Bylo jedno z vašich novoročních předsevzetí jíst zdravěji? V tomto seznamu najdete 10 super potravin, které jsou plné zdraví a hlavně skvěle chutnají.
Na zdravé stravování nebude naše tělo nikdy reagovat špatně. Naopak má konzumace zdravých potravin pozitivní vliv na naše tělo i mysl. Když dobře jíme, dobře se cítíme. Když se dobře cítíme, jsme šťastnější. A když jsme šťastnější, jsme produktivnější… Tak krásně to funguje, že?
Přišli na to nejen jednotlivci, ale i řada restaurací a obchodů, jež svou nabídku rozšiřují o zdravé potraviny. Pro lidi je díky tomu o dost snazší se ke zdravým potravinám dostat a čerpat výhody, které nabízí. Pokud i vás láká rozšířit svůj jídelníček o zdravé potraviny, na tomhle seznamu určitě najdete ty, které vám budou chutnat. Anebo ještě lépe: bude vás bavit z nich bavit vařit!
Špenát
Jedna z nejzdravějších potravin na světě, s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vitamínu A. Špenát je celoročně dostupný ať už v čerstvé, konzervované nebo mražené podobě. Připravit si z něj můžete například špenátový krém nebo omeletku. A jestli se počítá špenátová pizza? Pokud špenát nebude jen přízdobou, ale bude jím pizza bohatě posypána, tak se rozhodně počítá.
Černé fazole
Jsou plné super zdravých antioxidantů, vápníku, bílkovin a vláknin. Proto se skvěle hodí pro ty, kteří mají během dne problém utišit hlad. Fazole totiž trávíme pomaleji. Díky nim se budete cítit déle nasycení a méně často vás přepadne pocit hladu. Co je ale ještě lepší zpráva: skvěle chutnají! A dopřát si je mohou hlavně milovníci mexické kuchyně.
Vlašské ořechy
Mají více antioxidantů než kterékoliv jiné ořechy. Kromě toho se v nich ukrývá také velká porce vitamínu E, omega-3 mastných kyselin a zdravých tuků. Jejich pravidelnou konzumací prý výrazně snížíte hladinu špatného cholesterolu. Pokud vlašské ořechy milujete, mějte v tašce malou zásobu na cesty. Až vás příště začne honit mlsná, budou se hodit.
Jak uchovat vlašské ořechy? Známe 4 ověřené způsoby
Řepa
Řepa je zdravá pro mozek a také snižuje krevní tlak. Přesto je často přehlížena a používá se pouze jako obloha na talíř. Lze z ní ale připravit tolik skvělých věcí! Například polévku, smoothie, pomazánku nebo salát. Pokud ji zařadíte do svého jídelníčku, budete mít k dispozici surovinu bohatou na foláty, hořčík a vitamín C.
Avokádo
Na avokádo nedá žádný zastánce zdravého stravování dopustit. A není se čemu divit. Konzumace jednoho až dvou avokád týdně vám zajistí dostatek mononenasycených tuků, vitamínu B6 a folátů. Pokud vám avokádo tak, jak ho příroda stvořila nechutná, lze ho dochutit například česnekem, chilli, pepřem a dalším kořením. Lze z něj připravit pomazánka, je ho možné zapéct se sýrem… Zkrátka s tímto ovocem může být každý pokrm jiný a vždy chutný.
Hořká čokoláda
Nedávné výzkumy prokázaly, že se v hořké čokoládě vyskytuje více antioxidantů než ve většině ovocných šťáv. Lepší zprávy si její milovníci snad ani nemohli přát! Hořká čokoláda chrání tělo před nemocemi a pomáhá předcházet srdečním onemocněním. A jako bonus navíc: zlepšuje náladu s každým kousnutím. Dva až čtyři čtverečky denně jsou prý zárukou dobré nálady a získání veškerých benefitů, které konzumace hořké čokolády nabízí.
Maliny
Stejně jako většina lesních plodů jsou i maliny plné antioxidantů, které pomáhají našemu zdraví a předcházení nemocím. Čerstvé i zmrazené plody poskytují tělu vitamín C, vápník a železo. Nejúčinnější budou ve smoothie spolu s dalšími superpotravinami, ale i hrst malin v jogurtu či na lívancích je zdraví prospěšná záležitost.
Malinové listí? Zázrak přírodní medicíny!
Česnek
Už po staletí byl česnek symbolem zdraví a lékaři jej doporučovali pro odvrácení řady chorob. Česnek totiž brání růstu bakterií, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, a hlavně má protizánětlivé účinky. Využití česneku je opravdu bohaté od různých omáček a dresingů až po polévky, a dokonce i saláty.
Česnek má protizánětlivé účinky. Takové topinky s česnekem k večeři nemusí být vůbec špatný nápad.
Citróny
Zatímco někteří lidé je vnímají jen jako dochucovadlo do čaje, jiní si citróny nemohou vynachválit. A to nejen pro jejich chuť, ale hlavně pro jejich pozitivní vliv na zdraví. Citróny mají silné protizánětlivé vlastnosti, a dokonce prý pomáhají zabránit růstu rakovinných buněk! Možná na tom něco bude, když mají stejný obsah vitamínu C jako pomeranče. Pokud chcete čerpat z výhod citrónů i vy, připravte si z nich citronádu do džbánu a popíjejte celý den. Někdy se také doporučuje nastartovat den sklenicí vody s citrónem.
Čočka
Čočka by neměla být jen novoroční tradicí pro ty, kteří k sobě chtějí přilákat peníze. Je totiž bohatá na vlákninu a bílkoviny, a proto byste ji měli zahrnovat do jídelníčku po celý rok. Mnoho veganů a vegetariánů používá čočku místo masa v tradičních receptech. Vy se ale masa vzdát nemusíte, pokud nechcete. Čočku stačí přidat do salátu nebo polévky.