Menu
WomanOnly
Apetit

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!

Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, neobejdete se bez bezlepkové mouky. Na výběr máte hned z několika variant, přičemž téměř každá z nich je vhodná jak na pečení, tak na zahušťování. Zajímá vás, jaké mají jednotlivé druhy bezlepkové mouky vlastnosti a výživové hodnoty? V tom případě čtěte dále. Rovnou se také můžete inspirovat našimi recepty na oblíbené bezlepkové moučníky.

Které druhy mouky jsou bez lepku?

Nabídka bezlepkové mouky je dnes skutečně široká a zahrnuje jak velmi levné, tak dražší varianty. Mezi cenově dostupné druhy bezlepkové mouky patří mouka kukuřičná nebo pohanková, naopak dražší je například mouka amarantová.

Mnozí za bezlepkovou považují mimo jiné i mouku špaldovou, nicméně špaldová mouka bez lepku není. Špaldová mouka se vyrábí z tzv. pšenice špaldy a obsahuje dokonce větší množství lepku než běžná pšeničná mouka. Z tohoto důvodu je tedy špaldová mouka při bezlepkové dietě zcela nevhodná.

K běžně dostupným bezlepkovým moukám, kterými lze bez problému nahradit klasickou pšeničnou mouku, se řadí mouka kukuřičná, rýžová, pohanková, kokosová a jáhlová. Pojďme si nyní představit jejich specifika a možnosti využití při vaření a pečení.

Jak si připravit bezlepkový kvásek a upéct si kváskový chleba bez lepku?

1. Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je vhodná do knedlíků, kaší a koláčů, můžete ji však použít také na obalování různých placek, karbanátků apod. Kukuřičnou bezlepkovou moukou lze rovněž zahušťovat omáčky a krémové polévky.

Kromě toho, že je kukuřičná mouka přirozeně bez lepku, se vyznačuje také dobrou chutí a lehkou stravitelností. Zároveň je zdrojem vitamínů A, C a E, minerálů, vlákniny a kyseliny listové. Má pozitivní účinky na trávicí trakt a pomáhá při zácpě.

Složení a energetická hodnota:

Ve složení kukuřičné bezlepkové mouky bychom neměli najít nic jiného než kukuřici. Stejně jako jiné druhy mouky obsahuje relativně velké množství sacharidů. Energetická hodnota je přibližně 330 kcal na 100 g mouky.

2. Rýžová mouka

Rýžovou mouku využijete především při pečení bezlepkových sušenek, buchet a dortů. Je vhodná také na zahušťování slaných i sladkých omáček a polévek. Při pečení ji můžete smíchat s jinými druhy bezlepkové mouky kukuřičnou, pohankovou apod.

Rýžová mouka při přípravě různých směsí zvyšuje pojivost a objem. Je také snadno stravitelná a dokáže zasytit. Při vaření a pečení má rýžová mouka velmi podobné vlastnosti jako mouka pšeničná, nicméně těsto z ní připravené je o něco méně pružné.

Rýže podporuje snižování krevního tlaku, nicméně na vitamíny a minerály je velmi chudá, alespoň pokud jde o bílou rýži.

Složení a energetická hodnota:

Rýžová mouka je vyrobena z mleté rýže. Energetická hodnota na 100 g je přibližně 350 kcal.

Čirok a čiroková mouka. Výborná surovina pro bezlepkové pečení a vaření

3. Pohanková mouka

Dalším oblíbeným druhem bezlepkové mouky je mouka pohanková, která je ideální do palačinek nebo lívanců. Těsto připravené z pohankové mouky má táhlou konzistenci, proto se často míchá s jinými druhy mouky a následně slouží jako pojivo.

Pohanka a tedy i pohanková mouka má blahodárné účinky na naše cévy. Vrací jim pružnost a pomáhá při cévních a žilních onemocněních. Zároveň snižuje riziko infarktu, mrtvice a trombózy. Při pravidelné konzumaci dokáže vyléčit hemoroidy.

Pohanková bezlepková mouka je zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. Jmenovitě jde například o vitamíny skupiny B, rutin, cholin, vitamin E a C nebo kyselinu linoleovou. Z minerálů obsažených v pohance stojí za zmínku především železo, vápník, zinek a draslík.

Složení a energetická hodnota:

Pohanková mouka se vyrábí z pohankových krup. Z makroživin jsou stejně jako u jiných druhů mouky nejvíce zastoupené sacharidy. Energetická hodnota je podobná jako u rýžové mouky, 100 g tedy obsahuje zhruba 350 kcal.

4. Kokosová mouka

Kokosová mouka má jemně nasládlou chuť, proto se hodí především do sladkých pokrmů. Je ideálním druhem bezlepkové mouky na pečení koláčů, muffinů, bábovek a dalších moučníků. Stejně jako ostatní zmíněné bezlepkové mouky ji můžete použít také na zahuštění polévek nebo omáček, kterým dodá exotický nádech.

Pokud si dopřáváte smoothie či například proteinové koktejly, můžete je kokosovou moukou ozvláštnit a zvýšit tak obsah vlákniny.

Složení a energetická hodnota:

Kokosová mouka není nic jiného než namletý sušený kokos. Obsahuje velké množství sacharidů a v porovnání s jinými bezlepkovými moukami také vlákniny. Energetická hodnota kokosové mouky je cca 400 kcal na 100 g.

Jak nahradit pšeničnou mouku a jaké alternativy volit do různých jídel?

5. Jáhlová mouka

Další alternativou klasické pšeničné mouky je mouka jáhlová, kterou využijete zejména při vaření, konkrétně na zahušťování omáček a polévek. Můžete ji použít i do koláčů a dalších moučníků, počítejte však s tím, že má poměrně specifickou a výraznou chuť. Většinou se z tohoto důvodu při pečení kombinuje s jinými druhy bezlepkové mouky.

Jáhly jsou významným zdrojem minerálních látek, především draslíku, železa, zinku a hořčíku. Obsahují také vitamíny skupiny B, vlákninu a nenasycené mastné kyseliny.

Složení a energetická hodnota:

Jáhlová mouka se skládá pouze z mletých jáhel. Ve 100 g jáhlové mouky je obsaženo přibližně 350 kcal.

Je bezlepková dieta dobrá i pro neceliaky a co způsobuje vyloučení lepku?

Na co dát pozor při pečení z bezlepkové mouky?

Pečení z bezlepkové mouky není složité, nicméně vyžaduje trochu cviku a zkušeností. Obecně totiž platí, že čím více lepku je v těstu obsaženo, tím snadněji se s ním pracuje díky lepku těsto drží pohromadě a nabývá té správné „táhlé“ konzistence.

Pokud tedy klasickou mouku nahradíte moukou bez lepku, může se těsto po upečení rozpadat. S tímto problémem si nejlépe poradí mouka pohanková, která, jak již bylo zmíněno, funguje jako pojivo. Díky tomu je vhodná hlavně pro ty, kteří s pečením z bezlepkové mouky zatím nemají zkušenosti. Při přípravě těsta ji můžete kombinovat například s kokosovou moukou, která moučníkům dodá příjemnou chuť.

Další potíž spočívá v tom, že při nahrazení pšeničné mouky moukou bez lepku nemusí sedět množství tekutých surovin, které je uvedeno v receptu. Časem si však na používání bezlepkové mouky při pečení zvyknete a budete přesně vědět, jakých ingrediencí přidat či naopak ubrat.

Sladké recepty z bezlepkové mouky

Zmíněné druhy bezlepkové mouky je možné využít při vaření, pečení i smažení (např. palačinek). My se zaměříme na sladké recepty z bezlepkové mouky, podle nichž si snadno upečete dobře známé a oblíbené moučníky.

Bezlepkové čokoládové cookies

Cookies s kousky hořké čokolády jsou oblíbenou klasikou, kterou připravíte během pár okamžiků. Až vás bude honit mlsná, bezpochyby tento jednoduchý recept oceníte.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • 1/4 hrnku kokosového oleje
  • 3 vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 g hořké čokolády

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte mouku, cukry, špetku soli a prášek do pečiva. Přidejte rozehřátý kokosový olej a vejce a vše dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte čokoládu nasekanou na malé kousky. Z těsta vytvořte silnější placičky, položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 12 minut.

Jak udělat tapioku nebo tapiokový pudink. Bezlepkové lahůdky z Asie

Bezlepková mramorová bábovka

S trochou nadsázky lze říci, že kolik rodin, tolik receptů na bábovku. Mezi naše nejoblíbenější patří ten s kokosovou a pohankovou moukou, který je vhodný i pro celiaky nebo osoby alergické na lepek. Díky pohankové mouce se bábovka po upečení nerozpadá, mouka rýžová jí zase dodá příjemně kokosovou chuť.

Ingredience:

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Mouky, cukry, špetku soli a prášek do pečiva dobře promíchejte a poté přidejte mléko, olej a vejce. Polovinu těsta nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbývající poloviny přidejte kakao a trochu mléka, pokud je těsto moc husté. Tmavé těsto přilijte do formy a dejte péct na zhruba 45 minut. Vychladlou bábovku pocukrujte moučkovým cukrem.

Špaldová mouka a její účinky. Proč je lepší než mouka z obyčejné pšenice?

Bezlepkový švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Klasický drobenkový koláč vždy zmizí během pár okamžiků. Výhodou je, že ho můžete upéct kdykoliv během roku v zimě z kompotovaných švestek, v létě z čerstvých. Do těsta se chuťově hodí kokosová mouka, na přípravu bezlepkové drobenky zase mouka rýžová. Vyzkoušejte a uvidíte!

Ingredience:

Na koláč

  • 2 hrnky kokosové mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • švestky
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • špetka soli

Na drobenku

  • 1 hrnek rýžové hladké mouky
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 2 lžičky skořice

Návod na dokonalou drobenku. Jak na ni, aby byla křupavá a nadýchaná?

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Vytvořte drobenku rukou promíchejte rýžovou mouku, skořici, změklé máslo a moučkový cukr.

Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady. Hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy nebo na menší plech. Poklaďte nakrájenými švestkami, posypte drobenkou a pečte asi 30 minut. Během pečení stav koláče kontrolujte pomocí špejle.

Používáte bezlepkovou mouku na pečení nebo zahušťování? Podělte se s námi o zkušenosti!

Ohodnoťte tento článek:
4,4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!