Menu
WomanOnly
Apetit

Sýr halloumi. 3 recepty a pár tipů, jak ho připravit co nejlépe

Halloumi je polotvrdý sýr, který se ani při vysokých teplotách neroztéká, proto jej lze velmi snadno připravit na pánvi, v troubě i na grilu. Podívejte se, jak sýr halloumi udělat co nejlépe, a vyzkoušejte jednoduchý recept na halloumi s rýží a zeleninou, s pečenými rajčaty nebo s těstovinami, cherry rajčátky a bazalkovým pestem.

Stručná charakteristika sýru halloumi

Sýr halloumi svou konzistencí maličko připomíná mozzarellu a chutí zase tradiční řecký sýr feta. Příslovce maličko je zde skutečně namístě, jelikož se jedná o sýr velmi specifický, a to jak chuťově, tak co do konzistence. Halloumi je poměrně slaný a tradičně se vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka (ačkoliv dnes se v supermarketech setkáme i s halloumi z kravího mléka), která mu dodávají jeho typickou chuť. Mezi zuby halloumi nezvykle vrže, odtud také časté označení „vrzající sýr“.

Halloumi je spojován především s Kyprem, kde se vyrábí odpradávna. Raději se nebudeme pouštět do pátrání po tom, zda je halloumi řecký či turecký sýr, a zůstaneme u toho, že halloumi je sýr kyperský (vyráběný na „řeckém“ jihu i „tureckém“ severu). Představuje běžnou součást především řecké a turecké kuchyně, populární je však v celém východním Středomoří.

Co dnes uvařit? 15 tipů na zdravý oběd, který je hned hotový

Halloumi a laktóza

Obsah laktózy v sýru halloumi je zhruba 2 g / 100 g (pro srovnání: 100 g mléka obsahuje zhruba 5 g laktózy), proto není vhodnou potravinou pro osoby s laktózovou intolerancí, zvláště jedná-li se o halloumi z kravského mléka. Zcela vyhnout by se sýru halloumi měli lidé trpící alergií na laktózu.

Halloumi a kalorie

A jak si halloumi stojí z hlediska obsahu kalorií? Nutriční hodnoty na 100 g sýru halloumi jsou zhruba následující: 345 kcal, 1443 kJ, 23 g bílkovin, 1.7 g sacharidů a 26.7 g tuku.

Halloumi se tedy řadí mezi tučnější sýry, navíc je dost slaný (obsah soli na 100 g je přes 2 g). Na druhou stranu je zdrojem řady důležitých látek, například bílkovin, vápníku a dalších minerálů (jódu, hořčíku, zinku) a vitaminů A, D, E a B.

Jak připravit sýr halloumi

Sýr halloumi je ideální potravinou k experimentování, jelikož jej lze velmi snadno opékat na pánvi, grilovat na grilu i péct v troubě. Výhodou je, že výsledek bude při dodržení několika málo pravidel bez nadsázky fantastický. Halloumi je možné jíst i za syrova, nicméně mnohem lepší chuťový zážitek zajistí alespoň rychlá tepelná úprava.

A jak má hotový sýr halloumi ideálně vypadat? Na povrchu by měl být zlatavý až nahnědlý a uvnitř měkký a krásně šťavnatý. Pojďme se nyní podívat na to, jak halloumi péct, restovat nebo grilovat, abychom dosáhli kýženého výsledku.

Sýr halloumi z pánve

Začneme tím, že si halloumi nakrájíme. Sýr v běžně dostupném balení o hmotnosti 250 g lze jednoduše nakrájet na osm akorát tak silných plátků. Tloušťka jednotlivých plátků by měla být zhruba půl centimetru až centimetr. Pokud by byly příliš tenké, sýr by se příliš vysušil.

Vhodnou pánví pro přípravu sýra halloumi je pánev nepřilnavá (může být i grilovací), jelikož se díky jejím vlastnostem vyhneme použití oleje a ušetříme tak pár kalorií. Lze použít i nerezovou pánev, s níž však hrozí připalování.

Plotýnku si rozpálíme na střední plamen a počkáme, až se pánev dobře prohřeje. V případě, že bychom nastavili příliš nízkou teplotu, sýr pustí takřka veškerou vodu, bude se v ní topit a pozvolna vařit a v okamžiku, kdy jeho povrch zezlátne, bude uvnitř vysušený. Kdybychom ho naopak restovali příliš zprudka, byl by spálený na povrchu a syrový uvnitř.

Halloumi vložíme do rozpálené pánve. Asi po minutě až dvou začne vypouštět tekutinu – v tomto okamžiku sýr ještě neotáčíme. Nejprve musíme počkat, až se tekutina odpaří, protože až poté začne halloumi pozvolna zlátnout. Ke zlátnutí a následnému hnědnutí dochází rychleji, než bychom si mohli myslet, proto sýr prakticky neustále kontrolujeme. Jakmile získá požadovanou barvu, můžeme plátky otočit.

Čím naplnit bagetu nebo bagel? Vyzkoušejte netradiční recepty

Sýr halloumi z trouby

Výše zmíněná pravidla platí i pro přípravu sýru halloumi v troubě. Cílem je, aby na povrchu zezlátl či zhnědl, ale uvnitř zůstal šťavnatý. Toho dosáhneme vhodně nastavenou teplotou trouby a hlavně tím, že z něj (především ke konci pečení) nespustíme oči.

Troubu předehřejeme na 200 °C a nastavíme ji na vrchní ohřev. Halloumi nakrájíme na stejně silné plátky o tloušťce půl až jeden centimetr a dáme na plech. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme, dokud vrchní strana sýru nezezlátne, poté plátky otočíme. Zezlátnutí bude předcházet uvolnění a následné odpaření tekutiny, stejně jako je tomu v případě opékání halloumi na pánvi.

Podle výše popsaného postupu získáme krásně opečený sýr halloumi, který můžeme přidat například do zeleninového salátu. Samozřejmě existují i další způsoby, jak připravit sýr halloumi v troubě. Můžeme jej například vložit do zapékací misky společně s citronovou kůrou, tymiánem a mátou a zalít zálivkou z medu a olivového oleje.

Další variantou může být třeba pečený halloumi s cizrnou, pestem, bylinkami a různými druhy zeleniny. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. Jen je třeba myslet na to, že jakmile je halloumi obklopen dalšími ingrediencemi, chová se v troubě jinak, a jeho výsledná podoba tak bude spíše překvapením. Obecně lze říci, že halloumi v kombinaci s dalšími surovinami či zálivkou potřebuje zhruba 20 až 30 minut pečení.

Sýr halloumi z (kontaktního) grilu

Halloumi můžeme grilovat na klasickém venkovním grilu, na grilovací pánvi i v kontaktním grilu. Vždy jej grilujeme na střední teplotu (cca 200 °C) a počkáme, až budou gril či pánev dobře rozpálené. Ideální tloušťka plátků je stejná jako v případě opékání na pánvi či v troubě, tedy zhruba půl až jeden centimetr. Plátky halloumi mají tendenci rozpadat se na dva kusy a propadat skrze rošt, s čímž je při použití zahradního grilu dobré počítat předem.

Plátky sýru jednoduše hodíme na gril či grilovací pánev a počkáme, až se odpaří tekutina a sýr se začne opékat. Za pár minut se na něm vytvoří typické zlatavé proužky a jeho vnitřek v ideálním případě zůstane měkký a šťavnatý.

Recepty na sýr halloumi

Nyní si již pojďme představit pár konkrétních receptů, podle kterých si sýr halloumi dokáže připravit i nepříliš zkušený kuchař. Vyzkoušejte halloumi s pečenými rajčaty, halloumi s rýží a pečenou zeleninou nebo těstoviny s halloumi, pestem a cherry rajčátky.

Halloumi s pečenými rajčaty

Tento základní recept oceníte v okamžiku, kdy po celém dni dorazíte domů hladoví a bez nálady na zdlouhavé postávání v kuchyni. Skvělé jídlo vykouzlíte jednoduše s pomocí halloumi, rajčat, olivového oleje a špetky tymiánu.

Ingredience:

  • 250 g sýru halloumi (1 balení)
  • 2 velká rajčata (nebo 4 malá)
  • 4 lžíce olivového oleje (+ na potření plechu)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • špetka soli

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Malá rajčata rozřízneme napůl, větší na tři tlusté plátky. Dáme je na plech potřený olivovým olejem, osolíme špetkou soli a pokapeme cca 2 lžícemi olivového oleje. Pečeme cca 30 minut. Doba pečení bude záviset na tom, kolik šťávy rajčata pustí, a také na tom, zda chceme veškerou šťávu nechat vypéct. Šťáva navíc v tomto případě určitě není na škodu – na talíři se smísí s olivovým olejem a sýru dodá opravdu výtečnou chuť.
  2. Ke konci pečení se můžeme pustit do přípravy halloumi. Nakrájíme ho na stejně silné, zhruba půlcentimetrové až centimetrové plátky. Nepřilnavou pánev rozpálíme na střední plamen, přidáme a halloumi a necháme odpařit vypuštěnou tekutinu. Jakmile sýr lehce zhnědne, můžeme ho otočit a opéct z druhé strany.
  3. Upečená rajčata dáme na talíře a zakápneme je cca dvěma lžícemi olivového oleje. Poklademe je plátky halloumi, dochutíme sušeným tymiánem a podáváme, ideálně s čerstvým pečivem.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 40 minut

14 nejznámějších druhů sýrů: jak se vyrábí a jak je lze využít v kuchyni?

Halloumi s rýží a pečenou zeleninou

Recept inspirovaný středomořskou kuchyní, který ocení každý milovník dobrého a zároveň zdravého jídla. Jak na sýr halloumi s rýží a pečenou zeleninou?

Ingredience:

  • 250 g halloumi (1 balení)
  • 100 g rýže basmati
  • 200 g cizrny z plechovky
  • 1 větší paprika (na barvě nezáleží)
  • 1 menší cuketa
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • sůl

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Cibuli nakrájíme na klínky, cuketu na kostky, papriku na širší proužky. Nakrájenou zeleninu dáme do zapékací mísy, zakápneme 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, promícháme a pečeme asi 25 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne zlátnout.
  2. Mezitím si připravíme rýži dle návodu. Promícháme ji se dvěma lžícemi bazalkového pesta a prolisovaným stroužkem česneku a přiklopíme pokličkou, aby nevystydla.
  3. Cizrnu a sýr halloumi nakrájený na kostičky přidáme do zapékací mísy k zelenině a pečeme ještě 15 až 20 minut.
  4. Na talíře díme hotovou ochucenou rýži, poklademe ji pečenou zeleninou a sýrem a můžeme podávat.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 50 minut

Těstoviny s halloumi, pestem a cherry rajčaty

Poslední recept je skvělým důkazem toho, že ve známém pořekadle „v jednoduchosti je krása“ se ukrývá mnoho pravdy. Těstoviny, halloumi, cherry rajčata a pár dalších základních ingrediencí a perfektní rychlovka, která zasytí a hodí se i do redukčního jídelníčku, je na světě.

Ingredience:

  • 300 g těstovin (penne, vřetena apod.)
  • 250 g sýru halloumi (1 balení)
  • 14 cherry rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

  1. Halloumi nakrájíme na plátky silné zhruba 1 centimetr. Nepřilnavou pánev rozpálíme na střední teplotu a sýr z každé strany orestujeme. Před podáváním ho nakrájíme na drobnější kousky.
  2. Olivový olej rozehřejeme v pánvi na mírném ohni. Přidáme prolisovaný stroužek česneku a necháme jej rozvonět. Nakonec přihodíme také cherry rajčata rozkrojená napůl, lehce je osolíme a restujeme, dokud nezměknou.
  3. Těstoviny připravíme dle návodu. Poté je promícháme s bazalkovým pestem a špetkou soli.
  4. Na talíře dáme ochucené těstoviny a přidáme na kostičky nakrájený sýr halloumi a orestovaná cherry rajčata. Ozdobíme lístky bazalky a podáváme.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Sýr halloumi. 3 recepty a pár tipů, jak ho připravit co nejlépe