Menu
WomanOnly
Apetit

Je sezóna ovoce kaki! Jak se konzumuje a jak ho zpracovat?

Rhiana Horovská

Rhiana Horovská

27. 11. 2021

Od října do února je v našich supermarketech k dostání exotické, ne však zcela neznámé ovoce zvané kaki. Na co je dobré? Především má svou specifickou, zato výbornou chuť. Také však dokáže doplnit vitamíny a vlákninu, a spekuluje se o dalších účincích. Velkou předností kaki je jeho vícestranná využitelnost.

Tomel, kaki, churma. Stromy tohoto ovoce dnes rostou po celém světě

Odkud vlastně pochází kaki? Strom, na kterém roste, se nazývá tomel japonský (Diospyros kaki) a z Japonska de facto nepochází. Nejpůvodnější výskyt tomelu byl na území dnešního Myanmaru a jižní Číny, odkud se rozšířil do dalších asijských zemí. V Japonsku se stal velice populárním, používají se nejen plody, ale také listy (na čaj, občas také k balení sushi).

Ovoce bývá nazýváno různě: tomel, korejské mango, churma, kaki churma, kaki, anglický název persimmon dokonce pochází z indiánského jazyka powhatan. To napovídá, že se kaki rozšířilo i mimo Asii, a také že ano: k nám do Česka se například často vozí ze Španělska a Izraele.

Co se týče ovoce kaki, pěstování je ve světě tak populární, že plody není vůbec těžké sehnat v supermarketech. Někteří lidé však na své zahrádce rádi zkoušejí nové věci, a možná není špatný nápad pěstovat si vlastní kaki. Tomel sice pochází z teplých krajů, má však i odrůdy odolnější vůči chladu.

Exotické ovoce. Které stojí za vyzkoušení a v čem je prospěšné?

 

Domácí plody kaki churma. Pěstování je možné i u nás

Nehrňte se hned do koupě sazenic kaki. Jak pěstovat tyto stromy, na to totiž lze odpovědět ne úplně příjemnou větou: má to své nároky a svá úskalí. Musíte nejen vybrat odolnou odrůdu, ale také stromky několik let nosit na zimu do teplejších prostor, než vyspějí. Teprve pak získají schopnost přežít v mrazu.

Nezapomeňte na to, že tomel je původně dvoudomý, tedy že potřebujete samčí i samičí stromy. Existují však i samosprašné tomely, a nebo tento problém můžete vyřešit přiroubováním větve opačného pohlaví.

Kaki stromům nedělá dobře půda, která zadržuje hodně vody. Vysaďte je na propustnou zeminu a na přímé slunce. Aby tomel plodit ovoce, vyžaduje v létě horko a světlo. Zalévejte často, hnojení však není třeba.

Jakou má kaki energetickou hodnotu a mohou ho diabetici?

Dle údaje 70 kcal na 100 gramů má kaki kalorií celkem málo, tedy v rámci srovnávání ovoce. Proto kaki a dieta není vůbec špatná kombinace. Na hubnutí se celkově doporučuje nízkokalorické ovoce a zelenina, a kaki sem určitě také zapadá. Navíc má velký podíl vlákniny, která pomáhá upravovat stolici.

A co kaki a cukrovka? Vzhledem k tomu, že má kaki glykemický index 50, není pro diabetiky úplně k zahození. Navíc toto ovoce údajně může pomoci regulovat cukr v krvi.

Exotické ovoce açaí: Co to je a stojí za to ho vyzkoušet?

Kaki a zdraví: Většina ovoce je zdravá, ale proč právě kaki?

Ovlivňuje kaki churma zdraví svých konzumentů? V prvé řadě jsme zmínili vlákninu a vliv na glykémii, což je určitě velké plus. Samozřejmě jde o něco, co dokáže i mnoho jiných druhů ovoce. A najdeme také v kaki vitamíny a minerály, které v ovoci bývají?

Jako zdroj minerálů se tento plod moc neosvědčil, kromě manganu. Zato ale najdeme v kaki ovoci vitamíny C, B, a dokonce i A. Obsahem vitamínu A je kaki výjimečné, a díky tomuto vitamínu předejdete riziku vzniku šerosleposti.

Kaki listy, které se v Japonsku, Koreji a Mandžusku používají na čaj, jsou údajně protizánětlivé, bohaté na vitamín C a pomáhají na trávení.

Dva druhy kaki ovoce. Čím se od sebe liší fuju a hačija?

U kaki dozrávání závisí na typu. Existuje spousta odrůd, které se dělí na dvě hlavní skupiny: trpké a netrpké. Z trpkých je nejznámější hachiya neboli v českém přepisu hačija, z netrpkých fuyu/fuju.

Hačija je kaki žaludovitého tvaru, které za chuť vděčí obsahu tříslovin. Mívá tmavěžluto-černou dužinu. Je u ní nutné počkat na zralost nebo přezrálost, jinak hrozí žaludeční a střevní problémy.

Fuju tvarem spíše připomíná rajče a tříslovin má méně, takže chutná spíše sladce. Dužina je světle oranžová. Můžeme ho jíst i před dozráním.

Umíte správně jíst kaki? Loupání není nutné, ohlídejte si však zralost

Prvotní teorii máme za sebou, nyní přejděme ke konzumaci kaki. Jak oloupat toto ovoce? Plod nejdříve opláchneme ve vodě a pak překrojíme seshora na poloviny. Odloupneme listy a každou polovinu pak ještě jednou rozkrojíme. Je třeba použít malý nožík, se kterým se snadno manipuluje.

Ostří zasuneme pod roh čtvrtky kaki. Slupky odkrojíme, kolik chceme, ale držíme se tvaru kusu ovoce, abychom je nezbavili moc velké vrstvy dužiny. Slupka se odstraňuje kvůli tomu, že bývá trpká a tuhá, ale kaki je poživatelné i bez loupání. Jíte-li ho samotné, můžete ho ze slupky vydlabat lžičkou.

Existuje ještě důležitější věc, kterou je třeba vědět o kaki: kdy je zralé. Kaki dozrává na podzim a jeho zrání musí pro správnou chuť pokračovat ještě po utrhnutí. Při dovozu ovoce teprve dozrává, aby se po cestě nezkazilo. Zralé kaki poznáte podle tmavší oranžové barvy. Nemá žluté skvrny a je na dotek měkké. Je-li pravdou opak, nechte ho pár dní dozrát na okně.

Je-li kaki uvnitř černé, není třeba se bát. Jde o následek oxidace a dužinu stále můžete bezpečně sníst. Jistě je mnohem lepší dát si nahnědlé kaki než ho sníst nezralé a trpět pak bolestí břicha.

Co všechno udělat z kaki? Zpracování ovoce několika způsoby

Samotné chutná skvěle. Kromě toho se dají připravit kaki dezerty, kompoty, sušenky, džemy i teplé pokrmy. V asijských zemích se kaki tradičně suší na plátky, které se pak jedí jako ovocná svačinka nebo se dále používají při přípravě pokrmů.

Na internetu se to kaki recepty jen hemží, a zejména na mezinárodních webech. Toto ovoce můžete použít do salátů, do koláčů, a dokonce i k masu, jak můžete vidět níže. Máme pro vás totiž příklad zajímavého receptu, kterému kaki dodává nový a zajímavý rozměr.

 

Co je čatní a z čeho jej připravit. Rozzařte své hodování těmito recepty!

Kuře s rýží a sladkokyselým kaki chutney

Na 4 porce si připravíme:

  • 1 kg kuřecího masa (ideálně prsa)
  • 500 g jasmínové rýže
  • pepř
  • sůl
  • máslo
  • 150 ml mléka
  • trochu zelené cibulky
  • 200 ml jablečného octa
  • 2 menší cibule
  • 200 g rozinek
  • 5 ks fuju kaki
  • šťávu a kůru z 1 citronu (bez chemických postřiků!)
  • šťávu a kůru z 1 pomeranče
  • 150 g třtinového cukru
  • kousek zázvoru
  • hřebíček
  • skořici

Cibule a zelenou cibulku nakrájíme nadrobno, nastrouháme si cca lžíci zázvoru a kaki nakrájíme na větší kostičky. Na plotnu se středně silným žárem postavíme velkou a hlubokou pánev. Pak v ní smícháme ocet, cibuli, rozinky, citrusy, cukr, zázvor, pár hřebíčků a trochu skořice. Vaříme asi 25 minut, přičemž sporák po chvíli zeslabíme. Když má směs konzistenci řídké kaše, přisypeme kousky kaki a necháme ještě pár minut vařit. Vzniklé chutney smícháme s mlékem.

Rýži klasicky nasypeme do vroucí vody a uvaříme. Připravíme si maso tak, že je pořádně osolíme, trochu opepříme a pak vložíme na pánev, kde jsme si už rozpustili cca 3 lžíce másla. Smažíme, dokud maso není po obou stranách hnědé. Pak opatrně přidáme chutney s mlékem, promícháme a vaříme ještě 10 minut. Servírujeme s rýží, posypané zelenou cibulkou.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Je sezóna ovoce kaki! Jak se konzumuje a jak ho zpracovat?