×
WomanOnly

Kuskus šetří čas a podporuje zdraví. Zkuste ho na slano i na sladko

Kuskus
Zdroj: Depositphotos

Tento tradiční pokrm ze severní Afriky nejenže skvěle chutná, ale také šetří čas v kuchyni. Jaké má kuskus účinky na naše zdraví, v čem se liší bílý a celozrnný kuskus a jak uvařit kuskus na slano či na sladko?

Co je vlastně kuskus?

Kuskus je spařená krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Někdy se označuje jako marocká těstovina a k těstovinám má skutečně blízko, nicméně na rozdíl od nich jej není nutné extrudovat, stačí ho smíchat s vodou a poté napařit.

Jedná se o jednu ze základních potravin severoafrické kuchyně, přičemž může představovat jak základ pokrmu, tak přílohu k masu nebo různým zeleninovým směsím. Málokdo ví, že z kuskusu lze připravit velmi chutná sladká jídla, doplněná například čerstvým či kompotovaným ovocem, ořechy a podobně.

Do Evropy se kuskus dostal spolu se severoafrickými přistěhovalci a dnes je k dostání v běžných obchodech s potravinami. Vzhledem i chutí se podobá bulguru, který však na rozdíl od kuskusu nepředstavuje krupici, nýbrž pšeničné krupky. Při přípravě většiny pokrmů je ovšem možné tyto dvě potraviny zaměňovat.

Využití kuskusu:

  • jako příloha k masu či zeleninovým směsím
  • do salátů z čerstvé nebo pečené zeleniny
  • do polévek
  • do masových i zeleninových karbanátků
  • na sladko – do kaší, nákypů, dezertů, nepečeného cukroví

Pokud hledáte konkrétní recepty na kuskus, pokračujte na konec našeho článku a připravte si například kuskus s kuřecím masem, se zeleninou a balkánským sýrem nebo s jablky, rozinkami a skořicí.

Proč jíst pohanku? Léčí cévy a pomáhá v těhotenství

Bílý vs. celozrnný kuskus

Kuskus se vyrábí v bílé a celozrnné variantě, nicméně rozdíl mezi klasickým bílým a celozrnným kuskusem není nikterak zásadní. Spočívá v tom, že celozrnný kuskus obsahuje slupku zrna, kdežto bílý nikoliv. Z tohoto důvodu má celozrnný kuskus o něco více prospěšných látek a je zdravější.

Bílý kuskus je vhodný především k zapékání, do kaší a různých sladkých pokrmů, celozrnný se zase hodí spíše jako příloha. Není však problém bílý a celozrnný kuskus v kuchyni zaměňovat.

Kuskus jako dietní potravina. Ano, či ne?

Kuskus je při dietě určitě vhodný, zejména pokud jde o kuskus celozrnný. Zasytí více než například těstoviny, navíc obsahuje vitamíny skupiny B (hlavně B1, B2 a B6) a minerální látky jako železo, vápník, hořčík, fosfor, sodík, mangan, draslík nebo zinek. Rovněž je významným zdrojem vlákniny, nicméně i to platí především pro kuskus celozrnný, který vlákniny obsahuje mnohem více než bílá varianta.

Ve zdravém jídelníčku má tedy kuskus rozhodně své místo. Mezi jeho účinky na zdraví patří:

  • podpora trávení
  • úprava hladiny cukru v krvi
  • zrychlení metabolismu
  • snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění
  • posílení imunitního systému

Ve 100 g kuskusu je obsaženo přibližně 355 kcal, 70 g sacharidů, 16 g bílkovin a 2,5 g tuku. Vzhledem k tomu, že na jednu porci potřebujeme jen zhruba 70 g kuskusu, se jedná o potravinu vhodnou i při hubnutí.

Recept na avokádovou pomazánku. Vpusťte si do kuchyně trochu exotiky

Kuskus a bezlepková dieta

Bílý i celozrnný kuskus lepek obsahují, proto je při bezlepkové dietě nelze konzumovat. Ve specializovaných prodejnách je však k dostání kuskus bez lepku, který je vyrobený z kukuřice a vzhledem připomíná spíše bulgur.

Příprava bezlepkového kuskusu je stejná, jen je potřeba čekat zhruba 10-15 minut, než po zalití vařicí vodou změkne. Stejně jako klasický kuskus z pšenice jej můžeme použít do salátů, jako přílohu i pro přípravu sladkých jídel.

Jak kuskus uvařit?

Kuskus je skvělou potravinou v případě, kdy chceme přichystat rychlé jídlo. Kuskus se nevaří, stačí ho zalít horkou vodou nebo vývarem, přiklopit a počkat zhruba 5 minut, až nabobtná. Ideální je do kuskusu nejprve vmíchat trochu oleje a špetku soli, získá tak lahodnější chuť. Nádoba s kuskusem by měla být po celou dobu přikrytá a neměla by stát blízko zdroje tepla.

Po přibližně 5 minutách kuskus stačí načechrat pomocí vidličky a pracovat s ním dále, například ho dochutit různým kořením, smíchat jej se zeleninou či masem nebo ho podávat na sladko. Inspirací mohou být recepty na kuskus uvedené níže.

Kořeněný kuskus s kuřecím masem

Kuskus v kombinaci s kuřecím masem je vděčnou klasikou, která nikdy neomrzí. Pokud však chce vyzkoušet něco nového, přidejte jednoduše orientální koření – neobvyklou chuť jistě oceníte, zvláště jste-li příznivcem exotických pokrmů.

Ingredience:

  • 150 g kuskusu
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250-300 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce oleje na smažení
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička koření Garam masala
  • 1 lžička olivového oleje
  • čerstvý koriandr na ozdobu (nemusí být)
  • sůl

Postup:

  1. Kuskus promícháme se lžičkou olivového oleje a zalijeme horkým vývarem, přikryjeme a necháme nabobtnat. Poté ho načechráme vidličkou.
  2. Kuřecí prsa nakrájíme a obalíme ve směsi koření Garam masala, kurkumy a špetky soli. Na rozpálené pánvi orestujeme cibuli a na kousky nakrájený česnek.
  3. Přidáme maso a pár minut restujeme. Jakmile je hotové, přisypeme do pánve kuskus a necháme asi 2 minuty opékat.
  4. Kuskus s kuřecím masem podáváme ozdobený čerstvým koriandrem.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 30 minut

Proč jíst pohanku? Léčí cévy a pomáhá v těhotenství

Kuskus se zeleninou a balkánským sýrem

Kuskus je oblíbenou potravinou vegetariánů, jelikož v kombinaci se zeleninou je chutná zkrátka skvěle. Vyzkoušejte tento jednoduchý bezmasý recept, jehož příprava zabere jen 15 minut.

Ingredience:

  • 150 g kuskusu
  • 2 bílé papriky
  • 2 jarní cibulky
  • hrst oliv
  • 6 sušených rajčat
  • 1 lžíce kapar
  • hrst strouhaného balkánského sýra
  • 1 lžička olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Kuskus promícháme se lžičkou olivového oleje a připravíme dle návodu – zalijeme horkou vodou, přikryjeme a necháme nabobtnat. Poté ho načechráme vidličkou.
  2. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka, sušená rajčata a papriky na proužky. Vše smícháme s kuskusem a přidáme kapary.
  3. Dochutíme černým pepřem, rozdělíme do misek a posypeme balkánským sýrem. Obvykle není třeba přidávat sůl, jelikož sušená rajčata, balkánský sýr i kapary jsou dost slané.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 15 minut

Sladký kuskus s jablky a ořechy

Honí vás mlsná? V tom případě zkuste kuskus na sladko s jablky, rozinkami, ořechy, skořicí a medem či javorovým sirupem. Oceníte nejen lahodnou chuť, ale i bleskovou přípravu receptu.

Ingredience:

  • 150 g kuskusu
  • 1 větší jablko
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst rozinek
  • 1/2 lžičky skořice
  • javorový sirup nebo med

Postup:

  1. Kuskus připravíme dle návodu – zalijeme horkou vodou, přikryjeme a necháme nabobtnat. Poté ho načechráme vidličkou.
  2. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo, posypeme skořicí a promícháme s rozinkami.
  3. Hotový kuskus promícháme s jablkovou směsí, ozdobíme vlašskými ořechy a zakápneme javorovým sirupem nebo medem.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Čas přípravy: 10 minut

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*