Menu
WomanOnly
Recepty na oběd

Domácí špecle se sýrem či se zelím. Alpská klasika, která je hned hotová

Až nebudete vědět, co rychlého uvařit, vzpomeňte si na špecle. Doma je připravíte během 20 minut a i jejich další úprava je doslova blesková. Zkuste je třeba se strouhaným sýrem nebo se zelím, opečenou slaninou a smaženou cibulkou.

Tradiční vs. bramborové špecle

Špecle jsou v podstatě nudle nebo noky, které se mohou podávat jako příloha i hlavní chod. Jsou běžným pokrmem v jižním Rakousku, jižním Německu, Maďarsku, Švýcarsku, jižním Tyrolsku a Alsasku, nicméně i u nás jsou poměrně známé. Tradičně se připravují z mouky a vajec a poté se přes síto zavaří ve vroucí vodě. Existují však i méně známé bramborové špecle, jež se dělají z brambor, mouky a vejce. Bramborové špecle připomínají spíše halušky, ačkoliv se připravují trochu jiným způsobem.

Kvalitní těstoviny: Jsou lepší vaječné, bezvaječné nebo proteinové?

K čemu se špecle hodí?

Špecle se nejčastěji podávají se sýrem, popřípadě se zelím a slaninou. V této podobě si je také můžete připravit podle našich receptů níže. Dalšími známými pokrmy jsou špecle se špenátem nebo se škvarky. Výborné však budou také v kombinaci s masem a omáčkou, popřípadě nasladko – například s mákem nebo tvarohem.

Jak na domácí špecle?

Domácí špecle jsou jednoduché a hotové za 20 minut. Potřebovat budete jen pár základních surovin – polohrubou mouku (tu lze zčásti nahradit moukou hrubou), vejce, vodu a sůl. Špecle jsou hotové v okamžiku, kdy vyplavou na hladinu.

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 250 ml vody
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. Z uvedených ingrediencí buď ručně, nebo pomocí robota vypracujeme polotuhé těsto.
  2. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a osolíme. Připravíme si druhý hrnec se studenou vodou.
  3. Těsto buď trháme pomocí lžičky, nebo jej prolisujeme přes cedník do vroucí vody.
  4. Jakmile špecle vyplavou, přendáme je do hrnce se studenou vodou. Poté je přecedíme a přelijeme troškou oleje nebo rozpuštěného másla.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut

Tarhoňa jako příloha i hlavní chod. Zkuste ji s kuřecím či se zeleninou

Rakouské sýrové špecle (Käsespätzle)

Sýrové špecle, zvané Käsespätzle, jsou absolutní klasikou. Můžete použít klasický ementál, doporučujeme však sáhnout po tzv. Bergkäse – sýru vyráběném v Alpách, který se pro přípravu sýrových špeclí používá v Rakousku a dalších alpských zemích.

Ingredience:

  • špecle (viz recept výše)
  • 400 g sýra (ementál, Bergkäse apod.)
  • 2 cibule
  • 80 g másla
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl

Postup:

  1. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno.
  2. Cibuli orestujeme dozlatova na rozpuštěném másle. Poté přidáme špecle a za stálého míchání je opékáme, aby získaly zlatavý nádech. Dochutíme špetkou soli.
  3. Vypneme zdroj tepla a vmícháme nastrouhaný sýr. Rakouské sýrové špecle ozdobíme sekanou petrželkou a hned podáváme.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 25 minut (+ 20 minut příprava špeclí)

Špecle se zelím, opečenou slaninou a cibulkou

Špecle se zelím, opečenou slaninou a smaženou cibulkou jsou dalším pokrmem, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Cibulku v tomto receptu připravíme takzvaně po vídeňsku.

Ingredience:

  • špecle (viz recept výše)
  • 2 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
  • 200 g slaniny
  • 500 g kysaného zelí
  • sůl

Postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, která od sebe oddělíme. Poté je obalíme v hladké mouce a usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji osmahneme na pánvi.
  3. Přidáme špecle, osolíme a chvíli je restujeme dozlatova. Poté Vmícháme zelí, zakryjeme a zhruba 10 minut dusíme.
  4. Hotové špecle rozdělíme na talíře, posypeme smaženou cibulkou a hned podáváme.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut (+ 20 minut příprava špeclí)

Ohodnoťte tento recept:
2
Právě čtete

Domácí špecle se sýrem či se zelím. Alpská klasika, která je hned hotová