×
WomanOnly

Česnekový dip k masu i hranolkům: Vyzkoušejte 7 snadných receptů

česnekový dip

Receptů na česnekový dip k masu, hranolkům, bramborám nebo pečené zelenině není nikdy dost. Vyzkoušejte klasický či naopak netradiční dip s česnekem, který můžete podávat k předkrmům i hlavním jídlům. Potřebovat budete jen několik málo ingrediencí a pár minut času.

Česnekový dip z bílého jogurtu

Krevety s česnekovým jogurtem
Krevety s česnekovým jogurtem

Základní recept sestává z jogurtu, česneku a špetky soli. Pokud máte rádi nakyslou chuť, přidejte také pár kapek šťávy z citronu. Využít můžete jakýkoliv bílý jogurt, doporučujeme však sáhnout po tom plnotučném. Vyzkoušejte tento česnekový dip k masu, pečené nebo čerstvé zelenině výborně chutná například v kombinaci s celerovými či mrkvovými hranolky.

Ingredience:

  • 250 ml bílého jogurtu
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl

Postup:

Česnek prolisujte nebo nastrouhejte, promíchejte se solí a vmíchejte do jogurtu. Dochuťte lžící čerstvě vymačkané citronové šťávy.

Tvarohovo-česnekový dip

Česnekový dip z tvarohu můžete připravit na mnoho způsobů. Vystačíte si základními ingrediencemi tvarohem, česnekem a solí, můžete ho však obohatit například o jarní cibulku. Pokud chcete tekutější česnekový dip k hranolkům nebo pečenému masu, nezapomeňte přidat trochu mléka. Z tvarohu, česneku a jarní cibulky však připravíte například i zdravou pomazánku k pečivu.

Ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 stroužky česneku
  • jarní cibulka
  • sůl
  • mléko dle potřeby

Postup:

Tvaroh promíchejte s prolisovaným, osoleným česnekem a přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Pokud je dip moc hustý, můžete jej naředit trochou mléka.

Česnekový dip s majonézou

česneková majonéza

Česnekovým dipem z majonézy a bílého jogurtu můžete nahradit například obligátní tatarskou omáčku. Podávejte ho s hranolky, americkými brambory, kroketami nebo grilovaným masem.

Ingredience:

  • 150 ml bílého jogurtu
  • 100 ml majonézy
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce čerstvých bylinek (např. petrželky, pažitky nebo kopru)
  • čerstvý mletý pepř
  • sůl

Postup:

Majonézu vmíchejte do jogurtu a přidejte prolisovaný česnek smíchaný se solí. Dip dochuťte nasekanými bylinkami a čerstvým mletým pepřem.

Česnekový dip s čerstvým sýrem

česnekový sýrový dip

Hledáte recept na zdravý česnekový dip k nachos nebo krekrům? Pak jste tu správně. Dip s česnekem, jogurtem a čerstvým sýrem můžete podávat například v rámci pohoštění na party. Uvidíte, že zmizí rychlostí blesku.

Ingredience:

  • 200 ml bílého jogurtu
  • 50 g čerstvého sýra (Gardian, Lučina, Gervais…)
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • mléko dle potřeby

Postup:

Čerstvý sýr promíchejte s jogurtem. Pokud je směs moc hustá, můžete ji naředit trochou mléka. Vmíchejte prolisovaný a osolený česnek a dochuťte černým nebo zeleným mletým pepřem.

Česnekový dip s bylinkami

Česnekový dip k bramborám nebo masu samozřejmě nemusíte připravovat jen z bílého jogurtu nebo tvarohu. Skvělou službu udělá i zakysaná smetana, zvláště pokud do ní kromě česneku přidáte také bylinky, trochu majonézy a vinného octa. Můžete použít bylinky čerstvé i sušené, záleží, co máte zrovna po ruce.

Ingredience:

  • 150 ml zakysané smetany
  • 100 ml majonézy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sůl

Postup:

Zakysanou smetanu a majonézu smíchejte dohromady. Přidejte prolisovaný česnek, špetku soli, nasekané (nebo sušené) bylinky a bílý vinný ocet. Hotový dip nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.

Česnekový krém z Libanonu (toum)

Libanonský toum

Známé recepty na česnekový dip z jogurtu nebo tvarohu vás už omrzely? V tom případě zkuste něco nového například libanonský česnekový krém, k jehož přípravě potřebujete pouze česnek, olej, špetku soli a trochu citronové šťávy.

Můžete jej podávat místo klasického česnekového dipu k masu, pečeným bramborám nebo zelenině, výborný je rovněž jako pomazánka na pita chléb nebo klasické topinky. Zachutná vám hlavně za předpokladu, že jste skutečný milovník česneku.

Ingredience:

  • 250 ml oleje (slunečnicového, řepkového nebo rýžového)
  • 12 stroužků česneku
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Česnek oloupejte a vhoďte do mixéru. Přidejte sůl a rozmixujte najemno. Přilijte asi 1/4 oleje a stále mixujte, aby se ingredience dokonale promísily. Postupně tenkým proudem přilévejte zbylý olej a citronovou šťávu. Jakmile dosáhnete krémové konzistence, máte hotovo. Dip nechejte přes noc odležet v uzavíratelné sklenici v chladničce.

Toum v lednici vydrží asi tři měsíce. Kromě toho, že je lahodným dipem k masu nebo pita chlebu, může představovat i skvělý podomácku vyrobený dárek.

Řecký česnekovo-bramborový dip (skordalia)

řecká skordalia

Dalším z méně známých česnekových dipů je skordalia, která se připravuje z brambor, spousty česneku, olivového oleje a vinného octa. Představuje jeden z tradičních řeckých pokrmů, který se podává nejčastěji v kombinaci s nakládanou červenou řepou nebo pečenou zeleninou. V některých oblastech Řecka se brambory nahrazují starším chlebem, doporučujeme však vyzkoušet nejprve bramborovou verzi.

Při přípravě tohoto dipu je potřeba postupovat rychle, aby brambory nevychladly. Kdyby byly studené, ostatní ingredience by se s nimi pořádně nespojily.

Ingredience:

  • 2 střední brambory
  • 8 stroužků česneku
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 40 ml olivového oleje
  • 40 ml vody, ve které se vařily brambory
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

Brambory oloupejte a uvařte doměkka. Asi 40 ml vody z brambor si ponechejte stranou. Česnek vhoďte do mixéru, přidejte sůl, vinný ocet a bramborovou vodu a mixujte. Po chvilce začněte postupně přilévat také olivový olej. Ve chvíli, kdy má dip konzistenci hladké pasty, máte hotovo a můžete servírovat.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*