Menu
WomanOnly
Apetit

5 tipů na zdravou snídani, kterou v ranním spěchu stihnete i vy

Redakce

Redakce

30. 10. 2019

Dobře sestavená snídaně dodá vašemu tělu ty správné živiny a úspěšně vás nastartuje do nového dne. Co ale dělat, když po ránu nic nestíháte? Zkuste zdravé cereálie, které stačí doplnit o pár ingrediencí. Kompletní snídani máte během chvíle na stole.

Proč je dobré snídat?

  • Podpoříte trávení a nastartujete metabolismus.
  • Svému tělu dodáte potřebné živiny.
  • Budete mít během dne více energie.
  • Pochutnáte si.
  • Získáte lepší náladu.
  • Naučíte své děti zdravým návykům.

1. Obilné lupínky s mlékem a ovocem

Pohankové nebo špaldové lupínky stačí nasypat do misky a zalít mlékem. Podle své chuti můžete použít mléko kravské nebo rostlinné. Lupínky chutnají skvěle s mlékem kokosovým, ovesným i mandlovým. Snídani doplňte o čerstvé nebo sušené ovoce. Hodně vlákniny a potřebnou energii vám dodá jablko, hruška, banán nebo třeba hroznové víno.

2. Kaše s ovocem a oříšky

Obzvlášť během chladnějších dnů vás po ránu příjemně zahřeje teplá kaše. Připravit ji můžete z ovesných, pohankových nebo jiných bezlepkových vloček. Pokud máte rádi kaši hodně krémovou, nasypte vločky do rendlíku, zalijte mlékem a krátce povařte. Poté už stačí jen přidat nasekané ořechy, případně nějaké přírodní sladidlo a na talíři kaši ozdobit čerstvým ovocem. Kaši ale zvládnete i rychleji. Vločky zalijete horkou vodou a necháte cca 3 minuty bobtnat. Poté přidáte zbylé ingredience, promícháte a kaše je hotová.

Cereálie s jogurtem zdravá snídaně

3. Cereálie plné vlákniny s jogurtem

Chcete podpořit své trávení a doplnit tělu potřebnou vlákninu? Cereálie Dobrá vláknina z pšeničných otrub a celozrnné mouky jsou ochucené voňavou skořicí a perfektně se hodí k bílému jogurtu. Pokud se vyhýbáte živočišným produktům, zvolte rostlinnou alternativu ze sójového, rýžové nebo kokosového mléka.

4. Tvaroh s křupavým müsli

Příprava snídaně plné bílkovin a dobrých sacharidů vám zabere sotva minutku. Tvaroh přendejte do misky, ochuťte lžičkou včelího medu, přisypte svou oblíbenou směs müsli a ozdobte čerstvým ovocem. S tvarohem si dobře rozumí borůvky, maliny, jahody i další druhy sladkého ovoce.

5. Mugcake

Další možností, jak chutně posnídat, je mugcake neboli rychlý koláček z mikrovlnky. V hrnku o objemu 300 – 500 ml smíchejte čtyři lžíce ovesných vloček, jeden menší zralý banán, vejce, lžíci vody, lžičku prášku do pečiva, dvě lžičky nastrouhaných vlašských ořechů a trochu skořice. Pořádně promíchejte, aby se suroviny propojily a vložte do mikrovlnky na 3 – 5 minut při plném výkonu. Poté opatrně vyndejte z trouby a vyklopte z hrnku na talíř. Mugcake ozdobte jogurtem nebo tvarohem, čerstvým ovocem a oříšky. Přidat můžete i oříškové máslo nebo trochu vysokoprocentní hořké čokolády.

Mugcake

Bona Vita

Výhody cereálií Bonavita

  • poctivé suroviny
  • vysoký obsah vlákniny
  • zdroj sacharidů, bílkovin, minerálů a vitaminů
  • snadná kombinace s mlékem, jogurtem, ovocem i oříšky
  • rychlá snídaně hotová za pár vteřin
  • skvělá chuť

Jaké suroviny obsahují cereálie Bonavita?

Pšenice

Celozrnné výrobky z pšenice jsou zdrojem kvalitních sacharidů, bílkovin, vitaminů, minerálů a vlákniny. Díky konzumaci celozrnných obilovin lépe udržíte na uzdě svou hmotnost, zlepšíte své zažívání a navíc tak můžete snížit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, cukrovky a některých druhů onkologických onemocnění.

Pšenice špalda

Jedna z nejstarších odrůd pšenice má ještě zajímavější nutriční vlastnosti než její mladší sestra. Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, vitaminu B3, manganu, zinku, hořčíku, zinku a železa. Díky vysokému podílu vlákniny špalda upravuje trávení a podporuje vstřebávání důležitých živin z potravy.

Zdravá snídaně Bonavita

Pohanka

Přirozeně bezlepková pohanka v sobě ukrývá kromě dobře stravitelných sacharidů, bílkovin a nenasycených mastných kyselin především rutin, hořčík, mangan, zinek, železo, vitamin E a vitaminy skupiny B. Pravidelná konzumace pohanky přináší spoustu zdravotních benefitů, jako je ochrana srdce a cév, antikarcinogenní účinky, prevence diabetu, ochrana žlučníku a podpora trávení.

Oves

Ovesné vločky obsahují spoustu vlákniny, která reguluje trávení a zvyšuje pocit sytosti. Oves je také dobrým zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálů. Jedná se hlavně o vitamin B1, fosfor, měď, mangan, hořčík, selen, zinek a železo. Když si budete dopřávat ovesné vločky nebo ovesné otruby pravidelně, snížíte hladinu cholesterolu v krvi a podpoříte zdraví srdce a cév. Výhodou je také podpora imunitního systému, snížení krevního tlaku, menší riziko rozvoje cukrovky a obezity.

Quinoa

Quinoa je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitaminy skupiny B, vitamin E, draslík, hořčík, fosfor, mangan, měď, zinek, železo a antioxidační látky. Zařazení quinoi do jídelníčku má velké zdravotní benefity. Především snížení hladiny krevního cukru i cholesterolu, zvýšení pocitu sytosti po jídle, podpora metabolismu, snazší hubnutí, prevence cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění,

Kukuřice

Zrna kukuřice našemu tělu přináší zejména sacharidy, vitaminy skupiny B, karoteny a minerální látky, jako je hořčík, draslík, fosfor, mangan, měď a zinek. Kukuřice pomáhá snižovat krevní tlak, podporuje zdraví očí, posiluje obranyschopnost organismu, zlepšuje funkci střev a pomáhá při hubnutí.

 

Záleží jen na vás, kterým obilovinám dáte přednost a zda je budete pravidelně střídat. Kombinací kvalitních cereálií s mléčnými výrobky, ovocem a ořechy vznikne zdravá snídaně, se kterou úspěšně nastartujete nový den. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

5 tipů na zdravou snídani, kterou v ranním spěchu stihnete i vy