×
WomanOnly

Jak na domácí hranolky. Připravte si pochoutku bez chemie

Když se řekne americká gastronomie, každý si představí hamburger, hranolky a colu. Hranolky odsuzujeme jako nezdravé, plné tuku a sacharidů, mohou za naše kila navíc i nezdravou pleť… ale stejně je milujeme. Občas zahřešit ale není žádná tragédie. Poradíme vám, jak na chutné (a zároveň zdravější) domácí hranolky.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

V první řadě zapomeňte na kupované mražené hranolky a fritovací hrnec. Nakupte pěkné brambory, ideálně bio, oškrábejte je, omyjte a osušte. Nakrájejte je na širší hranoly či klínky, čím větší, tím déle je budete dělat, ale zase budou mít pravou bramborovou chuť.

Zvolit můžete samozřejmě i jiné tvary, třeba kolečka, ačkoliv název je samozřejmě odvozen od jejich tvaru – hranolu. Lepší je brambory předem nevařit, ale pokud vám nějaké již uvařené zbyly z předchozího oběda, klidně je použijte.

Koření je základ

Hranolky naskládejte na plech s pečicím papírem, posolte a pokapejte olivovým olejem. Okořenit je můžete např. i sladkou paprikou, chilli nebo bylinkami. Chutnou variantou je také petrželková sůl, kterou hranolky posypete. V hmoždíři jednoduše smícháte a rozdrtíte sůl, citronovou kůru a nadrobno nakrájenou petrželku.

Hranolky pečeme v troubě na 200 °C, u horkovzdušné stačí 180 °C, a průběžně je obracíme. Po zhruba 40 minutách pečení můžeme hranolky podávat. Rychlejší variantou je smažit hranolky na pánvi, ale budete potřebovat více oleje.

Domácí majonéza a dipy místo tatarky i kečupu

Jestli máte hranolky neodmyslitelně spojené s tatarkou či kečupem, nahraďte je zdravější variantou. Majonézu si udělejte domácí z vejce, oleje a hořčice, ochuťte kapary, cibulkou, nakládanou okurkou atd.

Nebo vyzkoušejte různé domácí dipy, například česnekový či pažitkový. Vynikající pikantní dip připravíte také z majonézy, smetany, kari, zázvoru, kurkumy, chilli a sladké papriky. Kečup nahraďte domácí směsí z čerstvých rajčat a bylinek. Dobrou chuť!



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*