×
WomanOnly

Pohanka: Tipy na recepty sladké i slané a vše, co o ní potřebujete vědět

Recepty z pohanky

Recepty z pohanky a zeleniny dokáží nadchnout každého. Pohanka je strava našich babiček. Je neskutečně zdravá, výživná a chutná. Pokud si někdo stěžuje na chuť pohanky, znamená to spíše, že neměl k dispozici dobrého kuchaře. Pohanka je navíc bezlepková a hodí se do jídelníčku jak sportovců, seniorů, dětí a těhotných, tak samozřejmě i potravinových alergiků nebo osob trpících celiakií. Co všechno o pohance víme a jak si na ni můžeme pochutnat?

Co je pohanka? Zdravá strava našich babiček!

Pěstování pohanky má v našich zemích bohatou historii, která sahá až do středověku. Pohanka tvořila součást obživy našich předků. Nejedná se o klasické obilí, ale o vydatnou pseudoobilovinu, která neobsahuje lepek. Pohanka je bohatá na železo, hořčík, měď, mangan, vápník i zinek, také na vitamíny skupiny B, vitamín E a rutin, který je dobrý na cévy. Rutin najdeme hlavně v pohankových slupkách, ze kterých se připravuje čaj. Pohanka má dostatek vlákniny a také obsahuje hodně bílkovin.

Pohankový chléb, bohatý na základní živiny, minerály a vitamíny, si pekli už naši předkové. Známá byla také pohanková kaše vařená v mléce. Pohankou se i krmila drůbež a hospodářská zvířata, která díky této skvělé výživě rozhodně nestrádala.

Jaké vločky jsou nejlepší? Porovnali jsme ovesné, žitné i pohankové

Pohanka: Léčivé účinky a pro koho je vhodná

Pohanka je výborná na cévy a jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Prospívá při křečových žilách, snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice.  Pomáhá také nastartovat imunitní systém v období viróz, celkově uklidňuje a snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Prospívá trávení, regeneruje játra, je dobrá v rekonvalescenci, na posílení organismu a pro dodání základních živin, minerálů a vitamínů. Je bezlepková a hodí se i v případě potravinové alergie a celiakie.

Pohankový čaj pro zdravé cévy

Pohankový čaj se připravuje z pohankových slupek i nati, které jsou bohaté na rutin. Pohanka se sbírá před rozkvětem, k přípravě čaje se využívá pohanková nať a také pohankové slupky. Stačí jednu lžíci sušených slupek a nati přelít šálkem vroucí vody a nechat ¼ hodiny louhovat. Čaj z pohanky poté sceďte a popíjejte v průběhu dne. Do čaje lze přidat také další bylinky nebo koření, například mátu nebo šípky či sušené plody rakytníku, které jsou bohaté na vitamín C a podporují lepší vstřebávání rutinu. Takto vylepšený čaj i lépe chutná. Jako hotový produkt se totiž zřídkakdy nabízí samotný, většinou obsahuje další bylinky, koření nebo sušené plody.

Pohankový polštářek proti bolestem páteře

Pohankové slupky se používají jako výplň zdravotních polštářů, které pomáhají při problémech s páteří a které brání zablokování krční páteře. Polštáře s pohankovými slupkami jsou velice pohodlné, snadno se přizpůsobí vašemu tělu, prospívají při bolestech hlavy a páteře i při potížích se spánkem.

Pohanka v kuchyni boduje!

Pohanka na sto způsobů vás může dokonale okouzlit. Výborné recepty z pohanky si můžete dopřát po celý den, k snídani, svačině, obědu i k večeři. Z pohankové mouky se pak dají upéct i vynikající koláčky a zdravý černý pohankový chléb. Pohanka bývá oblíbenou součástí polévek, omáček, kaší, salátů, rizota, ale i pomazánek.

Pohanková mouka se dá využít stejně tak dobře jako pohanková krupice, pohanka kroupa nebo pohanka lámanka. Využití pohankových slupek v lidovém léčitelství už známe. Pojďme se tedy podívat a to, jak se dá pohanka uvařit a jaké dobroty si z ní můžeme připravit.

Jak uvařit pohanku: Stačí kastrol a voda

Pohanka se vaří jako rýže. Stačí ji lehce propláchnout a dát spolu s dostatečným množstvím vody do kastrolu. Pohanku vaříme na mírném stupni plotýnky nebo na mírném plameni, aby se nepřipálila. Vaření pohanky obvykle netrvá dlouho. V případě potřeby si jen dolijte vodu. Pohanku lze rozvařit až na kaši, ale pokud si chcete připravit pohankovou kaši k snídani, lze využít také instantní kaši, kterou seženete ve zdravé výživě. Pohanka na sladko se pak také dá uvařit v mléce, případně v rostlinném mléce.

Jak správně vařit pohanku? Zachovejte všechny její prospěšné živiny

Recepty z pohanky a zeleniny

Pohanka chutná skvěle na slano i na sladko. Výborná je především pohanka se zeleninou. V tomto případě lze krásně experimentovat a volit různé druhy zeleniny. Takovým dobrým základem je například pohankové rizoto, ale můžete si dopřát i pohankové karbanátky, sekanou z pohanky a spoustu dalších vegetariánských a veganských jídel s pohankou. Vegetariánské a veganské recepty mohou rozhodně prospět vašemu jídelníčku.

Pohankové rizoto

Připravíme si:
mraženou zeleninovou směs, například s obsahem zeleného hrášku, mrkve, kukuřice, nebo různé jiné druhy zeleniny, pohanku, rostlinný olej, sůl, případně vaše oblíbené koření pro zeleninové pokrmy

Postup:
Pohanku propláchneme a uvaříme ve vodě. Zvlášť si necháme projít varem zeleninu, kterou scedíme a zlehka osmahneme a podusíme na rostlinném oleji společně se solí a kořením. Koření volte dle druhu zeleniny a dle své vlastní chuti. Pak již nic nebrání tomu smíchat pohanku a chutnou zeleninovou směs dohromady a můžete rizoto podávat. Takto pohanka plně nahradí rýži v rizotu.

Zapečená pohanka se zeleninou

Připravíme si:
lilek, česnek, mořskou sůl, barevný pepř, majoránku, rajčata, pohanku, rostlinný olej – například slunečnicový olej

Postup:
Pohanku uvaříme běžným způsobem. Do zapékací mísy dáme umytý a pokrájený lilek, zalijeme jej slunečnicovým olejem a přidáme mořskou sůl a pomletý pepř. Jakmile se lilek trochu rozpeče, přidáme ještě česnek, majoránku, rajčata a vše podlijeme trochou vody. Takto nám vznikne zapečená zelenina s pohankou, kterou k zelenině můžeme podávat. Jedna z možných alternativ je také přidat pohanku do zapékací mísy a nechat ji spolu se zeleninou pěkně upéct, aby nám vznikla zapečená pohanka se zeleninou. A je na vás, zda si třeba ještě celou směs zalijete rozšlehaným vajíčkem. Česnekem určitě nešetřete, zapečená pohanka se zeleninou a s česnekem bude velice zdravý a výživný pokrm.

Jak vařit kuskus, pohanku a polentu? Vsadili jsme na zdravé přílohy

Pohanka se zeleninou: Pohanka se zelenými fazolkami

Připravíme si:
mražené zelené fazolky, rostlinnou smetanu, mořskou sůl, bílý pepř, rostlinný olej, loupanou pohanku

Postup:
Mražené fazolky povaříme, osmahneme na pánvi se solí, koření a olejem, podlijeme vodou a smetanou a dusíme. Zvlášť uvaříme pohanku – stejným způsobem jako se vaří rýže. Nakonec můžeme pohanku smíchat dohromady s fazolkami, anebo lze také podávat na talířku zvlášť.

Pohanková kaše s jablky a skořicí

Připravíme si:
pohanku, jablka, skořici, třtinový cukr či med, rostlinné mléko, rozinky, oříšky, mandlový olej nebo olej z hroznových jader, případně kokosový olej nebo máslo

Postup:
Pohanku uvaříme běžným způsobem, nebo můžeme také uvařit pohanku v rostlinném mléce. Je lepší nechat pohanku vařit delší dobu, aby nabyla více kašovité konzistence, případně použít k vaření drobnější lámanku. Jednou z možných variant je také uvaření pohankové krupice klasickým způsobem, kdy ji přimícháváme do vařícího se rostlinného mléka.

Jak nahradit pšeničnou mouku a jaké lepkové i bezlepkové varianty volit do různých jídel?

Hotovou kaši přisladíme cukrem nebo medem, obložíme umytými a nadrobno nakrájenými nebo nastrouhanými jablíčky, přidáme rozinky, vlašské ořechy nebo mandle dle vlastní volby a přikápneme trochu másla nebo rostlinného oleje vhodného pro sladká jídla, tedy například mandlového oleje. Kaši můžeme připravit na sto způsobů, například také s hruškami, kakaem a kardamomem či s různými druhy ovoce a podobně.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*