Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Dělená strava pro štíhlou linii i dobré trávení. Jak začít a co jíst?

Dělená strava je jedním ze způsobů stravování, které slibují nejen úbytek hmotnosti, nýbrž i zlepšení celkového zdraví. Pravidla tohoto výživového stylu vytvořil ve 20. letech minulého století americký lékař William Howard Hay, jenž rozdělil potraviny do tří skupin na kyselé, zásadité a neutrální. Známou současnou propagátorkou dělené stravy je Lenka Kořínková, která se tímto způsobem stravování zabývá ve svých knihách. Co to dělená strava je, na jakém principu funguje a jak s ní začít?

Co to je dělená strava?

Dělená strava je výživový styl, v rámci kterého se potraviny rozdělují do tří skupin na bílkovinné, sacharidové a neutrální, a to na základě odlišného způsobu zpracování v trávicím traktu. Potraviny z jednotlivých skupin se mezi sebou mohou, či naopak nesmí kombinovat. Konzumace dělené stravy má zaručit úbytek hmotnosti a také lepší fungování trávicího systému, ústup kožních problémů apod.

Je třeba podotknout, že dělená strava má stejně jako jiné alternativní styly stravování své příznivce i odpůrce. Jedni proklamují pozitivní účinky na zdraví i linii, druzí se odvolávají na skutečnost, že lidský organismus je uzpůsoben k trávení komplexní potravy sestávající z tuků, sacharidů a bílkovin.

Vše o sacharidech: Jak nahradit cukr? Je lepší med, melasa, čekankový či rýžový sirup?

Zásady dělené stravy a princip dělení potravin

Zastánci dělené stravy věří, že základem správného fungování trávicího systému je stravování dle určitých pravidel, mezi něž patří:

  • kombinovat bílkovinné a neutrální potraviny
  • kombinovat sacharidové a neutrální potraviny
  • nekombinovat bílkovinné a sacharidové potraviny

Správná kombinace potravin dle příznivců tohoto způsobu stravování podporuje trávení a umožňuje organismu využít všechny živiny naplno. Zároveň nedochází k ukládání jídla v trávicím traktu a vytváření toxického prostředí, jehož následkem má být kyselejší krev a produkce kvasinek, parazitů a nádorových buněk.

1. skupina: bílkovinné potraviny

Potraviny bohaté na bílkoviny lze kombinovat s neutrálními potravinami. Překvapivě se do této skupiny řadí i ovoce, ovšem pouze některé druhy.

  • maso
  • sójové výrobky
  • vejce
  • mléko, mléčné výrobky
  • sýry s obsahem tuku do 50 %
  • citrusy
  • kyselá jablka a hrušky
  • broskve, meruňky, třešně
  • mnohé exotické ovoce
  • vařená rajčata

2. skupina: sacharidové potraviny

Sacharidové potraviny lze kombinovat s potravinami neutrálními. Patří sem především výrobky z celozrnných obilnin a některé druhy ovoce a zeleniny.

  • pšenice, žito, oves, proso, ječmen
  • celozrnné pečivo, mouka, těstoviny, rýže, kukuřice, kuskus
  • brambory, bramborový škrob
  • kadeřavá kapusta
  • velmi sladké ovoce (banány, fíky, datle, hroznové víno)

3. skupina neutrální potraviny

Neutrální potraviny můžeme označit za univerzální, lze je kombinovat s potravinami sacharidovými i bílkovinnými či je konzumovat samostatně.

  • veškerá zelenina (kromě brambor, kukuřice a kadeřavé kapusty)
  • ořechy (nikoliv však arašídy)
  • tvaroh a tvarohové sýry
  • tučnější sýry
  • máslo, smetana
  • houby
  • za studena lisovaný olivový, slunečnicový a sezamový olej
  • semena, klíčky
  • bylinky, koření
  • javorový sirup, med

Pro strávení potravin bohatých na bílkoviny (a některých druhů ovoce) je potřeba velmi nízké pH, tedy kyselé prostředí. U potravin, které obsahují velké množství sacharidů, je tomu naopak – pro jejich úspěšné strávení je nutné zásadité prostředí, tedy vysoké pH. Pokud bychom tyto potraviny zkombinovali, docházelo by k uvolňování látek, které jsou pro organismus nežádoucí.

Na tom, v jakých intervalech jednotlivé druhy potravin střídat, nepanuje všeobecná shoda. Dle některých by se jeden den měly konzumovat bílkoviny, druhý sacharidy. V rámci dělené stravy podle Haye je pak doporučováno mezi bílkovinnými a sacharidovými jídly dodržovat alespoň 4hodinové rozestupy.

Jakým potravinám se úplně vyhnout?

Při dodržování dělené stravy nejsou vyloženě zakázány žádné potraviny, nicméně některé je i přesto lepší z jídelníčku vyřadit, zvláště pokud je cílem zhubnout. Týká se to zejména potravin, které nejsou v souladu s obecnými zásadami zdravého stravování – smažených jídel, polotovarů, sladkostí, bílého pečiva, nasycených tuků, umělých sladidel. Někdy je doporučováno se vyhýbat také loupané rýži, brusinkám, arašídům, octu, kakau, zrnkové kávě a alkoholu.

Jak se léčila cukrovka před objevem inzulinu

Jak začít s dělenou stravou?

Dělená strava nepředstavuje žádnou dietu, u níž by docházelo k hladovění či zásadní změně jídelníčku, nýbrž dlouhodobý způsob stravování, který může vést k redukci hmotnosti. Není proto třeba se na přechod k dělené stravě nijak zvlášť připravovat, stačí nastudovat a poté dodržovat zmíněné zásady. Inspirovat se lze také níže uvedeným vzorovým jídelníčkem sestaveným dle pravidel dělené stravy a recepty na konci článku.

Dělená strava – vzorový jídelníček

Sacharidová jídla:

  • Snídaně: ovesná kaše s banánem a medem
  • Svačina: hroznové víno, hrst mandlí
  • Oběd: celozrnné těstoviny s houbovou omáčkou
  • Svačina: sladké jablko, kus tučnější sýru
  • Večeře: celozrnný kuskus s pečenou zeleninou

Bílkovinná jídla:

  • Snídaně: míchaná vajíčka, zelenina
  • Svačina: pomeranč, hrst vlašských ořechů
  • Oběd: kuřecí nudličky se zeleninou
  • Svačina: tvaroh se zeleninou a bylinkami
  • Večeře: salát s balkánským sýrem

Nejčastěji se doporučuje střídat sacharidové a bílkovinné dny, je však také možné oddělovat sacharidy od bílkovin pouze v rámci jednotlivých jídel.

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!

Dělená strava podle Dr. Haye

William Howard Hay, americké lékař a zakladatel teorie dělené stravy, doporučoval kromě oddělování bílkovinných a sacharidových potravin, pro jejichž trávení je potřeba odlišné pH, dodržování několika dalších pravidel:

  • konzumovat hodně zeleniny
  • bílkoviny, tuky a sacharidy konzumovat jen v malém množství
  • nekonzumovat průmyslově zpracované potraviny
  • mezi bílkovinnými a sacharidovými jídly dodržovat rozestupy alespoň 4 hodiny
  • ráno konzumovat spíše sacharidy, v poledne bílkoviny

Dr. Hay se rozhodl experimentovat se stravováním ve snaze vyléčit se z Brightovy choroby, jež byla v jeho době neléčitelná. Díky této metodě se uzdravil a své poznatky poté šířil během přednášek v USA a Kanadě.

Složení ovčího mléka je zdravější než kravského, a to dvakrát!

Dělená strava podle Lenky Kořínkové

Herečka Lenka Kořínková je známou propagátorkou dělené stravy, o níž dokonce napsala několik knih. Dělená strava podle Lenky Kořínkové se od té výše popsané nepatrně liší. Herečka rozděluje potraviny do pěti kategorií na potraviny rostlinného původu („kytičky“), potraviny živočišného původu („zvířátka“), neutrální potraviny, ovoce a zeleninu.

Důležité je nejíst společně kytičky se zvířátky, ovoce se zeleninou a ovoce se zvířátky. Jinak není nutné se v jídle omezovat či striktně hlídat přesné časy jídel. Zároveň je třeba dodržovat pitný režim a vypít alespoň 2,5 litru vody denně.

Recepty dle zásad dělené stravy

Rozhodli jste stravovat dle pravidel dělené stravy a hledáte inspiraci na konkrétní pokrmy? V tom případě vsaďte na naše recepty, podle nichž si snadno připravíte dvě bílkovinná a dvě sacharidová jídla.

Celozrnné těstoviny s žampionovou omáčkou (sacharidové)

Těstoviny ve smetanovo-žampionové omáčce jsou vhodným pokrmem pro sacharidové dny. Recept sestává ze sacharidových (celozrnné těstoviny, celozrnná mouka) a neutrálních (máslo, žampiony, smetana, koření) potravin.

Ingredience:

  • celozrnné těstoviny (vřetena, mašličky…)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce jemné celozrnné mouky
  • 200 g žampionů
  • 250 ml smetany
  • sůl, pepř, kmín

Postup:

  1. Žampiony si očistíme, nakrájíme na menší kousky a restujeme na kousku másla dozlatova.
  2. Přidáme sůl, pepř a kmín a zbytek másla. Zaprášíme moukou a dobře promícháme.
  3. Zalijeme smetanou, přivedeme k varu a na mírném ohni za občasného míchání necháme zhoustnout. Dáme vařit těstoviny.
  4. Hotové těstoviny přelijeme houbovou omáčkou a podáváme.

Počet porcí: 2
Čas přípravy: 45 minut
Obtížnost: snadné

Nutriční terapeutka Pavla Janovská. Už 10 leté děti mají cévy obalené tukem

Celozrnný kuskus s pečenou zeleninou (sacharidové)

Velmi jednoduchý a rychlý pokrm, který lze podávat k obědu i k večeři. Skládá se ze sacharidových (celozrnný kuskus) a neutrálních (olivový olej, papriky, cuketa, cibule, koření) potravin.

Ingredience:

  • 150 g celozrnného kuskusu
  • 250 ml vody
  • 3 lžičky olivového oleje (lisovaného za studena)
  • 2 papriky
  • 1 menší cuketa
  • 1 červená cibule
  • sůl, bazalka, tymián, kurkuma

Postup:

  1. Kuskus nasypeme do velké mísy a přidáme sůl, tymián, kurkumu a 1 lžičku olivového oleje. Zalijeme vroucí vodou dle návodu, necháme chvilku odstát a poté promícháme vidličkou.
  2. Papriky, cuketu a cibuli nakrájíme na kousky, promícháme s 2 lžičkami olivového oleje, osolíme a pečeme v zapékací misce zhruba 15 minut na 200 °C.
  3. Kuskus promícháme s pečenou zeleninou, dochutíme bazalkou a podáváme.

Počet porcí: 2
Čas přípravy: do 30 minut
Obtížnost: snadné

Kuřecí nudličky se zeleninou (bílkovinné)

Klasika, která nikdy neomrzí. Použité ingredience se řadí do skupiny bílkovinných (kuřecí maso) a neutrálních (jarní cibulka, paprika, slunečnicový olej, koření) potravin. Kuřecí nudličky se zeleninou jsou tedy vhodné jako rychlý oběd či večeře v bílkovinné dny.

Ingredience:

  • 400 g kuřecích prsních řízků
  • 2 jarní cibulky
  • 2 bílé papriky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje (lisovaného za studena)
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Kuřecí řízky osolíme a nakrájíme na tenké nudličky. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka, papriky na proužky.
  2. V pánvi rozehřejeme olej a maso zprudka osmažíme.
  3. Po pár minutách přidáme nakrájenou zeleninu a restujeme ještě 5 minut. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a podáváme.

Počet porcí: 2
Čas přípravy: 30 minut
Obtížnost: snadné

Alergii na mléko může spustit stres. Jak ji poznat a mléko nahradit?

Salát s balkánským sýrem (bílkovinné)

Saláty jsou oblíbenou rychlou večeří zejména v létě. Zkuste tuto klasiku s balkánským sýrem, která sestává z jedné bílkovinné (balkánský sýr) a několika neutrálních (zelenina, olivový olej, koření) ingrediencí.

Ingredience:

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 rajče
  • 1 menší červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje (za studena lisovaného)
  • balkánský sýr
  • sušené oregano, čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Zeleninu nakrájíme, rozdělíme do misek a zakápneme olivovým olejem. Balkánský sýr nastrouháme a zeleninu jím posypeme.
  2. Dochutíme sušeným oreganem a čerstvě mletým pepřem a můžeme podávat.

Počet porcí: 2
Čas přípravy: 15 minut
Obtížnost: snadné

Ohodnoťte tento článek:
1,5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Dělená strava pro štíhlou linii i dobré trávení. Jak začít a co jíst?