×
WomanOnly

Jak správně ušlehat sníh z bílků

Zdroj: Shutterstock.com

Správně ušlehaný sníh není žádná věda, byť z toho má hodně začínajících hospodyněk strach. Základem je mít čerstvé vejce, ideálně z domácího chovu. 

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Jak je vejce staré, poznáme jednoduchým trikem: vložíme ho do misky se studenou vodou. Pokud ihned klesne ke dnu, je čerstvé, jestliže se však drží na hladině, měli bychom ho použít už jen na pečení. Vejce je dobré vyndat z ledničky o pár minut dříve, než začneme, aby mělo pokojovou teplotu.

Oddělení od žloutku

Na šlehání potřebujeme jen bílek, proto jej nejprve musíme oddělit od žloutku. Použijeme dvě misky, vajíčko rozklepneme v půlce, bílek necháme vytéct do jedné z misek a žloutek následně přendáváme mezi dvěma půlkami skořápek, aby s ním zbylo co nejméně bílku.

Obecně platí, že zatímco u žloutku může být trochu bílku, sníh z bílků neuděláme, pokud v nich je tuk ze žloutku. Na každé rozklepnutí vejce bychom proto měly použít zvláštní misku na bílek, aby se v případě nezdaru nezhodnotily i ty ostatní.

Tipy pro lepší sníh

A pak už jen vezmeme ruční metlu či elektrický šlehač a šleháme. S elektrickým to jde jednodušeji, nebojte se ho zapnout na plný výkon. Pokud máte pouze metličku, míchejte jí do tvaru osmičky, ruka se tím tolik neunaví. Další variantou je ruční šlehač, kde točíte kličkou.

Aby byl sníh správně ušlehaný, přidejte do něj trochu soli, případně pár kapek citronové šťávy. Sníh se rovněž dobře šlehá v parní lázni: zahřejte vodu v hrnci a položte na něj misku (ta by neměla být ve vodě ponořená). Sníh tak bude pevnější.

Přešlehání se bát nemusíte. Ačkoliv před ním všechny kuchařky varují, musely byste sníh šlehat opravdu dlouho, abyste to přehnaly. A i tak se nic nestane, výsledný sníh by byl maximálně o něco tužší, případně s pár hrudkami, ale to není žádná katastrofa a rozhodně není na vyhození.

A jak poznáte, že je hotovo a došleháno? Jednoduše misku se sněhem obraťte vzhůru nohama. Pokud sníh drží a nepadá dolů, odvedla jste dobrou práci!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*