Čekáte návštěvu a chcete se blýsknout nevšedním dezertem, který všechny ohromí? Lehký dort Pavlova ze sněhových bílků, jemného krému a čerstvého ovoce uspokojí i toho nejnáročnějšího mlsouna.
Dvě verze zrození úžasného dortu
Dort Pavlova nese své jméně po slavné ruské primabaleríně Anně Pavlovové. Jeho původ je však nejasný a Austrálie i Nový Zéland se do dnešního dne přou o prvenství. Obě země mají přitom svou verzi příběhu. V roce 1926 baletka Anna Pavlovová v rámci celosvětového turné navštívila Nový Zéland. Šéfkuchař hotelové restaurace Wellington na její počest vytvořil sněhový dort, který měl znázorňovat baletčinu nadýchanou sukni. Přidal i plátky kiwi napodobující zelené růže, které měla baletka na sukni vyšité. Podobná historka se pojí i s Austrálií v roce 1929. Tehdy byla Anna Pavlovová ubytovaná v hotelu Esplanade a místní šéfkuchař pro ni vytvořil dort ze sněhových bílků znázorňující baletčinu jemnost a lehkost.
Sněhový dort znali už Habsburkové
Podle historiků byl ale dort ze sněhových bílků, šlehačky a ovoce populární už v 18. století mezi Habsburky. Tento dezert si pak s německými přistěhovalci našel cestu až do Ameriky, kde si ho místní obyvatelé velmi oblíbili.
Základem jsou bílky s cukrem
Lehkou dobrotu připravíte z ušlehaných bílků s cukrem, vinným octem a kukuřičným škrobem. Velmi důležité je u dortu Pavlova pečení. Do trouby se dává jen na velmi nízkou teplotu a peče se podobně jako pusinky. Povrch dortu zkřehne, ale vnitřek zůstane krásně měkký. Upečený základ se zdobí ušlehanou šlehačkou a čerstvým ovocem. Nejčastěji se používají jahody, maliny, borůvky, třešně, rybíz, kiwi, karambola nebo mango. Na dort Pavlova se příliš nehodí ovoce, které po pár minutách zhnědne a změní tak vzhled i konzistenci. Proto se raději při přípravě tohoto dortu vyhněte jablkům, hruškám a banánům.
Jak správně ušlehat sníh z bílků
Dort Pavlova originál
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Bílky oddělte od žloutků a pomalu je šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se po vytažení metel nezačnou tvořit tuhé špičky.
- Do ušlehaných bílků potupně přidávejte cukr a zašlehávejte ho do směsi. Jakmile je bílková hmota pevná a lesklá, přidejte také škrob s octem a znovu lehce prošlehejte.
- Plech vyložte pečícím papírem a vyznačte si na něm (pomyslně nebo tužkou) kruh o průměru cca 18 cm. Pečící papír obraťte a bílkovou směs natřete na plech do vyznačeného kruhu. Nejprve bílky naneste lžící na prostředek a cukrářskou špachtlí směs tvarujte do pravidelného kruhu.
- Troubu ztlumte na 120 °C, plech do ní vložte a pečte přibližně 80 minut. Dort díky tomu krásně vyběhne a zároveň se na něm vytvoří křupavá krusta.
- Hotový dort vyndejte z troubu a nechte zcela vychladnout.
- Šlehačku vyšlehejte a natřete ji na vychladlý bílkový základ. Dort ozdobte čerstvými jahodami a podle chuti poprašte moučkovým cukrem.
Dort Pavlova s mascarpone a rybízem
Suroviny:
- 3 bílky
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 170 g cukru krupice
- 400 ml smetany ke šlehání
- 80 g moučkového cukru
- 250 g mascarpone
- 50 ml griotky
- 200 g červeného rybízu
Postup:
- Bílky vyšlehejte s polovinou dávky cukru do polotuhé konzistence. Poté přidejte zbytek cukru, škrob, ocet a směs vyšlehejte do tuha.
- Plech vyložte pečící papír a bílkovou směs rozetřete do třech kruhů o stejné velikosti.
- Sníh pečte v troubě vyhřáté na 120 stupňů Celsia asi 80 minut.
- Jakmile je dort upečený, nechte ho vychladnout.
- Našlehejte smetanu s moučkovým cukrem a rovnoměrně ji natřete na všechny upečené korpusy. Každou vrstvu šlehačky posypte kuličkami rybízu.
- Mascarpone našlehejte s griotkou a směs naneste na korpus, který bude v prostřední části dortu.
- Všechny korpusy naskládejte na sebe a dejte vychladit do lednice.
Pavlova mini dortíčky
Suroviny:
- 4 vaječné bílky
- 200 g cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce vinného octa
- špetka soli
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- ovoce na ozdobu
Postup:
- Bílky se solí vyšlehejte do tuha. Poté přidejte cukr, škrob, vinný ocet a opět zašlehejte.
- Bílkovou směsí naplňte zdobící sáček a na plech vyložený pečícím papírem tvarujte stejně veliká kolečka s vyšším okrajem a nižším středem.
- Pusinky pečte v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia asi 10 minut. Po této době snižte výkon trouby na 120 stupňů a dopékejte další hodinu. Během pečení hlídejte, zda se pusinky nepřipalují a zůstávají stálé světlé.
- Upečené mini pavlova dortíčky nechte zchladnout a poté zdobte ušlehanou šlehačkou. Ozdobte čerstvým ovocem podle své chuti a fantazie.