×
WomanOnly

Co je to alternativní výživa. Vyznejte se ve všech směrech

Z hlediska stravování je alternativní výživa jiný způsob stravy, než jaký je v dané společnosti obvyklý.  Zjednodušeně lze říci, že člověk je od přírody všežravec a vyloučení některých složek stravy nebo jiný způsob přípravy jídla, se dá považovat za alternativní způsob stravování.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

V poslední době se ve společnosti vyhrnula spousta výživových směrů. Všechny mají své opodstatnění u spokojených uživatelů, nad některými z nich však odborníci kroutí hlavou a zdvihají varovný prst.

Mnoho z nich je zároveň životní filozofií a vyjádřením určitého postoje.

Vegetariáni (především lakto-ovo-vegetariáni, lakto-vegetariáni a vegani) často vyjadřují svůj nesouhlas se zacházením zvířat a nekonzumují maso zvířat či zvířecí produkty (mléko, vejce, med).

Stravování z čistě organicky vyrobených surovin (tzv. biokvality – bio) – organická strava zase poukazuje na ekologický rozměr lidské výživy.

Jogíni a vyznavači východních technik se uchylují k makrobiotice a znovunalézají zdravější způsob stravování našich předků.

Některé alternativní způsoby si vzaly za cíl zhubnout. Mezi takové patří např. dieta podle krevních skupin. Vychází z toho předpokladu, že krevní skupiny (0, A, B, AB) vznikaly v různých časových údobích a za určitých stravovacích návyků té dané doby. Snahou je přizpůsobit stravu jednotlivce době, ve které jeho krevní skupina vznikala. Tělo pak údajně funguje v režimu, který je mu vlastní.

Dělená strava je u nás známá díky Lence Kořínkové a je založena na dokonalém trávení živin v těle, pokud dotyčný potraviny správně kombinuje.

Každý alternativní způsob výživy s sebou přináší pozitiva i negativa. Jak už bylo řečeno, člověk je od přírody všežravec. Každá země a každý kontinent má své výživové zvláštnosti dané klimatem i tradicí a je rozumné to alespoň v rámcové míře ctít.

Krátkodobá změna jídelníčku může člověka obohatit. Dlouhodobé jednostranné stravování však může způsobit více škody než užitku. Zvláštní důraz je kladen na stravu dětí a dospívajících, kterým může velmi ublížit.

Asi se na závěr našeho zamyšlení hodí rčení: „Všeho s mírou“ … a uvážlivě. Co myslíte?



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*