Menu
WomanOnly
Bezmasá jídla Snadné

Recept na francouzské ratatouille

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Doba přípravy: 3 hod 10 min

Zdravá směs plná rajčat, lilků, cuket a další zeleniny má svůj původ ve Francii. Servírovat ji můžete jen tak nebo si vychutnat ratatouille s masem.

Seznamte se s ratatouille

Tradiční francouzský zeleninový pokrm pochází z okolí města Nice. Místní si ho většinou vychutnávají samostatně s plátkem chleba. Občas ho přidávají do palačinek, jedí ratatouille s rýží nebo ho servírují s jiným jídlem. Základem ratatouille jsou rajčata, papriky, cukety, lilky, cibule a česnek. K dochucení jsou nezbytné bylinky, jako je bazalka, majoránka a tymián. Po zeleninovém pokrmu získal jméno i animovaný film Ratatouille od Disney Pixar s krysím kuchařem v hlavní roli.

Víme, jak zavařit papriky za půl hodinky!

Ratatouille jako filmová inspirace

Oblíbený francouzský pokrm se stal inspirací pro filmového režiséra Jana Pinkavu. Rozpracovaný scénář po něm převzal Brad Bird a celovečerní animovaný film s krysou Remym v hlavní roli dokončil. Pokud jste zvědavý na ratatouille recept podle filmu, nesmí vám tato pohádka uniknout.

Čtyři způsoby přípravy

První možností je veškeré ingredience na ratatouille smíchat dohromady a najednou je upéct v troubě. Při druhé metodě se část zeleniny pokrájí na kostičky a navrství do pekáče. Z další části zeleniny, mezi kterou patří většinou rajčata, česnek a cibule, se připraví omáčka, která se nalije do pekáče a poté peče. Třetí způsob připomíná vrstvení lasagní. Všechna zelenina se totiž nakrájí na kolečky a po vrstvách ukládá na pekáč, ve kterém se společně peče. Poslední možností je příprava zeleninové směsi v pánvi.

Recept na ratatouille: Lehká pochoutka z Francie plná vitamínů

Ratatouille recept v troubě

Suroviny

4 porce

Na omáčku

Postup přípravy

  1. Nejdříve se pusťte do omáčky. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a na gril vložte podélně rozkrojené papriky zbavené semínek. Po 20 minutách by měly být papriky opečené. Zchlaďte je v ledové vodě a stáhněte slupku.
  2. V kastrolu osmažte na oleji cibuli s česnekem. Přidejte nastrouhanou mrkev, pokrájená rajčata bez slupky, bobkový list a tymián.
  3. Do omáčky přidejte oloupanou a pokrájenou papriku a za občasného míchání vařte asi hodinu. Ke konci vaření vyndejte z omáčky bylinky a rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete a vrhněte se na samotné ratatouille.
  4. Zeleninu na ratatouille pokrájejte na plátky a troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia.
  5. Do pekáče nalijte omáčku a na ni navrstvěte zeleninu tak, aby se překrývala. Pokapejte olejem, zasypte česnekem, solí, pepřem a tymiánem.
  6. Pekáč zakryjte alobalem a vložte do rozehřáté trouby na hodinu a půl. Poté alobal sundejte a dopékejte dalších 20 – 40 minut, dokud se neodpaří šťáva a omáčka nezačne karamelizovat.
  7. Ratatouille podávejte s masem, pečivem nebo rýží.

Lilek: vyléčí i zachutná. Recepty, které vás nadchnou

Recept na ratatouille z pánve

Suroviny:

  • 300 g lilku
  • 400 g cukety
  • 200 g žluté papriky
  • 200 g cibule nakrájené na kostičky
  • polovina neoloupané paličky česneku
  • 800 g loupaných a krájených rajčat bez semínek
  • svazek čerstvých bylinek podle chuti
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř

Postup:

  1. Cukety a lilky opláchněte a nakrájejte na kostky velké zhruba 1,5 cm. Lilky osolte, položte na talíř a nechte je na cca 30 minut vypotit. Nakrájenou cuketu zatím odložte stranou.
  2. Papriky potřete olivovým olejem a opečte je na grilu. Stále je přitom obracejte, aby se nepřipálily. Jakmile slupka popraská a ztmavne, vložte papriky do mísy se studenou vodou a slupky stáhněte. Poté z paprik odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na malé kousky.
  3. Na třetině olivového oleje orestujte cibuli s česnekem. Po dvou minutách přidejte rajčata s bylinkami a na středním plamenu vařte asi 15 minut. Pravidelně směs míchejte. Nakonec přidejte i papriky a cukety, osolte a vařte dalších 30 minut.
  4. Vypocené lilky osušte a na zbytku olivového oleje je přibližně 20 minut restujte.
  5. Osmažené lilky přidejte k ostatní zelenině, promíchejte vařečkou a na mírném plamenu nechte vařit asi půl hodiny. Zelenina musí být uvařená, ale nikoliv rozvařená. Jakmile je hotová, dochuťte ji podle libosti solí, pepřem a bylinkami.

Ohodnoťte tento recept:
3
Právě čtete

Recept na francouzské ratatouille