×
WomanOnly

Co je konfitování. Připravte si doma šťavnaté maso, po kterém se jen zapráší

Co je konfitování masa
Konfitovaná kachní stehna

Šťavnaté maso, které je neskutečně měkké a krásně se rozpadá. Zní to lákavě? Pak vyzkoušejte tento starodávný způsob úpravy masa, který je ověřený léty. Pokud jste milovníci dobrého jídla, konfitování si určitě zamilujete.

Co je konfitování?

Konfitování je způsob kulinářské úpravy masa, který spočívá ve velmi pomalé tepelné úpravě. Postup většinou probíhá tak, že se maso nejprve namarinuje v soli a koření a poté se pomalu několik hodin dusí ve vlastní šťávě a tuku. Nejčastěji můžeme vidět konfitování kachny, konfitování husy, vepřového a konfitování hovězího masa. Výjimkou však není ani konfitování česneku, ze kterého je výborná příloha k masu i pečené zelenině. A co říká o konfitování wikipedia? Ačkoliv je to zvláštní, stránku o konfitování wikipedie zatím nemá. Můžete být ale první, kdo ji založí a pomůže ostatním, kteří se o tento způsob přípravy jídel zajímá.

Kolébkou konfitování je Francie

Francouzi vymysleli v dávných dobách úpravu masa, která byla téměř bez práce a zároveň fungovala jako způsob dlouhodobého uchovávání masa. Dnes už se konfitování jako konzervace nepoužívá, ale je oblíbené pro jeho jednoduchost a výbornou chuť masa. Pokud totiž maso dusíte při nízké teplotě v jeho vlastním tuku a šťávě, nevysuší se a zachová si šťavnatost a plnou chuť. Výsledkem je měkké maso, které se rozsýpá a zároveň si udržuje svou vláknitou strukturu.

Jak upéct kachnu. Osvědčené recepty pro všechny příležitosti

Konfitování – postup

  1. Maso nejprve nasolte ze všech stran. Sůl zpevní strukturu masa na jeho povrchu a uzavře ji, aby veškerá šťáva zůstala uvnitř.
  2. Kromě soli přidejte k masu i koření podle chuti. Použít můžete také pikantní omáčku, ovocnou šťávu nebo alkohol. Ochucovadel se nebojte. Část chuti se propeče do tuku, takže na množství rozhodně nešetřete.
  3. Naložené maso poté zalijte bohatě tukem nebo na něm tuk nechte pomalu rozpustit. Nejvíce se k tomuto účelu hodí sádlo. Nemusíte se ale vůbec bát, maso tento tuk neabsorbuje, jen se v něm pomalu dusí a to zaručí jeho výslednou měkkost a šťavnatost.
  4. Maso vložte do pekáče a pečte v troubě na teplotu 80 – 100 stupňů Celsia. Doba pečení je u konfitování dlouhá. Minimálně 2 hodiny se doporučují pro drůbež. Tužší maso, jako je hovězí, zvěřina a vepřové si zaslouží hodiny minimálně 3, spíše 4.

Recept na konfitované hovězí

Suroviny:

  • 1 kg hovězích líček
  • 500 g vepřového sádla
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • čerstvý nebo sušený tymián
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 100 ml červeného vína

Jak se správně vyslovují italská jídla? Naučíme vás to správně!

Postup:

  1. Líčka nakrájejte na čtvrtiny, aby vám vznikly kousky o velikosti 4×4 cm.
  2. Maso pořádně osolte a opepřete.
  3. Vložte maso do menšího pekáčku, přidejte k němu tymián a zalijte rozpuštěným sádlem tak, aby bylo zcela ponořené.
  4. Dejte do trouby předehřáté na 100 stupňů Celsia a konfitujte 4 hodiny, dokud není zcela měkké.
  5. Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  6. Na pánvi s trochou oleje zeleninu osmahněte, podlijte trochou vína a pár minut duste.
  7. Po 4 hodinách konfitování přidejte do výpeku k masu podušenou zeleninu a krátce ji ještě i s masem povařte. Pokud je výpeku málo, můžete ještě přidat trochu vína.
  8. Konfitovaná hovězí líčka chutnají nejlépe s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.


1 Komentář Co je konfitování. Připravte si doma šťavnaté maso, po kterém se jen zapráší

  1. Chápu že se maso 4 hodiny „vaří“ v sádle. A že se k němu pak přidá zelenina. Ale kde se vezme výpek? Předpokládám, že se maso ze sádla vyndá, tj. pokud se cokoli vypeče, zůstane to v sádle. Pokud recept myslíte vážně, měli byste popsat všechny fáze vaření.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*