Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

6 nezdravých zdravých potravin. Opravdu se stravujete správně?

Veronika Tichá

Veronika Tichá

1. 1. 2015

Myslíte si, že všechny potraviny, které jsou nám prezentovány jako zdravé a dietní, opravdu splňují podmínky zdravé výživy? Prospějete nějak svému tělu, když budete poslouchat televizní reklamy nabízející nízkotučné výrobky a cereální potraviny? My jsme se podívali na deset potravin, kterým byste se měli vyhnout, pokud vyznáváte zdravý životní styl.

Zeleninové chipsy

Oblíbená pochutina poslední doby, protože zelenina v názvu evokuje zdravou potravinu. Pro mnohé ale bude možná překvapením, že tato „zdravější“ alternativa obsahuje stejné množství tuku jako smažené brambůrky, protože jsou vyráběny stejným způsobem – celer, řepa a podobná zelenina je smažena v oleji, takže veškeré zdravé složky jsou znehodnoceny.

Pražené müsli

Ačkoliv si možná říkáte, že na ovesných vločkách nemůže být nic špatného, opak je pravdou. Pokud nakupujete takové vločky, které po pražení tvoří typické hrudky, rozhodně nezhubnete, ba naopak. Tento výrobek obsahuje velké množství cukru, který se v klasických nedoslazovaných sypkých vločkách nenachází. I z nich se dá udělat velmi dobrý pokrm, pokud cukr nahradíte jinými sladidly jako fruktóza nebo stévie a sušené proslazené ovoce vyměníte za čerstvé.

Jídla s označením light

Light jogurty, smetana a jiné výrobky obsahují tzv. éčka, která prodlužují dobu trvanlivosti a upravují a zvýrazňují jejich chuť a barvu. Patří sem nejrůznější konzervanty, antioxidanty, umělá sladidla, stabilizátory, zahušťovadla a podobně. Light výrobky nejsou ani příliš dietní vzhledem k tomu, že se snížené množství tuku vyvažuje cukrem.

Ovocné jogurty

Přestože ovoce i jogurt samy o sobě určitě patří mezi zdravé potraviny, jejich spojení je naopak pro dietu zcela nevhodné. Ovocné jogurty obsahují spoustu cukru a většinou sladké kompotované ovoce. Nejlépe uděláte, když si namixujete vlastní z bílého jogurtu a čerstvého ovoce.

Ovoce s vysokým obsahem cukru

Čerstvé ovoce je důležitá součást zdravého jídelníčku, protože obsahuje vlákninu, vitaminy i  minerály. Při hubnutí ale dávejte pozor na množství, protože ovoce obsahuje velké množství cukru. Je sice na rozdíl od bílého zdraví příznivý pro náš organismus, ale i přesto dodává tělu energii. Při dietách se doporučují méně sladké druhy pěstované u nás jako jablka, hrušky, třešně nebo bobulové ovoce, zatímco banány, hroznové víno, ananas nebo fíky vám snížit váhu nepomůžou.

Tmavé pečivo

Pozor na tmavé pečivo, které bývá dost často dobarvováno například karamelem a jinými barvivy, takže ve skutečnosti se jedná o klasické bílé pečivo bez obsahu zdravých cereálií. Pečivo nemusí být tmavé, aby bylo celozrnné, při nákupu dbejte na to, aby obsahovalo viditelná semínka.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

6 nezdravých zdravých potravin. Opravdu se stravujete správně?