×
WomanOnly

Recept na francouzské ratatouille

Recept na ratatouille

Zdravá směs plná rajčat, lilků, cuket a další zeleniny má svůj původ ve Francii. Servírovat ji můžete jen tak nebo si vychutnat ratatouille s masem.

Seznamte se s ratatouille

Tradiční francouzský zeleninový pokrm pochází z okolí města Nice. Místní si ho většinou vychutnávají samostatně s plátkem chleba. Občas ho přidávají do palačinek, jedí ratatouille s rýží nebo ho servírují s jiným jídlem. Základem ratatouille jsou rajčata, papriky, cukety, lilky, cibule a česnek. K dochucení jsou nezbytné bylinky, jako je bazalka, majoránka a tymián. Po zeleninovém pokrmu získal jméno i animovaný film Ratatouille od Disney Pixar s krysím kuchařem v hlavní roli.

Ratatouille jako filmová inspirace

Oblíbený francouzský pokrm se stal inspirací pro filmového režiséra Jana Pinkavu. Rozpracovaný scénář po něm převzal Brad Bird a celovečerní animovaný film s krysou Remym v hlavní roli dokončil. Pokud jste zvědavý na ratatouille recept podle filmu, nesmí vám tato pohádka uniknout.

Čtyři způsoby přípravy

První možností je veškeré ingredience na ratatouille smíchat dohromady a najednou je upéct v troubě. Při druhé metodě se část zeleniny pokrájí na kostičky a navrství do pekáče. Z další části zeleniny, mezi kterou patří většinou rajčata, česnek a cibule, se připraví omáčka, která se nalije do pekáče a poté peče. Třetí způsob připomíná vrstvení lasagní. Všechna zelenina se totiž nakrájí na kolečky a po vrstvách ukládá na pekáč, ve kterém se společně peče. Poslední možností je příprava zeleninové směsi v pánvi.

Recept na ratatouille: Lehká pochoutka z Francie plná vitamínů

Ratatouille recept v troubě

Suroviny na omáčku:

  • 2 žluté papriky
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 středně velké mrkve
  • 8 čerstvých rajčat
  • 1 středně velký lilek
  • olivový olej
  • 3 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • mletý pepř

Suroviny na ratatouille:

  • 1 cuketa
  • 2 žluté papriky
  • 5 středně velkých rajčat
  • 3 červené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. Nejdříve se pusťte do omáčky. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a na gril vložte podélně rozkrojené papriky zbavené semínek. Po 20 minutách by měly být papriky opečené. Zchlaďte je v ledové vodě a stáhněte slupku.
  2. V kastrolu osmažte na oleji cibuli s česnekem. Přidejte nastrouhanou mrkev, pokrájená rajčata bez slupky, bobkový list a tymián.
  3. Do omáčky přidejte oloupanou a pokrájenou papriku a za občasného míchání vařte asi hodinu. Ke konci vaření vyndejte z omáčky bylinky a rozmixujte dohladka. Osolte, opepřete a vrhněte se na samotné ratatouille.
  4. Zeleninu na ratatouille pokrájejte na plátky a troubu předehřejte na 150 stupňů Celsia.
  5. Do pekáče nalijte omáčku a na ni navrstvěte zeleninu tak, aby se překrývala. Pokapejte olejem, zasypte česnekem, solí, pepřem a tymiánem.
  6. Pekáč zakryjte alobalem a vložte do rozehřáté trouby na hodinu a půl. Poté alobal sundejte a dopékejte dalších 20 – 40 minut, dokud se neodpaří šťáva a omáčka nezačne karamelizovat.
  7. Ratatouille podávejte s masem, pečivem nebo rýží.

Jak upéct domácí francouzské makronky? Připravte moderní pohoštění

Recept na ratatouille z pánve

Suroviny:

  • 300 g lilku
  • 400 g cukety
  • 200 g žluté papriky
  • 200 g cibule nakrájené na kostičky
  • polovina neoloupané paličky česneku
  • 800 g loupaných a krájených rajčat bez semínek
  • svazek čerstvých bylinek podle chuti
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý pepř

Postup:

  1. Cukety a lilky opláchněte a nakrájejte na kostky velké zhruba 1,5 cm. Lilky osolte, položte na talíř a nechte je na cca 30 minut vypotit. Nakrájenou cuketu zatím odložte stranou.
  2. Papriky potřete olivovým olejem a opečte je na grilu. Stále je přitom obracejte, aby se nepřipálily. Jakmile slupka popraská a ztmavne, vložte papriky do mísy se studenou vodou a slupky stáhněte. Poté z paprik odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na malé kousky.
  3. Na třetině olivového oleje orestujte cibuli s česnekem. Po dvou minutách přidejte rajčata s bylinkami a na středním plamenu vařte asi 15 minut. Pravidelně směs míchejte. Nakonec přidejte i papriky a cukety, osolte a vařte dalších 30 minut.
  4. Vypocené lilky osušte a na zbytku olivového oleje je přibližně 20 minut restujte.
  5. Osmažené lilky přidejte k ostatní zelenině, promíchejte vařečkou a na mírném plamenu nechte vařit asi půl hodiny. Zelenina musí být uvařená, ale nikoliv rozvařená. Jakmile je hotová, dochuťte ji podle libosti solí, pepřem a bylinkami.
Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*