Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

6 důvodů proč jíst kukuřici

Kořeny kukuřice bychom našli v amerických státech – Peru, Bolivii a Brazílii, kde sloužila jako hlavní zdroj obživy především indiánským kmenům.

S objevením Ameriky se postupně dostala až na náš kontinent, kde se hojně využívá jako zemědělská plodina ke krmení zvířat a jeden z typů – sladká kukuřice je oblíbenou potravinou i na našem stole.

Svým složením a účinky má nejen využití při stravování, ale také v lidovém lékařství a jako součást diet.

1. Kukuřice a celiakie

Lidé s alergií na lepek (obsažený především v pšenici a žitu – surovinách, ze kterých se nejčastěji vyrábí mouka a pekárenské výrobky) hledají pro svůj jídelníček náhradu.

Kukuřice je svým složením přirozeně bezlepková a splňuje tak zásady dietních opatření takto nemocných. Mohou ji proto konzumovat v celých zrnech a především používat kukuřičnou mouku, ze které se peče bezlepkové pečivo.

2. Kukuřice a děti

Díky množství sacharidů, vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin je kukuřice vhodnou potravinou pro děti. Látky obsažené v kukuřice pomáhají zajišťovat správný mentální i fyzický vývoj.

3. Kukuřice a mozek

Kukuřice obsahuje velké množství sacharidů, především glukózy, což je hlavní palivo pro mozek. Díky tomu stimuluje jeho činnost a napomáhá lepšímu soustředění. Doporučuje se také při únavě a proti stresu.

4. Léčba zánětů močových cest a ledvinových kamenů

V lidovém léčitelství se pro uklidnění nepříjemných příznaků spojených s infekcemi močových cest doporučuje pít 2-3x denně šálek čaje ze sušených kukuřičných vláken (vousů). Připravuje se tak, že se 10min louhují jedna až dvě lžičky sušených kukuřičných vousů v půl šálku vody a poté se scedí.

Čaj zvyšuje prokrvení pánevní oblasti, a je proto nevhodný pro těhotné ženy.

5. Pomáhá správné funkci orgánů

Pro své složení, bohaté na selen, vitamíny skupiny B, vlákninu, draslík, železo, hořčík, zinek a mangan, podílí se kukuřice na správné funkci orgánů a metabolických procesů. Pomáhá dobré krvetvorbě, okysličování buněk, zajišťovat správnou hladinu hormonů, zvyšovat plodnost a potenci, pomáhá udržovat zdravou pleť i hezké vlasy.

6. Prevence rakoviny tlustého střeva a prostaty

Rostlinné barvivo zeaxanalin  v ní obsažené, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prostaty.

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

6 důvodů proč jíst kukuřici