Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

5 důvodů proč jíst sóju

Málokdo ví, že sója pochází z Číny, ve které patřila spolu s rýží, pšenicí a dvěma odrůdami prosa mezi pět posvátných semen a císař měl výhradní právo k jejímu výsevu. Odtud se rozšířila i k nám a dnes se jí daří na Jižní Moravě i Slovensku.

V současné době jsou známé a velmi oblíbené (nejen mezi vegetariány) zvláště sójové výrobky, které se ze sóji vyrábí (sójové mléko, sýry – tofu, tempeh a natto, sójové jogurty, či pasta miso).

Doceněna je nejen v oblasti zdravé výživy, ale i v lékařství. A není divu. Sója je svým složením právem královnou mezi luštěninami.

Složení

Sója bývá často nazývána rostlinným masem. Je to proto, že obsahuje ze všech plodin nejvíce bílkovin a to plnohodnotných. Směle tak může konkurovat masu a dalším živočišným produktům. Půl kilogramu sóji svým složením nahradí 2kg masa, 5 litrů mléka nebo 28 slepičích vajec.

Na rozdíl od živočišných produktů, převážně masa však neobsahuje škodlivé látky např. hnilobné bakterie, putresciny, tyramin, xantin. Neobsahuje ani cholesterol, který spousta lidí musí ze zdravotních důvodů omezit ve svém jídelníčku.

Obsahuje hojně vitamínů skupiny B, železo, vápník, hořčík a fosfor. Obsah minerálních látek činí téměř 5% a je tedy opět vyšší než u mléka, masa i vajec.

A hledáte-li tipy, proč sóju do svého jídelníčku zařadit, zkuste se inspirovat na následujících řádcích.

1. Je zásadotvorná

Proto se i s její pomocí dají léčit choroby jako revmatická onemocnění, dna, osteoporóza, osteomalácie, kazivost zubů, překyselení organizmu, pálení žáhy a kožní onemocnění.

2. Je součástí diety u chorob srdečně cévních

Právě díky svému složení nahrazuje v jídelníčku maso a živočišné produkty u lidí s vysokým cholesterolem, krevním tlakem a srdečními chorobami. Kvůli vysokému obsahu bílkovin, je však lepší zařazovat do jídelníčku sójové výrobky a surovou sóju konzumovat maximálně dvakrát týdně.

3. Pozitivně pomáhá ovlivňovat neurózy, deprese, roztroušenou sklerózu

A to díky vysokému obsahu vitamínu B1, B3, luteinu, vápníku a hořčíku.

4. Při tuberkulóze, nádorových onemocněních a nemocech z ozáření

V těchto případech je sója vhodnou náhradou masa, protože zbytečně nezatěžuje organizmus.

5. Rakovina prsu

Jsou teorie, podle kterých onemocní rakovinou prsu ženy vytváří vysoké množství estrogenu – ženského pohlavního hormonu. Poněvadž sója obsahuje v nízké koncentraci přirozené estrogeny, působí v lidském organizmu protiestrogenně, to znamená, že se snižuje vytváření vlastních estrogenů.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

5 důvodů proč jíst sóju