×
WomanOnly

Houbové omáčky: Zkuste třeba lišky na smetaně nebo houbovou svíčkovou

Zdroj: Shutterstock.com

Ač se to nezdá, z hub se dá vytvořit bezpočet vynikajících jídel. Vedle klasických polévek nebo smaženice jsou oblíbené třeba i omáčky. Často se kombinují se smetanou, ve které houby skutečně vyniknou a hodí se k masu nebo jen tak ke knedlíkům. Ale uvařit se z nich dá i guláš. 

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Lišky na smetaně

  • 400 g lišek
  • 30 g másla
  • 1 cibuli
  • 200 ml smetany
  • bobkový list, mletý pepř, citronovou šťávu, sůl
  • 1 lžíci hladké mouky

Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nakrájené lišky, kmín a vše společně podusíme. Měkké houby ososlíme a zalijeme vodou, navíc přidáme bobkový list. Když se voda odpaří, přidáme smetanu s rozmíchanou moukou, okořeníme a přidáme citronovou šťávu. Nakonec krátce povaříme. Podávat můžeme třeba jenom s chlebem.

Svíčková z hub

  • 500 g hub
  • 100 g slaniny
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 2 cibule
  • nové koření, bobkový list, pepř, jalovec
  • 2 dl mléka
  • 2 dl šlehačky
  • rostlinný olej

Kořenovou zeleninu nastrouháme a podusíme se slaninou na oleji. Pak ji zaprášíme moukou a podlijeme mlékem. Po chvíli omáčku rozmixujeme a rozvaříme v ní kousky hub, nejlépe se hodí hřibovité.

Podle chuti pak můžeme přidat šlehačku, je-li omáčka příliš řídká, zahustíme ji hladkou moukou. Podáváme s houskovými knedlíky a brusinkami.

Houbový guláš

  • 700 g hub
  • 100 g anlické slaniny
  • 2 velké cibule
  • 2 rajčata, 1 papriku, feferonku
  • cibulovou nať
  • olej
  • mletou sladkou papriku, drcený kmín, sůl, bujon
  • 3 lžíce kečupu
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce hladké mouky

Houby nakrájíme na větší kousky. Cibuli a slaninu pokrájíme na drobno a zpěníme na oleji. Pak ji zasypeme paprikou a přidáme houby, dusíme.

Asi po patnácti minutách přidáme nakrájená rajčata, papriku, feferonku, kečup, bujon, kmín a asi 3/4 litru vroucí vody. Vše dusíme do měkka.

Než je guláš hotový, přidáme smetanu s rozmíchanou moukou a podle potřeby dokořeníme. Pak ještě povaříme a můžeme podávat.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*