×
WomanOnly

Čím naplnit bagetu nebo bagel? Vyzkoušejte netradiční recepty

Čím naplnit bagetu

Plněné bagety či bagely lze připravit na stovky způsobů. Mohou posloužit jako vydatná snídaně, lehký oběd, rychlá večeře nebo třeba skvělá pikniková chuťovka. Pokud vám již tradiční pomazánky zevšedněly, vyzkoušejte naše recepty na plněné bagety a bagely a připravte si mimořádný chuťový zážitek. Originální náplně, které bagetu či bagel pozvednou o několik příček výše, přichystáte z běžně dostupných surovin.

Čím naplnit bagetu?

Chystáte pohoštění pro návštěvu, rychlý oběd do krabičky nebo jen chcete zkusit něco nového? Pak se inspirujte osvědčenými recepty na plněné bagety, které uspokojí chutě každého.

Čerstvá bageta plněná grilovaným sýrem halloumi

Bageta s halloumi sýrem

Sýr halloumi je oblíbenou pochoutkou zejména ve východním Středomoří, kde se podává s grilovanými rajčaty a zeleninovými saláty. Tradičně se vyrábí z kozího a ovčího mléka a bývá dochucen mátovými lístky. Jeho skvělou vlastností je, že se při tepelných úpravách neroztéká, proto je vhodný například jako vegetariánská alternativa při letním grilování.

Recept na bagetu plněnou sýrem halloumi oceníte tehdy, když potřebujete připravit rychlý a zároveň sytý oběd. Uvidíte, že se po ní jen zapráší.

Ingredience (1 porce):

  • bageta
  • sýr halloumi (nakrájený na asi 1 cm široké plátky)
  • 1 větší rajče
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce bazalkového pesta

Postup:

Rozkrojenou bagetu potřeme bazalkovým pestem a olivovým olejem a poklademe na plátky nakrájenými rajčaty. Gril nebo nepřilnavou pánev rozpálíme na střední teplotu, vložíme plátky halloumi a grilujeme asi 2 minuty z každé strany. Jakmile je halloumi zlatavý či mírně nahnědlý, máme hotovo. Dobu grilování či restování bychom neměli překračovat, aby se sýr uvnitř nevysušil. Takto připraveným halloumi naplníme bagetu a můžeme konzumovat.

TIP! Pokud máte rádi balsamico, můžete jím hotový sýr zlehka pokapat.

Bageta plněná kuřecím masem, limetkovou majonézou a jalapeños

Hledáte recept na rychlý vydatný oběd? Jste milovníkem masa a ostrých chutí? Pak vyzkoušejte čerstvou plněnou bagetu s kuřecím masem, majonézou, čerstvou zeleninou a nakládanými papričkami jalapeños.

Při výrobě náplně do baget je nejpraktičtější použít trhané maso, proto si jej v rámci tohoto receptu připravíme i my. Trhané maso se krásně smísí s dresingem či omáčkou (v našem případě majonézou), což přispívá k lepšímu propojení chutí.

Ingredience (1 porce):

  • větší bageta
  • 200 g kuřecího prsa
  • 3 lžíce majonézy
  • list ledového salátu
  • čerstvá petrželka
  • rajče
  • lžíce nakládaných jalapeños (nakrájených na plátky)
  • lžička limetkové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

Nejprve si připravíme maso. Kuřecí prso vložíme do hrnce a ochutíme jej větší špetkou soli a pepře. Přidáme asi 200 ml vody a vše pozvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 30 minut, dokud maso není úplně měkké. Hotové kuřecí prso můžeme natrhat jak ručně, tak s pomocí vidličky nebo ručního mixéru (ten přijde vhod hlavně tehdy, když připravujeme více porcí).

Majonézu smícháme se šťávou z limetky, pro intenzivnější chuť lze přidat také limetkovou kůru. Rozkrojenou větší bagetu potřeme limetkovou majonézou, naplníme kuřecím masem, listovým salátem, plátky rajčete a papričkami jalapeños, posypeme čerstvou petrželkou a můžeme podávat.

TIP! Základní recept na trhané maso můžete ozvláštnit například užitím dalších druhů koření bobkového listu, chilli nebo sladké červené papriky. Maso lze rovněž vařit v kuřecím vývaru namísto ve vodě. Nemusíte však mít strach, že by bageta s kuřecím masem dle základního receptu nebyla dostatečně chuťově výrazná o dodání chuti se postarají ostatní ingredience, zejména limetka a papričky jalapeños.

Zapečená bageta plněná modrým sýrem, ořechy a rukolou

Modrý sýr typu Niva, Gorgonzola nebo Roquefort má své příznivce i odpůrce. Patříte-li do prvního tábora, vyzkoušejte zapečenou plněnou bagetu s modrým sýrem, vlašskými ořechy, plátky rajčete a rukolou. Použít můžete jakýkoliv oblíbený sýr s modrou plísní.

Ingredience (1porce):

  • bageta
  • 60 g modrého sýra
  • lžíce drcených vlašských ořechů
  • hrst rukoly
  • rajče
  • máslo

Postup:

V tomto případě je postup skutečně jednoduchý rozkrojenou bagetu namažeme máslem, poklademe rozdrobeným sýrem s modrou plísní, plátky rajčete a nasekanou rukolou a posypeme drcenými vlašskými ořechy. Přiklopíme druhou polovinou bagety a dáme zapéct do kontaktního grilu, popřípadě do trouby. Zapečenou plněnou bagetu konzumujeme za tepla.

Čím naplnit bagel?

Bagel pečivo kulatého tvaru s dírou uprostřed dnes najdeme v nabídce mnoha pekařství a bister. Nejčastěji se bagely připravují naslano, možné jsou však i sladké varianty. Nevíte, čím bagel naplnit? V tom případě se inspirujte našimi recepty.

Snídaňový bagel plněný avokádem a sázeným vejcem

Plněný bagel avokádem a sázeným vejcem

Bagel plněný avokádem a sázený vejcem vám po ránu dodá energii na celý den. Běžně se snídaňový bagel připravuje v kombinaci se slaninou, níže uvedený recept je však bezmasý.

Ingredience (1 porce)

  • 2 bagely
  • 2 vejce
  • 1 avokádo
  • hrst polníčku
  • máslo
  • sůl
  • olej

Postup:

Sázené vejce je v podstatě honosnější název pro volské oko. Volská oka nejsnáze připravíme v lívanečníku vymazaném olejem, dobře nám však poslouží i obyčejná teflonová pánev. Ideální je usmažit vejce tak, aby žloutek zůstal alespoň částečně tekutý.

Bagely si podélně rozkrojíme a namažeme máslem. Přidáme polníček, na plátky nakrájené avokádo a osolená volská oka. Pro snazší konzumaci můžeme plněné snídaňové bagely překrojit napůl.

TIP! Oloupané avokádo na vzduchu poměrně rychle hnědne. Pokapejte ho proto citronovou šťávou, aby zůstalo krásně zelené.

Bagel s kozím sýrem a pečenou červenou řepou

Kozí sýr se v kombinaci s červenou řepou vyskytuje především v salátech, představuje však také vynikající základ náplně do bagelu. Vyzkoušejte bagel s kozím sýrem, pečenou řepou a čerstvým špenátem a přesvědčte se sami.

Ingredience (1 porce):

  • 2 bagely
  • červená řepa
  • čerstvý kozí sýr (asi polovina válečku)
  • hrst čerstvého špenátu
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • pomazánkové máslo (popř. sýr Philadelphia, Lučina apod.)

Postup:

Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na přibližně 1 hodinu. Řepa je hotová ve chvíli, kdy do ní snadno zapíchneme vidličku. Upečenou řepu oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a lehce osolíme.

Bagely namažeme pomazánkovým máslem a poklademe kozím sýrem. Přidáme čerstvý špenát a nakrájenou pečenou řepu, kterou posypeme čerstvě mletým černým pepřem. Bagel s kozím sýrem přiklopíme druhou polovinou a servírujeme.

Zapečený bagel plněný slaninou a sýrem Cheddar

Sýr Cheddar je do zapečených pokrmů jako dělaný, a to především pro svou rychlou a snadnou tavitelnost. Ochutnejte jej v kombinaci s křupavou slaninou v zapečeném plněném bagelu.

Ingredience (1 porce):

  • 2 bagely
  • 4 plátky sýru Cheddar
  • 4 plátky slaniny
  • hrst rukoly

Postup:

Na teflonové pánvi si do křupava opečeme plátky slaniny. V mezičase si rozkrojíme bagely, zlehka je namažeme máslem a přidáme sýr a rukolu. Navrch položíme opečenou slaninu a vše přiklopíme druhou polovinou bagelu. Nakonec plněné bagely zapečeme v kontaktním grilu a podáváme.

TIP! Máte-li rádi papričky jalapeños, nebojte se je do bagelu přidat. Jalapeños si se sýrem Cheddar skvěle rozumí a celému pokrmu dodají pikantní ráz.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*