×
WomanOnly

5 důvodů, proč jíst mrkev

mrkvový sirup, mrkev
Zdroj: Shutterstock.com

Už odmalička nám tvrdili, jez mrkvičku, budeš dobře vidět. Je mrkev tak dobrá na zrak nebo má ještě další přednosti, pro které je dobré ji zařadit do jídelníčku?

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

1. Jak je to s tím zrakem

Mrkev sice neobsahuje hotový vitamín A (který je důležitý pro dobré vidění a zdravý zrak), jako např. živočišné produkty, ale obsahuje karotenoidy, ze kterých si lidské tělo vitamin A vyrábí samo.

Protože vitamín A patří mezi skupinu vitamínů rozpustných v tucích, je dobré, když současně s připravenou mrkví zkonzumujeme určité množství tuku, který umožní dobré vstřebání vitamínu (např. mrkev podušená na troše oleje).

2. Karotka antioxidant

Betakaroten, který je v mrkvi obsažen, je považován za antioxidant. To znamená, že na sebe dokáže v těle vázat volné radikály (látky, které mohou způsobovat vznik civilizačních onemocnění, jako je rakovina a způsobují také stárnutí).

Karotka posiluje imunitní systém, chrání cévy a srdce, působí protizánětlivě a zpomaluje stárnutí.

3. Karotka a rakovina

Díky výzkumům bylo zjištěno, že betakaroten obsažený v mrkvi dokáže zřejmě zastavit rozvoj rakoviny a rozrušit rakovinotvorný proces měnící buňky ve zhoubná onemocnění. Ovlivňuje proces ve fázi šíření rakoviny.

Protože betakaroten působí především na výstavbu a ochranu tkání a buněčného epitelu, dobré výsledky byly zaznamenány u rakoviny plic, hrtanu a slinivky břišní.

Pro kuřáky bývalé i ty současné je konzumace karotky a zeleniny a ovoce bohatých na betakaroten jistou prevencí proti rakovině plic i hrtanu.

4. Karotka v lidové medicíně

Odpradávna se mrkev používala v lidové medicíně jako léčebná potravina. Pomáhala při nervozitě, astmatu, kožních onemocněních, jaterních chorobách, žloutence a střevních zánětech.

Pektin obsažený v mrkvi na sebe dokáže vázat až 80% těžkých kovů v těle a vylučovat je ven.. Proto je dobré, aby mrkev pravidelně konzumovali lidé v zamořených oblastech a oblastech s horším životním prostředím.

5. Karotková šťáva

Karotka je zásadotvorná potravina, a tak může pomoci při překyselení organizmu a chorobách z tohoto stavu vzniklých.

Protože nejúčinnější je čerstvá mrkev, k léčbě se používá karotková šťáva, připravená ze tří dílů mrkvové šťávy a jednoho dílu jiné šťávy (např. z červené řepy) a zředěná vlažnou vodou v poměru 1:1.

Takto připravená šťáva je důležitá při onemocněních rakovinou, tuberkulózou, infekčními onemocněními, dnou, revmatickými chorobami, překyselení organizmu, bolestech hlavy, chorobách sliznic a pokožky.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*