×
WomanOnly

Exotické ovoce. Které stojí za vyzkoušení a v čem je prospěšné?

Lokvát japonský
Lokvát japonský

Exotické ovoce, které se k nám dováží, voní dálkami, oslňuje vzhledem a láká netradiční chutí. Proč si ho nedopřát? Jaké druhy netradičního a exotického ovoce známe a jakými vitamíny, minerály a dalšími látkami nás může obohatit? A jak takové ovoce konzumovat?

Lokvát japonský neboli mišpulník a mišpule obecná

Na stromě zvaném lokvát japonský rostou japonské mišpule, kterým se také říká čínská či japonská švestka. Mišpule jsou žluté hruškovité plody, velké asi jako planá jablka. Z těchto mišpulí se vyrábí vynikající a účinný sirup proti kašli dle receptur tradiční čínské medicíny. Nejčastěji se z nich připravuje výborný ovocný kompot a džem.

Existuje ještě jiný druh mišpulí, které mají hnědou slupku a tvrdou dužinu – mišpule obecná, která pochází z Orientu. Plody tohoto stromu se sklízejí až po prvních mrazících, kdy změknou a pak je z nich skvělá marmeláda či jiná zavařenina. Mišpule obsahují hodně vitamínu C, ale i riboflavinu, dále mají vlákninu, kyselinu jablečnou a v menším množství minerály jako hořčík, vápník a železo. Oba druhy mišpule patří mezi peckoviny.

Liči čínské. Ovoce, nebo oříšek?

Liči čínské
Liči

Liči se považuje jak za ovoce, tak i za oříšek. Roste hlavně v Asii. Má oříškovo-ovocnou chuť a kromě konzumace čerstvého plodu se z něj také připravuje sirup. Říká se mu též dvouslivák lahodný a patří mezi peckoviny. Liči má tvrdou zvrásněnou červenou slupku, která se loupe, uvnitř je nepoživatelná pecka. Konzumuje se jeho lahodná dužina, a to buď čerstvá, nebo i sušená. Nejčastěji bývá součástí různých dezertů, sorbetů a zmrzlinových pohárů, ale dává se též do likérů, palačinek anebo jako příloha k masu. Liči se nikdy nevaří a tepelně neupravuje, není to vhodné.

V tradiční čínské medicíně se liči používá proti kašli, k léčbě žaludečních vředů a nádorů. Pecky mají analgetické účinky a čaj ze slupek pomáhá při neuralgiích a průjmech. Liči obsahuje draslík, fosfor, hořčík a vápník, vitamín C a menší množství vitamínů skupiny B.

Mochyně peruánská a mochyně židovská

Mochyně peruánská pochází z Jižní Ameriky, jejím jedlým plodům se říká také třešeň Inků. Velmi se podobná dalším druhům mochyně, například mochyni židovské nebo mochyni ojíněné. Konzumují se její žluté plody, se kterými se zdobí talíře a zmrzlinové poháry, případně se také zavařují. Mochyně židovská třešeň je velice podobná peruánské mochyni, uvnitř červeného obalu připomínajícího lampión se nachází jedlá bobule, která trochu připomíná třešničku.

Mochyně. Jedovatá rostlina nebo skvělý detoxikační prostředek! Jak ji správně využívat?

Plody mochyně obsahují hodně vitamínu C a betakarotenu, ale musí se jíst opravdu zralé a spíše v menším množství. Obsahují totiž také toxické alkaloidy, zejména nezralé mochyně mohou vyvolat průjmy a trávicí obtíže, hlavně u dětí.

Morušovník černý a morušovník bílý

Morušovník
Morušovník

Moruše jsou další chuťově velmi zajímavé plody. Morušovník – strom, na kterém moruše rostou, se dožívá stovek let a vyskytuje se dnes již i v teplejších oblastech Evropy a také u nás. Tradičně však pochází z Asie. Listy morušovníku jsou známou potravou pro housenky motýla bource morušového a morušovník se používá k výrobě hedvábí.

Plody morušovníku vypadají trochu jako ostružiny. Konzumují se buď čerstvé, nebo zavařené či sušené. Připravuje se z nich také šťáva, sirup, nebo víno, eventuálně i čaj. Chuťově zajímavější jsou plody z morušovníku černého oproti plodům z morušovníku bílého. Plody moruše obsahují vitamín C a železo, které je tak lépe vstřebatelné, dále řadu dalších antioxidantů – vitamínů A, E, přírodní antioxidant resveratrol, také vitamín K, draslík, hořčík a vápník, vlákninu, kromě cukrů i bílkovinu. Moruše mají spoustu léčebných účinků, pomáhají při cukrovce, jsou dobrou prevencí kardiovaskulárních chorob, pomáhají proti stresu a podporují pohodu, klid a dobrou náladu.

U nás jsou i hodně k dostání jako sušené plody, které si můžete zakoupit ve zdravé výživě a pojídat jen tak, nebo si je přidat do jogurtu či do kaše.

Loganberry, worcesterberry a salmonberry

Loganberry
Loganberry

Loganberry, worcesterberry a salmonberry jsou křížené plody maliníku a ostružiníku. Vyskytují se hlavně v Americe. Loganberry jsou plody zkříženého maliníku s ostružiníkem, které se využívají v jakékoliv podobě, obdobně jako maliny. Salmonberry jsou plody amerického planého maliníku či ostružiníku, velké zralé bobule mají opět stejné využití jako maliny či ostružiny u nás. Těchto podobných, příbuzných plodů existuje spousta a všechny pochopitelně mají v angličtině koncovku berry.

Salmonberry
Salmonberry

Worchesterberry neboli josta je hybrid angreštu a černého rybízu, který vznikl v Americe. Ovoce má tmavou barvu a používá se stejně jako angrešt. Anglicky se josta nazývá worchesterberry právě proto, že se tyto plody poprvé nabízely ve Worcesteru v USA. Všechny tyto plody patří mezi bobuloviny.

Citrusy: tangerinka, klementínka, tangelo, kumkvat, pomelo, ugli, lajm, cedrát

Tangerinka
Tangerinka

Tyto plody patří mezi citrusy. Pomeranč, mandarinku či grep zná každý, pojďme se tedy zaměřit na méně známé citrusy. Tangerinka pochází z jižní Číny a Laosu. Je plná semínek a na rozdíl od mandarinky má snadněji oloupatelnou slupku. Jinak je dost podobná mandarince a využívá se podobným způsobem, například bývá i kandovaná, obalená želatinou a cukrem, přidává se do ovocných džemů nebo likérů. Klementínka je jí dost podobná, jde o křížence tangerinky a pomeranče. Plody nemají semínka. Tangelo je zase pro změnu kříženec tangerinky a grapefruitu, dělá se z něj džus nebo se dává do ovocných salátů.

Tangelo
Tangelo

Kumkvat je malinká mandarinka, někdy není větší než oliva. Pochází z Číny, má sladkou kůru a jemně nahořklou dužinu. Může se jíst celý i s kůrou, kanduje se, přidává se do nápojů, dělá se z něj sirup, nebo se zavařuje do marmelád. Chutná i v různých ovocných salátech. Vynechat nelze ani pomelo, kterému se říká také šedok. Je to největší citrus se silnou kůrou a hořkou dužinou. Pojídá se bez úpravy, obdobně jako grapefruit.

Kumkvat
Kumkvat

Citrusy obecně obsahují hodně vitamínu C a spoustu dalších cenných látek i léčebných účinků. Mívají ale i chemicky ošetřenou kůru, což mnohdy není žádná výhra. Zajímavé jsou také druhy citrónů jako ugli, lajm nebo cedrát. O co jde? Ugli je kříženec mezi tangerinkou a grepem, který pochází z Indie. Vypadá spíše jako grep, ale je hrbolatý. Používá se pak stejně jako grep. Kyselý lajm je příbuzný citronu, pochází rovněž z Indie a používá se hodně do různých zmrzlin a sorbetů. Cedrát zase pochází z Číny a jeho předností je vonná kůra, která se kanduje a používá do pečiva, cukrovinek a likérů. Cedrát se totiž na rozdíl od jiných citrusů vůbec nevyužívá pro svou šťávu. Je známý jako součást obřadu židovského svátku sukot.

Ugli
Ugli

Melouny: ogen, gallia, honeydew, cantaloupe

Existují různé druhy a odrůdy melounů. Hlavní rozdělení je na cukrové melouny, které mají síťovanou slupku a žlutozelenou dužinu, zimní melouny s hladkou slupkou a zelenou dužinou, kantalupy s bradavičnatými výstupky a oranžovou dužinou a vodní melouny s červenou dužinou. Mezi nejznámější druhy melounů patří ogen, gallia, honeydew, kantalup nebo charentais.

Tropické ovoce: kvajáva, mučenka, papája, mango, durian

Guajava

Guajava
Guajava

Kvajáva pochází z Haiti, ale dnes se pěstuje v mnoha tropických a subtropických oblastech. Plody bývají různě velké, jsou světle žluté a mají šťavnatou dužinu s mnoha semeny. Dužina může mít růžovou nebo žlutou barvu. Plody jsou kyselé, proto se nejprve tepelně upravují a ochucují. Obsahují totiž opravdu velmi vysoké množství vitamínu C, oproti jiným citrusům.

Maracuja

Maracuja
Maracuja

Maracuja jsou plody liány, která se nazývá mučenka jedlá a vyskytuje se hlavně v Brazílii, po celé jižní Americe, ale i v Indii, na Floridě, v Austrálii nebo Africe. Plody mají vrásčitou slupku, šťavnatou dužinu a uvnitř spoustu semínek. Konzumují se čerstvé nebo se z nich připravuje zmrzlina, ale také zavařují. K dostání jsou převážně v létě a připravují se z nich džusy a osvěžující letní nápoje. Existují jejich různé druhy a odrůdy. Maracuja obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, má hodně hořčíku a vápníku, i vitamínů skupiny B, proto je dobrá na nervy.

Papája a babaco

Babaco
Babaco

Papája se pěstuje v tropických oblastech. Má žlutou slupku, žlutou až načervenalou dužinu, je uvnitř dutá a má hodně semen. Plody jsou sladké jako meruňky a konzumují se obdobně jako meloun v čerstvém stavu. K dostání jsou hlavně v létě. Eventuálně se z nich připravují i zavařeniny. Papája je hodně bohatá na antioxidanty.

Příbuzné papáje je babaco pocházející z Jižní a Střední Ameriky. Dnes se pěstuje i na Novém Zélandu. Plod je pětihranný a využívá se čerstvý do různých ovocných salátů a zmrzlinových pohárů.

Mango a mangostan

Mangostan
Mangostan

Mangovník pochází z Indie. Plody mají velkou pecku a chutnají podobně jako broskev. Zralé ovoce má spoustu využití a obsahuje i velké množství vitamínu A, železa a pyridoxinu. Je opravdovou vitamínovou bombou a je také velmi výživné. Mango bývá u nás k dostání hlavně v zimě.

Mangostan, ačkoli jeho název připomíná mango, není s mangem nijak příbuzný. Spíše připomíná liči svou vrásčitou kůrou nebo také granátové jablko. Jedná se o rostlinu zvanou Garcinia. Není větší než naše rajče, pochází z Asie a po odloupnutí silné slupky najdete bílou lahodnou a voňavou dužinu. Skvěle se hodí do ovocného salátu. Využívá se i v kosmetice a farmaceutickém průmyslu. Obsahuje velké množství vápníku a má léčebné účinky – zejména antibiotické a antiparazitální účinky.

Jak vypěstovat mangovník z pecky

Durian

Durian
Durian

Durian je zajímavé tropické ovoce pocházející z jihovýchodní Asie, které však může odrazovat svým nevábným zápachem. Má tlustou ostnatou slupku, pod ní se ukrývá zapáchající dužina s nasládlou chutí. Obsahuje spoustu cenných látek, také mnohé aminokyseliny a údajně účinkuje afrodiziakum.

Tropické ovoce: karambola, kaki, opuncie, granátové jablko a zeleninové banány

Karambola

Karambola
Karambola

Karambola je plod, který vypadá jako malá hvězda. Pochází z jihovýchodní Asie, roste i v Jižní Americe. Jeho dužina je sladkokyselá a využívá se hodně do různých ovocných nápojů a salátů, nebo na zdobení dezertů a cukrovinek. Pro velký obsah kyseliny šťavelové se doporučuje konzumovat karambolu jen v omezeném množství.

Kaki neboli tomel

Kaki
Kaki

Kaki je malé ovoce pocházející z Číny a Japonska. Jedná se o plod ovocného stromu tomelu japonského. Kaki obsahuje hodně vitamínu C, ale i dalších látek, slupka se většinou loupe. Nabízí se i v kandované nebo sušené podobě.

Opuncie

Opuncie
Opuncie

Opuncie neboli indiánský fík pochází z Ameriky. Jedná se o trnité plody kaktusu, které se musí před konzumací odstranit.

Granátové jablko

Granátové jablko je velmi oblíbené a voňavé ovoce, které má široké využití, například také v kosmetice. Granátovník pochází z Persie a využívá se i lahodná šťáva z granátových jablíček. Granátové jablko je opravdu bohaté na různé vitamíny, minerály a další cenné látky, zejména obsahuje velké množství vitamínů skupiny B a hodně organických kyselin.

Zeleninové banány

Zeleninové banány jsou speciální odrůdou banánů, které se využívají v podobě plantejnové mouky. Upravují se tepelně, jsou větší než klasické banány a obsahují méně cukru. Vyskytují se hodně v Africe a na Karibských ostrovech. Bývají součástí různých slaných pokrmů.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*