×
WomanOnly

Pohanka: Tipy na recepty sladké i slané a vše, co o ní potřebujete vědět

Recepty z pohanky

Recepty z pohanky a zeleniny dokáží nadchnout každého. Pohanka je strava našich babiček. Je neskutečně zdravá, výživná a chutná. Pokud si někdo stěžuje na chuť pohanky, znamená to spíše, že neměl k dispozici dobrého kuchaře. Pohanka je navíc bezlepková a hodí se do jídelníčku jak sportovců, seniorů, dětí a těhotných, tak samozřejmě i potravinových alergiků nebo osob trpících celiakií. Co všechno o pohance víme a jak si na ni můžeme pochutnat?

Co je pohanka? Zdravá strava našich babiček!

Pěstování pohanky má v našich zemích bohatou historii, která sahá až do středověku. Pohanka tvořila součást obživy našich předků. Nejedná se o klasické obilí, ale o vydatnou pseudoobilovinu, která neobsahuje lepek. Pohanka je bohatá na železo, hořčík, měď, mangan, vápník i zinek, také na vitamíny skupiny B, vitamín E a rutin, který je dobrý na cévy. Rutin najdeme hlavně v pohankových slupkách, ze kterých se připravuje čaj. Pohanka má dostatek vlákniny a také obsahuje hodně bílkovin.

Pohankový chléb, bohatý na základní živiny, minerály a vitamíny, si pekli už naši předkové. Známá byla také pohanková kaše vařená v mléce. Pohankou se i krmila drůbež a hospodářská zvířata, která díky této skvělé výživě rozhodně nestrádala.

Jaké vločky jsou nejlepší? Porovnali jsme ovesné, žitné i pohankové

Pohanka: Léčivé účinky a pro koho je vhodná

Pohanka je výborná na cévy a jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Prospívá při křečových žilách, snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice.  Pomáhá také nastartovat imunitní systém v období viróz, celkově uklidňuje a snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Prospívá trávení, regeneruje játra, je dobrá v rekonvalescenci, na posílení organismu a pro dodání základních živin, minerálů a vitamínů. Je bezlepková a hodí se i v případě potravinové alergie a celiakie.

Pohankový čaj pro zdravé cévy

Pohankový čaj se připravuje z pohankových slupek i nati, které jsou bohaté na rutin. Pohanka se sbírá před rozkvětem, k přípravě čaje se využívá pohanková nať a také pohankové slupky. Stačí jednu lžíci sušených slupek a nati přelít šálkem vroucí vody a nechat ¼ hodiny louhovat. Čaj z pohanky poté sceďte a popíjejte v průběhu dne. Do čaje lze přidat také další bylinky nebo koření, například mátu nebo šípky či sušené plody rakytníku, které jsou bohaté na vitamín C a podporují lepší vstřebávání rutinu. Takto vylepšený čaj i lépe chutná. Jako hotový produkt se totiž zřídkakdy nabízí samotný, většinou obsahuje další bylinky, koření nebo sušené plody.

Pohanka: Recepty pro kojence i starší děti. Proč pohanku zařadit do jídelníčku dětí?

Pohankový polštářek proti bolestem páteře

Pohankové slupky se používají jako výplň zdravotních polštářů, které pomáhají při problémech s páteří a které brání zablokování krční páteře. Polštáře s pohankovými slupkami jsou velice pohodlné, snadno se přizpůsobí vašemu tělu, prospívají při bolestech hlavy a páteře i při potížích se spánkem.

Pohanka v kuchyni boduje!

Pohanka na sto způsobů vás může dokonale okouzlit. Výborné recepty z pohanky si můžete dopřát po celý den, k snídani, svačině, obědu i k večeři. Z pohankové mouky se pak dají upéct i vynikající koláčky a zdravý černý pohankový chléb. Pohanka bývá oblíbenou součástí polévek, omáček, kaší, salátů, rizota, ale i pomazánek.

Pohanková mouka se dá využít stejně tak dobře jako pohanková krupice, pohanka kroupa nebo pohanka lámanka. Využití pohankových slupek v lidovém léčitelství už známe. Pojďme se tedy podívat a to, jak se dá pohanka uvařit a jaké dobroty si z ní můžeme připravit.

Jak uvařit pohanku: Stačí kastrol a voda

Pohanka se vaří jako rýže. Stačí ji lehce propláchnout a dát spolu s dostatečným množstvím vody do kastrolu. Pohanku vaříme na mírném stupni plotýnky nebo na mírném plameni, aby se nepřipálila. Vaření pohanky obvykle netrvá dlouho. V případě potřeby si jen dolijte vodu. Pohanku lze rozvařit až na kaši, ale pokud si chcete připravit pohankovou kaši k snídani, lze využít také instantní kaši, kterou seženete ve zdravé výživě. Pohanka na sladko se pak také dá uvařit v mléce, případně v rostlinném mléce.

Jak správně vařit pohanku? Zachovejte všechny její prospěšné živiny

Recepty z pohanky a zeleniny

Pohanka chutná skvěle na slano i na sladko. Výborná je především pohanka se zeleninou. V tomto případě lze krásně experimentovat a volit různé druhy zeleniny. Takovým dobrým základem je například pohankové rizoto, ale můžete si dopřát i pohankové karbanátky, sekanou z pohanky a spoustu dalších vegetariánských a veganských jídel s pohankou. Vegetariánské a veganské recepty mohou rozhodně prospět vašemu jídelníčku.

Pohankové rizoto

Připravíme si:
mraženou zeleninovou směs, například s obsahem zeleného hrášku, mrkve, kukuřice, nebo různé jiné druhy zeleniny, pohanku, rostlinný olej, sůl, případně vaše oblíbené koření pro zeleninové pokrmy

Postup:
Pohanku propláchneme a uvaříme ve vodě. Zvlášť si necháme projít varem zeleninu, kterou scedíme a zlehka osmahneme a podusíme na rostlinném oleji společně se solí a kořením. Koření volte dle druhu zeleniny a dle své vlastní chuti. Pak již nic nebrání tomu smíchat pohanku a chutnou zeleninovou směs dohromady a můžete rizoto podávat. Takto pohanka plně nahradí rýži v rizotu.

Zapečená pohanka se zeleninou

Připravíme si:
lilek, česnek, mořskou sůl, barevný pepř, majoránku, rajčata, pohanku, rostlinný olej – například slunečnicový olej

Postup:
Pohanku uvaříme běžným způsobem. Do zapékací mísy dáme umytý a pokrájený lilek, zalijeme jej slunečnicovým olejem a přidáme mořskou sůl a pomletý pepř. Jakmile se lilek trochu rozpeče, přidáme ještě česnek, majoránku, rajčata a vše podlijeme trochou vody. Takto nám vznikne zapečená zelenina s pohankou, kterou k zelenině můžeme podávat. Jedna z možných alternativ je také přidat pohanku do zapékací mísy a nechat ji spolu se zeleninou pěkně upéct, aby nám vznikla zapečená pohanka se zeleninou. A je na vás, zda si třeba ještě celou směs zalijete rozšlehaným vajíčkem. Česnekem určitě nešetřete, zapečená pohanka se zeleninou a s česnekem bude velice zdravý a výživný pokrm.

Jak vařit kuskus, pohanku a polentu? Vsadili jsme na zdravé přílohy

Pohanka se zeleninou: Pohanka se zelenými fazolkami

Připravíme si:
mražené zelené fazolky, rostlinnou smetanu, mořskou sůl, bílý pepř, rostlinný olej, loupanou pohanku

Postup:
Mražené fazolky povaříme, osmahneme na pánvi se solí, koření a olejem, podlijeme vodou a smetanou a dusíme. Zvlášť uvaříme pohanku – stejným způsobem jako se vaří rýže. Nakonec můžeme pohanku smíchat dohromady s fazolkami, anebo lze také podávat na talířku zvlášť.

Pohanková kaše s jablky a skořicí

Připravíme si:
pohanku, jablka, skořici, třtinový cukr či med, rostlinné mléko, rozinky, oříšky, mandlový olej nebo olej z hroznových jader, případně kokosový olej nebo máslo

Postup:
Pohanku uvaříme běžným způsobem, nebo můžeme také uvařit pohanku v rostlinném mléce. Je lepší nechat pohanku vařit delší dobu, aby nabyla více kašovité konzistence, případně použít k vaření drobnější lámanku. Jednou z možných variant je také uvaření pohankové krupice klasickým způsobem, kdy ji přimícháváme do vařícího se rostlinného mléka.

Jak nahradit pšeničnou mouku a jaké lepkové i bezlepkové varianty volit do různých jídel?

Hotovou kaši přisladíme cukrem nebo medem, obložíme umytými a nadrobno nakrájenými nebo nastrouhanými jablíčky, přidáme rozinky, vlašské ořechy nebo mandle dle vlastní volby a přikápneme trochu másla nebo rostlinného oleje vhodného pro sladká jídla, tedy například mandlového oleje. Kaši můžeme připravit na sto způsobů, například také s hruškami, kakaem a kardamomem či s různými druhy ovoce a podobně.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*