Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

11 potravin, které nám prodlouží život

Veronika Tichá

Veronika Tichá

16. 2. 2015

Žít věčně pravděpodobně nikdy nedokážeme, ale žít dlouho není úplně nemožné, pokud tomu trochu pomůžeme. Zdravá strava, pohyb a veselá mysl jsou celkem spolehlivým receptem na dlouhověkost. Jakými potravinami můžeme tohoto cíle dosáhnout? Především dbejte na vyváženou stravu, a proto si nevybírejte jen jednu položku z našeho seznamu, ale potraviny kombinujte.

1. Ryby

Ryby a mořské plody jsou ceněné díky obsahu prospěšných nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na náš organismus.

2. Oříšky a semínka

Všechny druhy ořechů a semen obsahují mnoho antioxidantů, zejména pak vlašské ořechy chrání tělo před buněčným poškozením, předčasným stárnutím, před různými záněty, chorobami srdce a rakovinovým onemocněním.

3. Olivový olej

Kvalitní olivový olej lisovaný za studena díky obsahu nenasycených mastných kyselin funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, upravuje hodnotu krevního tlaku a koriguje cholesterol. Díky antioxidantům působí jako rakovinou a infekčními nemocemi.

4. Česnek

Česnek má antibakteriální vlastnosti způsobené sloučeninou zvanou alicin, která mu také dává jeho charakteristickou vůni. Díky antioxidantu flavonoidu hraje důležitou roli v prevenci rakoviny zažívacího traktu a kardiovaskulárních onemocnění a snižuje hladinu cholesterolu.

5. Zelenina

Brokolice, květák a růžičková kapusta, rajčata a papriky, řepa s dýní, to všechno jsou velmi zdravé druhy zeleniny. Obsahují velmi málo kalorií a poskytují hodně vlákniny, vitamínů a minerálů.

Růžičková kapusta. Jak na její pěstování a co si z ní uvařit?

6. Zázvor

Zázvor obsahuje antioxidanty, má skvělé účinky při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů rakovin a dalších nemocí spojených se stárnutím. Tento kořen je užitečný zejména proti revmatismu a artritidě.

7. Bylinky

Aromatické byliny, jako je rozmarýn, tymián, oregano, bazalka nebo máta, jsou velmi bohaté na esenciální oleje z terpenové skupiny. Tyto terpeny jsou schopné působit proti mnoha typům nádorů a zamezují množení rakovinných buněk. Nahraďte sůl bylinkami a budete zase o něco zdravější.

8. Sója

Sója obsahuje isoflavony, silné antioxidanty, které snižují riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárního onemocnění, snižují hladinu cholesterolu a zmírňují příznaky menopauzy.

9. Červené ovoce

Maliny, jahody, ostružiny, borůvky, černý rybíz, kanadské jahody, brusinky a červené hrozny, to všechno jsou ovocné plody zvláště bohaté na antioxidanty polyfenoly a flavonoidy. Například maliny mají dvakrát více antioxidantů než grapefruit.

10. Zelený čaj

Zelený čaj bsahuje antioxidační katechin, který zneškodňuje bakterie. Jeden hrnek čaje denně sníží riziko vysokého krevního tlaku až o 46 % a navíc zabraňuje stárnutí.

11. Červené víno

Dopřejte si skleničku červeného vína čtyři až pětkrát do týdne. Snížíte tím riziko srdečního infarktu, ucpávání tepen, cukrovky a jiných životu nebezpečných nemocí. Červené víno, bsahuje hodně flavonoidů, které jsou známé pro své antioxidační účinky.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

11 potravin, které nám prodlouží život