Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Lámanka z pohanky a dalších obilovin. Proč je praktická v kuchyni?

Možná jste se teprve nově setkali s pojmem lámanka, anebo naopak lámanku po vzoru našich babiček používáte ve své kuchyni často. Co to vlastně lámanka je, jak ji připravit a proč se netýká jen známé pohanky? Nalámat totiž můžeme jakékoliv opracované obilné zrno…

Co je lámanka?

Lámanka je rozlámané opracované obilné zrno (obilné kroupy) nadrobno. Nejznámější a nejoblíbenější je pohanka lámanka, ale setkat se můžeme i s lámankou pšeničnou, špaldovou nebo ječnou lámankou, která je také velmi častá. Ječné kroupy různé velikosti zná každý, ale málokdo ví, že ječmen se nabízí i v podobě ječné lámanky.

Umíte uvařit kroupy do polévky i jako přílohu k jídlu? Poradíme!

Pohanka: Tipy na recepty sladké i slané a vše, co o ní potřebujete vědět

Lámanka a její využití v kuchyni

Proč se kroupy lámou a jaké má vlastně lámanka přednosti? Lámanka má totiž v kuchyni své neocenitelné zastoupení a pestré využití. Je velmi praktická a poskytuje rychlou a jednoduchou přípravu jídla. Nejvíce se lámanka využívá do polévek, anebo k přípravě kaše. Zachovává si cenné látky z obilného zrna, ale její příprava je zkrátka rychlejší, protože se nemusí tak dlouho vařit jako celá kroupa. Proto můžete například pohanku lámanku přidat v závěru vaření do polévky, anebo svařit ve vodě či mléce na rychlou a výživnou kaši. Lámanka je rovněž velmi chutná a dobře stravitelná.

Pohanka lámanka – recept na kaši

Doporučujeme vyzkoušet pohanku lámanku, a to k přípravě lahodné kaši k snídani či večeři. Lámanku můžete připravit na slano i na sladko. Stačí když lámanku propláchnete na sítu a uvaříte stejně jako rýži ve větším množství vody. Lámanku pro přípravu kaše nechte rozvařit, hezky vám zeslizovatí. Mléko k vaření používat nemusíte, navíc ho někdo špatně snáší – jako případnou jeho alternativu lze použít obilný nápoj.

Uvařenou lámanku (kaši) naberte do misky, pokapejte ořechovým olejem či přidejte rozpuštěné máslo, strouhaná jablka, vlašské oříšky, skořici a med. Kaši z lámanky si ale můžete dochutit opravdu rozličným způsobem, anebo si také připravit slanou kaši.

Slaná kaše z pohanky lámanky skvěle chutná například s čerstvými bylinkami, máslem, solí, česnekem a sýrem.

Ohodnoťte tento článek:
2,5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Lámanka z pohanky a dalších obilovin. Proč je praktická v kuchyni?