Menu
WomanOnly
Domácnost

Známe pravdu o pečicím papíru. Snižuje tvorbu rakovinotvorných látek

Veronika Tichá

Veronika Tichá

21. 3. 2015

Pokud pravidelně pečete, určitě jste už objevili nesporné výhody pečicího papíru. Příprava pokrmů je s jeho pomocí snadná a navíc zdravá, o jeho největší výhodě jste ale možná neměli tušení.

Pečte levně, zdravě a rychle

S pečicím papírem minimalizujete při přípravě pokrmů spotřebu tuku, protože nemusíte plech vymazávat a vysypávat moukou. Z toho plyne i další výhoda, a to, že nás po pečení nečekají nánosy připálených zbytků, takže se vyhneme jeho pracnému drhnutí. Jednoduše stáhnete papír a je hotovo. Pokud je papír čistý i po pečení, můžete ho použít hned několikrát.

U těst, která se hodně lepí, si můžeme vypomoci jedlým pečicím papírem, který nemusíme z hotového výrobku odlepovat. Několikametrovou roli lze pořídit i za čtyřicet korun. Z role si vždy odstřihneme přesně tolik, kolik potřebujeme. Pokud papír nepoškodíme, lze tentýž arch použít dokonce opakovaně. Výhod je tedy opravdu mnoho, ta nejdůležitější je ale jiná.

Eliminace rakovinotvorných látek

Potraviny připravované při vysokých teplotách ze surovin, které obsahují sacharidy, přinášejí riziko v podobě karcinogenní látky zvané akrylamid. Ten se uvolňuje právě při pečení u potravin, u kterých teplota zpracování překračuje 120 °C. Platí, že čím vyšší teplota, tím více této látky se uvolňuje. Hlavním zdrojem akrylamidu jsou jednoznačně smažené brambůrky a hranolky, které se doporučují péct v troubě na pečicím papíru.

Použití pečicího papíru zabraňuje nadměrnému hnědnutí potravin na plochách, na kterých přichází do kontaktu s plechem, a tím tvorbu této rakovinotvorné látky prokazatelně snižuje, čímž prospívá našemu zdraví.

Za kvalitu si raději připlaťte

Je ale nutné nakupovat jen kvalitní pečicí papír. Neváhejte si připlatit za produkt, u kterého znáte složení. Levné papíry mohou představovat stejné zdravotní riziko jako samotné akrylamidy. Na levnější papíry se také mohou pečené potraviny přilepit a může být problém je odtrhnout.

Kromě papírových pečicích papírů existují i papíry vyrobené ze silikonu. Silikonový pečicí papír se dá používat opakovaně a jeho mytí je velmi snadné. Udělejte tedy něco pro své zdraví a skončete s pracným a škodlivým vymazáváním plechů a pečicích forem. Pečte chytře!

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Známe pravdu o pečicím papíru. Snižuje tvorbu rakovinotvorných látek