×
WomanOnly

Jak potahovat dort? Je to jednodušší, než si myslíte

Potahování dortu fondánem nebo marcipánovou hmotou je jednoduché. Stačí jen vědět, jak na to. Máme pro vás tipy, jak obarvit fondán či marcipán, upéct korpus a dort jednoduše potáhnout.

Udělejte radost vlastnoručně upečeným dortem

Nemusíte být profesionálním cukrářem, abyste upekli a nazdobili dort. Každý může upéct marcipánový dort pro děti nebo překvapit svůj protějšek a připravit mu marcipánový dort pro muže. Dorty z marcipánu vypadají na první pohled složitě a mnoho lidí se bojí do jejich přípravy pouštět. Ale pokud nebudete chtít hned napoprvé z marcipánu vytvářet umělecká díla, věřte, že se vám dort povede. Jednodušší variantou je dort potažený fondánem. Tato cukrářská potahovací hmota se tolik netrhá a mnohem lépe se s ní pracuje. Pro začátečníky je proto naprosto ideální.

Bez čeho se neobejdete

  • upečený dortový korpus
  • cukrářská potahovací hmota
  • máslový krém
  • potravinářská gelová barva

Jak udělat piškot na dort, jednoduché recepty i pro začátečníky

Potahování dortu krok za krokem

  1. Přichystejte si upečený a vychladlý dortový korpus a rozřízněte ho napůl. Použít k tomu můžete speciální dortovou strunovou kráječku, obyčejnou nit nebo nůž. S nití se vám však podaří vykouzlit zcela rovné a souměrné pláty korpusu.
  2. Vrstvy korpusu potřete máslovým krémem nebo směsí másla a pudinku. Pokud není dort souměrný, zarovnejte jeho kraje směsí odříznutého korpusu a máslového krému.
  3. Nyní krém natřete i na boky korpusu. Nejlépe vám to půjde plochým cukrářským nožem nebo rovnou stěrkou.
  4. Když máte boky dortu natřené, naneste krém i na horní část. Zkontrolujte, zda je dort rovnoměrně potřený krémem a dejte ho na 24 hodin chladit do lednice. Pokud nemáte tolik času, nechte ho v chladničce alespoň 5 hodin.
  5. Ještě předtím, než se pustíte do potahování dortu, je třeba hmotu obarvit potravinářským barvivem. A jak obarvit fondán co nejefektivněji? Potahovací hmotu rozdělte na několik částí, aby se vám s ní lépe pracovalo. Pomocí párátka naneste na jednotlivé kousky koncentrovanou barvu a zapracujte ji hnětením hmoty rukama.
  6. Jakmile máte hmotu obarvenou, pusťte se do vyválení hmoty na dorty. Nejlépe se vám bude pracovat se silikonovou podložkou posypanou moučkovým cukrem. Ještě předtím si ale spočítejte, jak velká by měla vyválená hmota být. Započítejte si 2x výšku okraje dortu, průměr dortu a cca 3 cm na každé straně přes okraj. Potahovací hmotu pak vyválejte na asi 3 mm silný plát.
  7. Ve chvíli, kdy máte hotovo, je na čase přenést vyválenou hmotu na korpus. Práci vám může usnadnit váleček, který umísíte doprostřed potahovací hmoty a tu pak přeložíte a společně s válečkem přenesete na dort.
  8. Potahovací hmotu uhlaďte nejprve na horní části dortu. Jednou rukou hmotu nadzvedávejte a druhou rukou napodobujte sekavé pohyby. Na dortu se tak nevytvoří záhyby.
  9. Až budete mít hmotu uhlazenou, odřízněte její okraje ostrým nožem.
  10. Nyní můžete ze zbylého fondánu vytvořit ozdoby na dort podle své fantazie.

Rozdíl mezi marcipánem a fondánem

Fondán

Jedná se o potahovací a modelovací hmotu vyrobenou z cukru s příměsí vody a mandlového aroma. Před obarvením má čistě bílou barvu a hodí se k potahování dortů, muffinů, rolád a dalších moučníků. Je tvárnější a elastičtější, proto se k potahování hodí o něco více než klasický marcipán. Navíc je méně lepivý a tolik se netrhá.

Marcipán

Sladký marcipán je složený z cukru a mandlí. Díky mandlím má lehce nažloutlou barvu a také po nich příjemně voní. Má neopakovatelnou chuť a mnoho lidí na něj nedá dopustit. Lehký dort s marcipánem je skvělou volbou do letních měsíců.

3 nejlepší recepty na třešňový dort, kterými oslníte své okolí!

Korpus na potahovaný dort – recept

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 90 ml rostlinného oleje
  • 60 ml vroucí vody

Postup:

  1. Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte je do tuha. Poté do nich přidejte polovinu cukru a chvíli dále šlehejte.
  2. V další míse ušlehejte žloutky smíchané se zbytkem cukru do pěny a přidejte olej, vodu, mouku a prášek do pečiva.
  3. Do směsi přidejte ušlehané bílky.
  4. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte na 175 stupňů Celsia.
  5. Upečený dort vyndejte a nechte pomalu zchladnout.

Dort Pavlova – recepty na lehký dezert s ovocem

Punčovina pod potahovku – recept

Punčovina se skvěle hodí k přípravě 3D dortů nebo k doladění různých nerovností.

Ingredience:

  • pořezané zbytky dortového korpusu nebo dětské piškoty
  • máslový krém
  • marmeláda
  • rum

Postup:

  1. Zbytky korpusu rozdrobte do misky, přidejte trochu rumu, krému a marmelády.
  2. Pomocí vidličky nebo ručního šlehače směs rozmíchejte.
  3. Jakmile vznikne hustá a vláčná směs, můžete ji začít nanášet na dort pomazaný tenkou vrstvou krému a vrstvu zarovnejte.
  4. Potřený korpus dejte zchladit do lednice, aby si punčovina sedla a nikam neujížděla.
  5. Před potažením fondánem nebo marcipánem namažte ztuhlou punčovinu další tenkou vrstvu máslového krému a nechte opět pár hodit zatuhnout.



6 Komentáře Jak potahovat dort? Je to jednodušší, než si myslíte

  1. pro Dada:
    no, možná nedokázal, ale podle tohoto popisu ani nedokáže…

  2. Já jsem už nějaké dorty upekla ale vždycky se najde někdo kdo bude mít nějaké připomínky a názory!
    Většinou je to někdo kdo by něco takového vůbec nedokázal

  3. Kometář ke složení potahovacích hmot, na které narážela už lajika
    Fondan:
    Je složený čistě z cukru a syrupu (nejčastější bílý kukuřičný či v glukózový v masové výrobě)
    Na potahování se hodí nejlépe, ale je to prostě jen cukr a podle toho taky chutná.
    Falešný marcipán – mléčná hmota:
    Sušené mléko, cukr, mandlové aroma. Na potahování se hodí a chutná dobře, akorát je třeba větší zkušenosti, aby nepraskal.
    Pravý marcipán:
    Mandle, cukr, vaječný bílek. Toto je pravý marcipán, který nicméně k potahování dortu používat nelze – používá se se například jako náplň do čokolád, ale nic co je třeba tvarovat víc než do tvaru koule z něj neuděláte.

    Samozřejmě se jedná o složení domácích hmot, ne kupovaných s obsahem látek pro udržení vlkhosti a pružnosti hmoty, dochucovadla, barviva atd.)

    Paní v článku to má trochu pomotané.

  4. … abyste se nezbláznila..v článku není nikde napsáno že to MUSÍTE upéct a potáhnout. Předpokládám, že byl článek psán pro kuchařky, které by to rády zkusily – proto byl nadpis „Jak potahovat dort“. Nechápu tedy proč to vůbec čtete..abyste pak mohla plivat kolem sebe jedovaté sliny?? Tak si prostě najděte článek „Jak vyťuplíkovat máslovým krémem dort, šoupnout na to marcipánové růže a být originální“.
    Já si taky nerozkliknu článek „Jak vymalovat byt“, abych pak všem od plic vytmavila, že ten byt pak bude hnusný a že si mají pozvat malíře.

  5. „Jednou rukou hmotu nadzvedávejte a druhou rukou napodobujte sekavé pohyby.“

    To je teda bezva popis fakt… je takový problém přidat do článku video, jak má ten pohyb vypadat, když to neummíte pořádně popsat?

  6. No – já bych opravila to tvrzení o tom, že potahovací hmota je složená z cukru, vody a mandlového aroma. Vyhledala jsme si složení náhodně vybrané potahovací hmoty – jiné se asi budou lišit, ne ale o moc. TEdy složení: cukr, glukózový sirup, rafinované a plně ztužené rostlinné tuky (palma, bavlna, kokos, světlice barvířská, slunečnice, babassu, bambucké máslo a máslo illipe, v různém poměru), stabilizátor E414, E466, moučka ze semen guar E412, emulgátor glycerol E422, regulátor kyselosti kyselina citronová E330, konzervant sorban draselný E 202, barvivo kurkuma E 100, E120, E133 briliantní modrá, aroma.
    Takže seznam delší jak tejden před výplatou. Dobrá – dejme tomu, že se tím člověk neláduje po kilech a tak složení až tak nevadí. Co vadí je chuť. SPíš pachuť. Možná to někdo rád, za sebe musím říct, že nic (NIC! možná psí lejno, ale i tady pochybuju) nedokáže pokazit sebelepší cukrářský výrobek tak dokonale jako potahovací hmota. Raději dort nedokonalého vzhledu a dokonalé chuti, než překrásné blivajzové hnusno.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*