Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Amalaki. Proč bychom měli indický angrešt zařadit do svého jídelníčku?

Amalaki, amla nebo indický angrešt. Jedná se o ovoce, které je dnes velmi ceněno pro své zdravotní účinky a bohatý obsah vitamínu C. Používá se hodně v ájurvédské medicíně a indické kuchyni. Kde a v jaké podobě můžeme amalaki u nás koupit a čím jsou tyto plody pro nás prospěšné?

Co je amalaki a kde roste

Amalaki neboli amla je ovoce, kterému se přezdívá indický angrešt. Roste totiž na nižším ovocném stromě, jehož původním domovem je Indie a další části Asie. Ovoce bývá velmi ceněno pro svůj vysoký obsah vitamínu C a antioxidační účinky. Jeho využití je ale všestranné. Latinsky se strom nazývá Phyllanthus emblica nebo Emblica officinalis. Plody jsou velké asi jako golfové míčky. V ájurvédské medicíně se využívá celá rostlina, tedy kromě plodů i listy nebo semena.

Jak se stravovat v zimě podle ájurvédy, proč nepít kávu a jak si posílit imunitu?

Možnosti využití amalaki

Při zpracovávání plodů se nejprve odstraní pecka, pak se plod rozdělí na měsíčky a ty se často nakládají do třtinového cukru. Tak vzniká vynikající a zdravá pochoutka. Syrové a neproslazené ovoce je pro svůj vysoký obsah vitamínu C velmi kyselé, proto je zvykem amalaki sladit. U nás se prodává nejčastěji kandované amalaki, tedy proslazené sušené ovoce. Zakoupit si jej můžete v mnoha zdravých výživách. To ale není jediný způsob využití amalaki.

Amla se také prodává v koncentrované podobě jako šťáva nebo prášek. V tomto stavu se nabízí často jako doplněk stravy nebo superpotravina, například se prodávají kapsle plněné práškem.

Další možností je využití v kosmetice, zejména v šamponech a nejrůznějších ájurvédských kosmetických přípravcích. Populární jsou rostlinné oleje s amlou na vlasy i pokožku pro dokonalou výživu a regeneraci. Díky silným antioxidačním účinkům amalaki zabraňuje stárnutí pokožky a rozpadu kolagenu. Může též pomoci proti vypadávání vlasů.

Co obsahuje amalaki a jaké má účinky

Amalaki obsahuje velké množství vitamínu C, dále také vitamíny skupiny B, zejména vitamín B1 a B2. Nechybí ani vápník, hořčík, železo a fosfor. V amalaki najdeme také bílkoviny, potřebné aminokyseliny.

Amla pomáhá při pálení žáhy a refluxu, což bylo potvrzeno i na základě vědecky provedené studie. Díky silným antioxidačním účinkům posiluje imunitní systém a přirozenou vitalitu, zabraňuje projevům stárnutí. Je dobrou prevencí proti rakovině. Chrání i játra před poškozením. Podporuje i dobré zdraví očí a zabraňuje makulární degeneraci. Dále má skvělé účinky na srdce, je prevencí kardiovaskulárních chorob a pomáhá lidém s cukrovkou, protože normalizuje hladinu krevního cukru. Rovněž ředí krev, umí výborně zabraňovat trombóze a také snižuje krevní tlak.

Amalaki je bezesporu i skvělou prevenci proti nachlazení, virózám a onemocněním dýchacích cest, zejména na podzim v chřipkovém období a na jaře. Ovoce dodává organismu vysoké dávky vitamínu C a přirozeně podporuje silnou imunitu.

Znáte Yuzu? Exotické ovoce z Číny může dosahovat až velikosti grepu

Může jíst amalaki každý?

Amalaki v přirozených dávkách, zejména jako kandované ovoce, může jíst určitě každý včetně dětí a těhotných i kojících žen. Při cukrovce je však důležité užívat prášek z amalaki, nikoli kandované ovoce, které obsahuje cukr!

Pokud užíváte prášek a trpíte nízkým tlakem nebo hypoglykemií, například i v těhotenství, určitě to zvažte, protože amalaki snižuje jak hladinu krevního cukru, tak i tlak.

Amalaki navíc ředí krev, což není vždy prospěšné, proto by amalaki ve větším množství neměli užívat lidé, kteří mají poruchu krevní srážlivosti a hrozí jim krvácení, anebo ženy krvácející po porodu či mající silnou menstruaci.

Zdroje: everest-ayurveda.cz,  Indian Gooseberry: Benefits, Uses, and Side Effects

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Amalaki. Proč bychom měli indický angrešt zařadit do svého jídelníčku?