Menu
WomanOnly
Škola vaření

Jak vařit kuskus, pohanku a polentu? Vsadili jsme na zdravé přílohy

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

26. 1. 2017

Zkoušíte rádi nová jídla a tíhnete spíše k lehčí a zdravější stravě? Vyzkoušejte méně známé přílohy, které dodají vašemu jídlu šmrnc a nový rozměr. Knedlíkům už odzvonilo.

Kuskus

Kuskus (Couscous) vypadá jako drobounká zrníčka, jedná se však o spařenou pšenici, která se zpracovává do malých kuliček. V podstatě je to tedy druh těstovin. Velká spotřeba této pochutiny je například v severní Africe, ale již zdomácněla i u nás. Nejlepší volbou je kuskus celozrnný, neboť si tak zachovává více vlákniny, vitamínů a minerálů.

Výhodou je velmi rychlá příprava, stačí jej jen zalít vřelou vodu a nechat odstát. Kuskus do deseti minut nabobtná a lze jej dále použít jako přílohu nebo základ do salátů či zapékaných jídel.

Kuskus šetří čas a podporuje zdraví. Zkuste ho na slano i na sladko

Bulgur

Bulgur je na první pohled podobný kuskusu. Jedná se o nalámanou celozrnnou pšenici, která je již předvařena. To znamená, že jej stačí zalít vodou a nechat nabobtnat, anebo krátce povařit.

Bulgur je lehce stravitelný, obsahuje vlákninu, vitamín A, fosfor, železo, hořčík a minimum tuku. Podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu. Použití je opět všestranné.

Quinoa

Quinoa neboli Merlík čilský pochází z Jižní Ameriky. Dnes již je ale běžně dostupná i v našich končinách. Jedním z kladů této potraviny je fakt, že neobsahuje lepek, je tedy vhodná do jídelníčků bezlepkové diety.

Quinoa je doslova zázračná potravina, obsahuje velké množství bílkovin s vyváženým poměrem všech esenciálních aminokyselin (neměla by tedy chybět ve vegetariánském jídelníčku). Obsahuje také velké množství různých vitamínů, včetně vitamínu C či kyseliny listové, a také spoustu minerálů. Dále obsahuje nezanedbatelné množství mastných kyselin, antioxidantů a vlákniny.

Quinoa není náročná na přípravu, vaří se ve dvojnásobném množství vody asi 15-20 minut. Lze ji upravit na slano i na sladko.

Pohanka

Pohanka se řadí k obilninám, nebo spíše pseudoobilninám. Pochází z Asie, ale později se rozšířila i do Evropy a Severní Ameriky. Největší kvalitu si uchovává, pokud je loupána za studena. Výhodou pohanky je opět její bezlepkovost. Má vyrovnaný poměr živin, dostatek vlákniny a mnoho vitamínů a minerálů. Je významná pro svůj obsah rutinu, který zajišťuje pružnost cév a snižuje cholesterol.

Ideální je pohanku krátce povařit (asi 5-8 minut) v 1,5 násobku vody a poté nechat asi 30 minut pod pokličkou dojít, nezničíme tak tolik prospěšných látek, jako kdybychom ji dlouhou dobu vařili. Pohanka má typickou chuť, kterou si buď oblíbíte, nebo odsoudíte.

Tip! Vyzkoušejte osvědčenou variantu s ovocem, oříšky a medem jako sladký salát.

Proč jíst pohanku? Léčí cévy a pomáhá v těhotenství

Polenta

Polenta je v podstatě kukuřičná kaše a pochází z italské kuchyně. U nás se nejčastěji setkáme s instantní kukuřičnou polentou, která je vhodná na přípravu kaší, knedlíků či placek. Opět je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály. Má také výbornou sytící schopnost, což ocení ti, kteří drží dietu.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak vařit kuskus, pohanku a polentu? Vsadili jsme na zdravé přílohy