Menu
WomanOnly
Apetit

Avokádo v kuchyni. Proč jej zařadit do jídelníčku a tipy na snadné a rychlé recepty

Exotické avokádo je plné živin, skvěle chutná a hodí se do slaných i sladkých receptů. Poradíme vám, jak zpracovat avokádo tak, aby chutnalo celé rodině.

Seznamte se s avokádem

Plody avokáda rostou na stromě zvaném avokádovník neboli hruškovec přelahodný. Ačkoliv chutná jako zelenina a jako zeleninu ho v kuchyni zpracováváme, z botanického hlediska se jedná o ovoce. A kde má avokádo původ? Jeho domovinou je oblast středního Mexika, kde roste už více než 5 tisíc let. Aztékové nazývali avokádovník „varlatovým stromem“ a přisuzovali mu afrodiziakální účinky. Toto tropické ovoce si můžete vypěstovat i sami doma z pecky, ale v našich klimatických podmínkách nikdy nebude plodit. Do ČR se dováží nejčastěji z Izraele, Španělska a Afriky.

Jak chutná koriandr a do jakých jídel ho použít?

Avokádo je plné zdraví prospěšných látek

Avokádo obsahuje vysoké množství zdravých tuků (20-25 %) a jen minimum sacharidů. Ve 100 gramech dodává 700 kJ, což je 3x více energie než v případě jablka. Vysoké energie se ale nemusíte bát, obsažené tuky jsou složené především z mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Výhodou avokáda je také vysoký obsah vitaminu E, vitaminů skupiny B, karotenoidů, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, zinku a železa. V avokádu se nachází silný antioxidant glutathion, který vyniká protirakovinnými účinky a schopností chránit mozek a celou nervovou soustavu. Pravidelná konzumace avokáda prospívá očím, mužské prostatě, srdci a cévám.

Je avokádo toxické?

Mezi lidmi koluje mýtus, že je nezralé avokádo jedovaté. V avokádu se sice nachází toxická látka persin, ta však pro člověka není nijak nebezpečná. I přesto, že se v minulosti objevilo několik případů alergických reakcí, nikdy nešlo o otravu. Otrava avokádem naopak hrozí u všech druhů zvířat. Proto avokádo nikdy nedávejte ochutnat psům, kočkám, papouškům ani hospodářským zvířatům.

Recepty na avokádo. Na slano nebo na sladko?

Jak avokádo skladovat?

Plody avokáda si z obchodu většinou přinesete nezralé. Proto je třeba ho při pokojové teplotě nechat dozrát po dobu 1-5 dní. Avokádo nikdy neskladujte v lednici, teploty nižší 6 stupňů Celsia mu totiž mohou uškodit. Narazit můžete i na plody s označením „ready to eat“, které jsou zralé a určené k přímé konzumaci.

Zralé avokádo poznáte podle toho, že je na omak pružné. Nesmí být příliš tvrdé ani naopak rozměklé s hnědými skvrnami na povrchu. Dužina má být po rozkrojení nazelenalá až nažloutlá s krémově máslovitou konzistencí. Při nákupu dávejte pozor i na to, zda není plesnivé avokádo nebo potlučené.

Nejoblíbenější recepty z avokáda

Snad nejznámějším pokrmem je mexické guacamole, které slouží jako dip nebo pomazánka. A jak ochutit avokádo do guacamole? Použijte citrónovou šťávu, sůl, česnek, chilli papričku a rajčata. Pro zjemnění můžete přidat také jogurt nebo smetana. Někteří lidé guacamole rádi dochucují čerstvým koriandrem.

Avokádo můžete použít místo másla k namazání pečiva. Nakonec stačí dužinu jen posolit a opepřit a vynikající svačinka je na světě. Velmi často se avokádo používá k výrobě zdravých pomazánek, dipů, zálivek do salátu nebo jako ingredience do výživného a sytého smoothies. Nepoužívá se však pouze do studené kuchyně, oblíbené je také vařené avokádo. Z avokáda je možné připravit čokoládové brownies nebo obě půlky avokáda naplnit různými ingrediencemi a zapéct v troubě. Vše je ale třeba dělat rychle, protože dlouhá tepelná úprava avokádu příliš nesvědčí.

Avokádo – recept na guacamole

Ingredience:

  • 2 zralá avokáda
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 0,5 jemně nasekané červené cibule
  • 0,5 jemně nasekané chilli papričky
  • 0,5 středně velkého rajčete nasekaného na kostičky
  • čerstvý koriandr

Postup:

  1. Avokádo rozkrojte, odstraňte pecku a dužinu vydlabejte do mísy. Pořádně rozmačkejte vidličkou.
  2. Cibuli, česnek, chilli papričku, rajče, citrónovou šťávu, koriandr i sůl přidejte k dužině.
  3. Promíchejte a podávejte s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k masu.

Recept na avokádovou pomazánku. Vpusťte si do kuchyně trochu exotiky

Recept na avokádový pudink

Ingredience:

  • 1 avokádo
  • 1 velký banán
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička holandského kakaa
  • 2 lžíce mléka (může být i rostlinné)

Postup:

  1. Z avokáda vydlabejte dužinu a rozmixujte ji společně s banánem, trochou mléka, medem a holandským kakaem. Použít můžete klasický nebo tyčový mixér.
  2. Pudink můžete jíst jen tak nebo ho použít jako polevu na palačinky či lívance.

Recept: Avokádová majonéza. Zdravá alternativa tučné omáčky

Recept na avokádovou omáčku na těstoviny

Ingredience:

  • 3 zralá avokáda
  • 250 g cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá bazalka
  • citrónová šťáva

Postup:

  1. V mixéru rozmixujte dužinu z avokád, česnek, bazalku, olej, sůl a pepř.
  2. Přidejte trochu citrónové šťávy a promíchejte.
  3. Vzniklou omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami, přidejte nakrájená rajčátka a ozdobte čerstvou bazalkou.

Jak zachovat rozkrojené avokádo čerstvé? 6 tipů na bezpečné uskladnění

Recept na zapečené avokádo s vejcem a chorizem

Ingredience:

  • 1 avokádo
  • 2 vejce
  • 1 nožička choriza
  • trocha nasekané petrželky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 2 krajíce chleba

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  2. Avokádo rozpulte a z obou polovin vydlabejte část dužiny.
  3. Rozklepněte vejce a žloutek oddělte od bílku.
  4. Do jedné poloviny avokáda vložte žloutek a postupně přidávejte tolik bílku, kolik se do půlky avokáda vejde. Pravděpodobně ho nepoužijete celý.
  5. Vejce v avokádu osolte a opepřete. To samé opakujte i s druhou polovinou avokáda.
  6. Na pečící plech umístěte obě poloviny avokáda. Aby se nepřevrátily, obložte je pomuchlaným pečícím papírem.
  7. Vložte do trouby na 15-20 minut, dokud není vejce hotové.
  8. Mezitím na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a do křupava na něm osmažte na kousky pokrájené chorizo. Jakmile bude hotové, odložte ho do ubrousku a nechte okapat přebytečný tuk.
  9. Na pánvi rovněž opečte plátky chleba.
  10. Půlky avokáda podávejte s chorizem a opečeným chlebem.

 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Avokádo v kuchyni. Proč jej zařadit do jídelníčku a tipy na snadné a rychlé recepty