×
WomanOnly

Jak na vláčnou olejovou bábovku? Zkuste jednoduchý hrníčkový recept

Olejová bábovka
Zdroj: Shutterstock

Bábovka se u nás a v dalších zemích střední Evropy peče odnepaměti. Není proto divu, že receptů na tento moučník existuje celá spousta. A vzhledem k tomu, že každá rodina má ten „svůj“, se některé z nich vzájemně značně liší. Většina receptů však obsahuje olej, což má své opodstatnění – díky oleji je bábovka krásně jemná a vláčná. Podívejte se, jak takovou bábovku připravit.

Recept na vláčnou olejovou bábovku

Upečte si vláčnou olejovou bábovku dle hrníčkového receptu. K její přípravě nepotřebujete váhu ani žádné jiné speciální náčiní. Formu na bábovku zkuste namísto moukou vysypat mletými oříšky, strouhaným kokosem nebo mletými dětskými piškoty. K vymazání formy je ideální použít tuk, kterému nevadí vysoké teploty, například kokosový olej. Dobře však zafungují i jiné druhy oleje, popřípadě máslo. Silikonovou formu na bábovku vymazávat a vysypávat nemusíte.

Hotovou bábovku nechte zhruba pět minut odpočinout a až poté ji vyklopte z formy. Pokud se nechce pustit, položte na formu studenou vlhkou utěrku. Přibližně po dvou minutách by mělo být možné bábovku vyklopit.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • moučkový cukr na posypání
  • tuk na vymazání
  • mouka/oříšky/piškoty/kokos na vysypání

Postup:

  1. Troubu zapneme na 160 °C.
  2. Vejce vyšleháme s cukry a špetkou soli do světlé pěny. Vmícháme olej, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva.
  3. Do vymazané a vysypané formy nalijeme polovinu těsta. Do druhé poloviny vmícháme kakao a nalijeme ji na světlou část. Pečeme zhruba 45 minut. Stav bábovky ke konci pečení kontrolujeme pomocí špejle.

Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*