Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Proč není dobré jíst spálené jídlo? Vědci nejsou za jedno

Je známým faktem, že by se nemělo jíst připálené nebo dokonce spálené jídlo. Někteří lidé si v takových pokrmech ale přímo libují a naschvál si nechávají spálit své toasty, špekáčky opékané na ohni nebo i jiné druhy potravin. Existuje ale pádný důvod, proč byste takové jídlo konzumovat neměli. 

Hlavním důvodem proč se říká, že se nemá jíst připálené jídlo, je předsudek, že způsobuje rakovinu. Ptáte se do jaké míry je toto tvrzení pravdivé a není to jenom pověra? Snažili jsme se to pro vás zjistit a udělat vám jasno jednou provždy, nebylo to ale vůbec jednoduché. Názory lékařů, vědců i nezávislých výzkumníků se totiž různí.

Způsobuje připálené jídlo rakovinu?

Při přehřívání a hlavně při připalování potravin vznikají heterocyklické aminy a také polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), které vytváří již zmiňované diskutované riziko vzniku rakoviny. Možná vás překvapí, že tyto látky nevznikají pouze u připálených jídel, ale také v uzených potravinách! Proto buďte obezřetní i při nákupu uzenin.

Spálený toast jako příklad

Vezměme si připálený toast, jako příklad. V připáleném toustu vznikají látky tzv. akrylamidy, které jsou spojené s rakovinou a poškozením nervů. Důležité je ale zdůraznit, že tyto účinky byly prokázány pouze u zvířat, nikoli u lidí. U lidí nejsou výsledky zdaleka tak jednoznačné.

Některé studie poukázaly na zdvojnásobení rizika rakoviny vaječníků a dělohy u žen, které v potravinách konzumují výše zmiňované sloučeniny. Jiné studie ovšem tyto závěry nepotvrzují, některé dokonce popírají. Jak vidíte, je velmi složité udělat si jasný obrázek, když si ani sami lékaři a vědci nejsou jistí.

Doporučení zdravotního poradce EU

I přes všechny rozporuplné názory v  roce 2007 doporučil zdravotní poradce Evropské unie, aby se lidé vyhýbali konzumaci připálených a uzených potravin. Jak laikové, tak odborníci se tedy asi shodnou na tom, že připálené jídlo našemu tělu nijak zvlášť neprospívá.

Ztráta vitamínů

I kdyby všechna výše uvedená stanoviska byla jen planý poplach, připalování jídla sebou přináší i další problémy. Pokud totiž jídlo připálíte, ztratí většinu vitamínů a živin, které obsahuje a stává se tak nutričně chudé. Jestliže se tedy snažíte dbát o svou životosprávu, určitě byste se měla připálenému jídlu obloukem vyhnout.

Ohodnoťte tento článek:
3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Proč není dobré jíst spálené jídlo? Vědci nejsou za jedno