×
WomanOnly

Znáte Yuzu? Exotické ovoce z Číny může dosahovat až velikosti grepu

Yuzu
Zdroj: shutterstock

Co je yuzu, někdy také nazývané yuza? Exotický název předvídá exotický plod. Jedná se o citrusové ovoce, které je asijského původu. Pěstuje se především ve východní Asii, ale dnes také už i ve Španělsku, Francii či Itálii. K čemu se yuzu využívá a kde má své místo?

Původem asijské ovoce

Slupka yuzu je žlutá, podobně jako například u citrónu, pokud se jedná o plně zralé plod. Ostatně i vzhled ovoce je velmi podobný citrónu, avšak dosahuje až velikosti grepfruitu a jde o velmi aromatické ovoce, které roste na trnitých keřích či malých stromech.

Divoce roste v oblasti Číny až po Tibet. Do Japonska a Koreje se toto ovoce dostalo až v období našeho středověku a dodnes se tam hojně pěstuje. U nás se toto ovoce moc často neprodává, ale můžete jej sehnat ve formě marmelád či pyré.

Chuť yuza je kyselá a velmi aromatická, podobá se grapu a má lehké podtóny mandarinky.

Recept na rýžové palačinky. Klasika ve zdravé verzi

Yuzu a problematický obsah vitaminu C

Takřka u každého produktu s yuzu můžeme najít informace o tom, jak obsahuje hodně vitaminu C, nebo že se jedná o „supercitrus“ či superpotravinu. Toto jsou však jen běžné marketingové triky, neboť yuzu se nijak zvlášť neliší od jiných citrusů, co se týče obsahu Céčka.

Jako všechny citrusy, i yuza sice obsahuje průměrné množství vitaminu C, ale tělo jej nedokáže vstřebat. Citrusy totiž obsahují enzym zvaný askorbináza, který Céčko (kyselina askorbová) snadno rozkládá, v důsledku čehož se v těle ani nevstřebá. Od tohoto ovoce proto nečekejte vysoký příjem vitaminu C, raději si dejte kiwi nebo černý rybíz – ty už navíc obsahují doporučenou denní dávku (80-100mg).

Ingredience v kuchyni

Jelikož je yuzu kyselé, v asijských zemích jej používají jako dochucovadlo – ať už kůru nebo šťávu – podobně jako limetu či citrón. Jen velmi zřídka se tam konzumuje jako klasické ovoce.

V japonské kuchyni jej přidávají do miso polévky. Vyrábějí z něj yuzu ocet, je nedílnou součástí citrusové omáčky. Když se yuza kombinuje s medem, produktem je pak druh sirupu, který se využívá k přípravě yuzu čaje. Pro uvaření tradiční pikantní omáčky se využívá kůry yuzu a chilli papriček se solí. Korejská kuchyně jej využívá především k výrobě marmelád, salátů a čajů.

Středomořská kuchyně má z yuza ráda dresingy, v nichž se používá jako výrazný chuťový prvek. Často se z něj vyrábí marmelády a používá se do chuťově netradičních omáček. Také na internetu seženete yuza čaj nebo osvěžující limonády. Popřípadě pokud yuza seženete čerstvé na exotických trzích, které se v Česku objevují čím dál více, můžete si z něj připravit cheesecake.

Exotické ovoce açaí: Co to je a stojí za to ho vyzkoušet?

Yuzu a aromaterapie

Jak už bylo řečeno, yuza má výrazné aroma a proto se používá v aromaterapii, kde navozuje uvolňující pocity.

V japonské tradici se yuzu využívá již od 18. století k tradičním koupelím. Především na zimní slunovrat se připraví speciální koupel – celé plody yuzu plavou na hladině koupele a pozvolna uvolňují své aroma, čímž zklidňují mysl. Někdy se také ovoce krájí na poloviny, aby se mohla šťáva smísit s vodou. Traduje se, že při těchto koupelích se tělo lépe chrání před nachlazením a lépe se zahřívá.

Parfémy a hudební nástroje

Yuzu má v asijských zemích opravdu dlouhou tradici a proto se i samotné dřevo používá k výrobě korejského dechového nástroje tzv. Taepyeongso. Třeba v Japonsku se yuzu využívá ke zhotovení tradičních parfémů.

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*