Menu
WomanOnly

Jak udělat tapioku nebo tapiokový pudink. Bezlepkové lahůdky z Asie

Tajemná tapioka se k nám dostala z Jižní Ameriky a Asie. Tento škrob má univerzální využití. Hodí se nejen do sladké, ale i slané kuchyně.

V zemích původu představuje tapioka za základní složku stravy a dělá slušnou konkurenci třeba k rýži. Tapiokový škrob se získává z kořene keřů manioku a název odkazuje na proces, kterým se škrob získává.

Tapiokový škrob se využívá k zahuštění omáček, polévek, dušených jídel, ale také při pečení moučníků a přípravě dezertů.

Tapioka patří mezi bezlepkové potraviny. Vyhledávají ji také konzumenti paleo stravy. Tapioka má nízký obsah cholesterolu a dokáže dobře zasytit. Obsahuje vitamín B, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor, hořčík, magnézium a železo, nechybí ani vláknina. Pro nízkosacharidovou dietu se ale nehodí.

Jak připravit tapioku

Tapiokový škrob má neutrální chuť a chutě snadno přejímá. Většinou ho seženete ve zdravé výživě nebo ve vietnamských prodejnách v podobě mouky nebo tapiokových perel.

Tapioková mouka se využívá podobně jako další bezlepkové mouky.
Tapiokové perly se dávají především do efektních dezertů, ale třeba také poslouží třeba při přípravě kaší. Lze je také přidat jako zavářku do polévky.
Při přípravě tapiokových perel nechte kuličky pokud možno přes noc naložené ve vodě. Pak se snadněji vaří a při míchání se nepoškodí.

Tapiokový pudink

Smíchejte díl perel se 6 díly jakékoliv tekutiny a uvařte do měkka, aby byly kuličky úplně průhledné.

Připravte tapiokové kuličky namočením přes noc, jak jsme popsali výše. Přendejte směs tapioky s vodou do mléka, kterého bude třikrát tolik. A je naprosto jedno, jaké mléko to bude. Můžete vybírat kromě obvyklého kravského i mezi těmi zdravějšími variantami jako je kokosové nebo třeba mandlové. Přidejte trochu sladidla – například javorový sirup nebo agáve sirup. Pudink bude voňavější, když do něj dáte trochu vanilky. Vaří se zhruba 10-15 minut, dokud kuličky nezprůhlední a mléko nezhoustne. Další postup je už na vás a vaší fantazii. Aby vše efektně vypadalo, můžete tuto světlejší vrstvu střídat například s vrstvou rozvařených nebo čerstvých malin, skvěle vypadají i borůvky, ostružiny. Ovoce můžete také dochutit sirupem.

Nakonec vše vychladíte. Pokud se rozhodnete sníst tapiokový pudink teplý, nic se neděje, ostatně v Thajsku to dělají také tak.

Tapioca, tapiokové kuličky s kokosovým mlékem

Tapiokové perly s kokosovým mlékem

Příprava domácího Bubble Tea

Domácí Bubble Tea si připravíte z půl hrnku tapiokových perel, hrnku silného čaje (černého nebo zeleného jasmínového), hrnek mléka, ovoce a hrnek drceného ledu. Případně med nebo jiné sladidlo na dochucení.

Tapiokové perly se vhodí do vařící vody v poměru ½ hrnku perel a asi 4 hrnky vody. Na mírném plameni se vaří zhruba 15 minut. Zceďte, přidejte ostatní přísady (vše by mělo být vychlazené) a v shakeru spolu s ovocem důkladně promíchejte.

Tapioka je poměrně zdravá potravina (pokud nejste na nízkosacharidové dietě) a je zajímavým zpestřením jídelníčku.

Už jste ji vyzkoušeli? Také jste se stali fanoušky této exotické tapioky? Podělte se v naší diskusi pod článkem.

Ohodnoťte tento recept:
3,3
Právě čtete

Jak udělat tapioku nebo tapiokový pudink. Bezlepkové lahůdky z Asie