×
WomanOnly

Zaměřeno na kukuřici. Jaké má výživové hodnoty a jak ji připravit?

Kukuřice
Zdroj: Shutterstock.com

Domovinou kukuřice je Střední Amerika, nicméně velké oblibě se tato zlatavá pochoutka, ať už vařená se solí nebo pražená v popcornu, těší i u nás. Jak kukuřici uvařit, aby byla „tak akorát“? Jaké jsou další možnosti přípravy? A co její nutriční hodnoty – hodí se kukuřice do zdravého jídelníčku?

Kukuřice a její výživové hodnoty. Je dravá, či ne?

Kukuřice se řadí mezi pícniny, stejně jako například oves či ječmen, nicméně její zrnka jsou běžně považována za zeleninu. Existuje řada různých druhů kukuřice, přičemž mezi ty nejznámější patří kukuřice setá, která má více odrůd. Mezi ty patří například kukuřice pukancová neboli kukuřice na popkorn.

Do našeho jídelníčku můžeme kukuřici bez obav zařadit. Je zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro správnou funkci metabolismu, vitamínu A, antioxidantů a přírodních barviv zvaných karotenoidy. Kukuřice je také bohatá na vlákninu a obsahuje stopové množství některých minerálů – železa, zinku, hořčíku, manganu nebo selenu, které jsou nezbytné například pro správnou hladinu hormonů a okysličování buněk.

Výživové hodnoty kukuřice (1 klas):

  • 24 g sacharidů
  • 3 g vlákniny
  • 2 g tuku
  • 4 g bílkovin

Odpověď na otázku, zda je kukuřice zdravá, je tedy kladná. Kukuřice je nutričně velmi bohatá a díky glukóze představuje také významný zdroj energie. Přesto je však vhodná i při hubnutí, jelikož jeden uvařený klas má jen kolem 90 kcal.

Jak správně uvařit kukuřici: snadná příprava s minimem surovin

Jak dlouho se kukuřice vaří?

Výhodou kukuřice je její snadná příprava – stačí ji uvařit ve vodě, osolit a případně potřít kouskem másla. Jenže jak dlouho kukuřici vařit? To záleží především na tom, do jaké míry je kukuřice již zpracovaná. Kukuřici, kterou si přineseme z obchodu, vaříme přibližně 20 minut. Kukuřice, která je již předvařená, potřebuje jen zhruba 10 minut vaření ve vodě nebo 3 minuty v mikrovlnce. Nicméně kukuřici přinesenou z pole je mnohdy nutné vařit i 2 hodiny. Dobu vaření je případně možné zkrátit použitím tlakového hrnce.

Uvařená kukuřice je měkká, ale ne příliš. Je třeba dát pozor na to, abychom ji nepřevařili a zrnka nebyla příliš vodnatá.

Jak kukuřici uvařit?

Kukuřici vaříme v dostatečně velkém hrnci s dostatečným množstvím vody. Klasy musí být zcela ponořené a během vaření je někdy nutné vodu dolívat. Přidáme také dostatek soli – 1 polévkovou lžíci na 5 litrů vody.

Kukuřičný, datlový či javorový sirup. Je to cesta, jak sladit zdravěji?

Není kukuřice jako kukuřice. Na popcorn je třeba speciální druh

Mnozí se mylně domnívají, že kukuřice na popkorn představuje klasickou kukuřici, která je usušená či jinak upravená. Na výrobu popkornu však potřebujeme speciální odrůdu kukuřice, tzv. kukuřici pukancovou, která má tvrdou slupku. Při zahřívání zrn se vytváří tlak, kukuřice se roztrhne a na povrch se dotanou škroby a proteiny zevnitř.

Možností, jak udělat popcorn, je více. Pro jeho výrobu lze využít popcornovač, který se milovníkům popcornu rozhodně vyplatí, mikrovlnnou troubu i obyčejný hrnec. Stejně tak existuje spousta možností, jak domácí popcorn ochutit. Výborný je například s jemně strouhaným parmezánem, s nasekanými bylinkami či s prolisovaným česnekem.

A jak je na tom popcorn z hlediska nutričních hodnot? I popcorn obsahuje vlákninu, vitamíny a minerální látky, stejně jako klasická kukuřice. O tom, zda je popcorn zdravý, by se však dalo polemizovat – jednou a čas určitě neublíží, kvůli relativně vysokému obsahu sacharidů a vysokému glykemickému indexu bychom si ho však neměli dopřávat příliš často.

4 tipy, jak připravit kukuřici

Způsobů, jak připravit kukuřici, je více, a ani jeden z nich není žádná věda. Jak udělat kukuřici v páře, v troubě nebo na grilu?

Vařená kukuřice ve vodě

Tím, jak vařit kukuřici ve vodě, jsme se zabývali výše. Kukuřici stačí oloupat, zbavit vlásků a uvařit v osolené vodě. Doba vaření kukuřice se odvíjí od toho, jak moc je již zpracovaná. Kupovaná kukuřice obvykle vyžaduje kolem 20 minut vaření. Poté slijeme vodu a na každém klasu necháme rozpustit kousek másla. V případě potřeby dosolíme.

Vařená kukuřice v páře

Kukuřici je možné vařit také v páře. Výhodou je, že takto připravená kukuřice si zachovává více zdraví prospěšných látek.

A jak na to? Do velkého hrnce nalijeme trochu vody, postavíme do ní pařáček s kukuřičnými klasy, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Počkáme, až kukuřice změkne, a poté ji dochutíme plátkem másla a solí.

Jak na domácí těstoviny. Povyšte své kuchařské umění na jinou úroveň

Grilovaná kukuřice

Před samotným grilováním kukuřici povaříme asi 15 minut v osolené vodě. Poté ji vložíme na rozpálený gril, grilovací pánev či do trouby nastavené na grilovací režim. Počkáme, dokud se na kukuřici nezačnou objevovat lehce spálená místa. Hotovou kukuřici potřeme máslem a osolíme.

Kukuřice z trouby

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Klasy poklademe plátky másla, osolíme a zabalíme do alobalu. Dáme na plech a pečeme přibližně 50 minut. Ke konci pečení můžeme přidat například chilli nebo sušené bylinky.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*