Menu
WomanOnly
Apetit

Čerstvý listový špenát: recepty a výhody pokrmu Pepka Námořníka

Redakce

Redakce

21. 5. 2014

V letních parných dnech naše chuťové buňky prahnou spíše po lehkých pokrmech. Ideálním pomocníkem pro přípravu těchto jídel je špenát. Nejenže obsahuje vitamíny a minerály, ale může také výborně chutnat!

Bohužel hodně lidí slovo špenát nemůže ani slyšet, natož tuhle surovinu pozřít. Příčinou bývá většinou špatná zkušenost ze školních stravovacích zařízení. Také se vám vybaví vzpomínka, jak nad vámi paní učitelka stála, dokud jste všechnu tu šedo zelenou šlichtu nepozřeli?

Špenát jako zdroj cenných živin

Špenát ale obsahuje vysoké množství karotenoidů a luteinu, tyto látky mají výrazné antioxidační účinky. Dále v něm je vysoký podíl draslíku, ten je nepostradatelný pro správou funkci kardiovaskulárního systému, či k udržení rovnovážného stavu tekutin v těle člověka.

Bohužel špenát neobsahuje tak vysoké množství železa, jak se dříve tradovalo. Toto mínění bylo údajně způsobeno matematickou chybou v analýze, kde došlo k chybnému posunutí desetinné čárky.

Listový špenát – recepty

Čerstvý špenát můžete konzumovat syrový. Stačí, když jej opláchnete, zbavíte stonků a následně krátce spaříte v osolené vodě. Takto zpracovaný špenát můžete použít do různých variací zeleninového salátu. Výborné chuti docílíte přistrouháním sýru a zakápnutím česnekovo jogurtovým dresinkem.

Pokud přece jen dáváte přednost tepelně upraveným surovinám, zkuste jej zapéct s těstovinami, či přimíchat do palačinkového těsta. Dobře chutná i ve slaném závinu spolu s nivou. Můžete jím naplnit kuřecí prsa, či jen přidat na ozdobu. Fantazii se meze nekladou, špenát se hodí téměř ke všem pokrmům.

Zapečená bagetka se špenátem

Na přípravu není snad nic jednoduššího, než tato svačina. Nasekejte špenát spolu se šunkou a položte na naříznutou bagetku. Na vrch ještě přidejte plátky sýru a před položením na gril zakápněte kapkou oleje. Servírujte s brusinkami na ozdobu, jíme přeci i očima.

Špenátová polévka

V hrnci poduste pórek nakrájený na kolečka, po chvilce přidejte bramboru. Po pěti minutách vlijte tři čtvrtě litru vývaru. Nechejte vše deset minut povařit a následně přidejte hlavní surovinu – špenát. Po krátkém povaření vše důkladně rozmixujte. Na závěr vlijte smetanu, dochuťte solí a pepřem. Před podáváním vmíchejte parmazán. Polévku vkusně doplníte zapečenými bagetkami se sýrem.

Lehký špenátový salát s ovocem

Špenátový salát s jahodami

Zdroj: Bio produkt ekologického zemědělství

  • 1 balení (svazek) bio špenátu
  • 1 balení bio borůvek
  • 1 balení bio jahod
  • hrst bio vlašských ořechů
  • měkký sýr typu lučina či feta
  • balsamico (či balzamikový krém ochucený – např. fíkový)
  • olivový olej
  • sůl

Barevný a velmi chutný salát připravíte v okamžiku. Špenát i ovoce omyjte a rozkrájejte na menší kousky. Přidejte sýr pokrájený na kostičky a přepůlené vlašské ořechy. Promíchejte, posolte a přelijte kapkou olivového oleje. Před podávání zakápněte balsamicem. Kombinaci sladkokyselé chuti si zamilujete.

Špenát jako perfektní příloha

Špenát jako příloha

Zdroj: Bio produkt ekologického zemědělství

Zapomeňte na okamžik na klasický špenát, který se běžně připravuje ke knedlíkům a vepřovému. Zkuste připravit dušený listový špenát, který přijde k chuti a vhod nejen v době diety. Perfektně doplní maso i rybu.

  • 2 balení bio špenátu (klidně i více, po dušení z něj moc nezbyde)
  • 1 bio cibule
  • 1 bio česnek
  • 1 kelímek bio smetany
  • olej
  • sůl a pepř

Špenát properte a nechte okapat. Mezitím si na pánvi dozlatova opečte cibulku a poté i česnek. Následně přisypte špenát, posolte a pomalu duste. Pro výraznější a krémovou chuť přilijte kapku smetany. Podávejte jako přílohu.

Špenátový karbanátek nejen do hamburgeru

Špenátový karbanátek

Zdroj: Bio produkt ekologického zemědělství

  • 150 g mletého bio masa (nakombinujte hovězí a vepřové)
  • 150 g čerstvého bio špenátu
  • 2 bio vejce
  • ½ hrnku nastrouhaného bio sýru typu eidam
  • strouhanka
  • olej
  • sůl a pepř

Mleté maso a rozmixovaný (nebo nakrájený velmi najemno) špenát smíchejte s vajíčky, sýrem, kapkou oleje a dochuťte solí a pepřem. Pokud je směs příliš řídká, přisypte trochu strouhanky či mouky. Vytvarujte pěkné kulaté placky o výšce cca 2 cm a o velikosti hamburgerové bulky. Ty opatrně obalte ve strouhance a ukládejte na plech vymazaný olejem. Pečte zhruba 20–30 minut při teplotě 180 stupňů. Povrch karbanátku by měl být zlatavý až lehce hnědý a křupavý. Podávat můžete do originálních hamburgerů, ale také třeba ke klasické bramborové kaši.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Čerstvý listový špenát: recepty a výhody pokrmu Pepka Námořníka