×
WomanOnly

Jak připravit svačinu dětem a proč je tak důležitá

Zdroj: Shutterstock.com

Svačina je pro školáky důležitá i proto, aby nenosili ze školy špatné známky. Jak ale dítě přesvědčit, že má svačit? Stačí dodržovat jednoduchá pravidla správné svačiny: dítě ji musí mít dítě po ruce, musí mu chutnat a nemůže být každý den stejná. 

Začátkem nového školního roku odstartuje pilotní projekt Prevence a včasný záchyt dětské obezity, který realizuje Centrum prevence a podporuje Poradenské centrum Výživa dětí a financuje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Důvodem ke spuštění projektu je fakt, že dopolední hladovění má negativní vliv na vznik nadváhy a obezity, jejíž výskyt u dětí stále roste.

Proč by mělo dítě svačit

Svačina je pro školáky důležitá také proto, že jim dodává energii na zvládnutí výuky. Školák, který dopoledne hladoví, je utlumený, nedokáže se dostatečně soustředit, má zhoršenou schopnost vnímání výkladu, často ho bolí hlava a jeho školní výsledky se zhoršují. Protože si dětský organizmus vytváří zásoby energie jen velmi omezeně, její nedostatek se projevuje téměř okamžitě.

„Svačina slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, dokáží se více soustředit a dosahují lepších výsledků ve škole i při sportovních aktivitách,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Tomešová z Poradenského centra Výživa dětí.

Jak by měla vypadat ideální svačina pro děti

Ideální svačina by měla obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. Bílkoviny jsou obsažené například v mléku, jogurtu, sýru, tvarohu, vejcích, šunce, pomazánkách z luštěnin nebo ryb, sacharidy v pečivu, müsli, cereáliích, ovoci a zelenině, tuky v margarínu, másle, oleji, tučných sýrech a smetanových jogurtech.

„K dopolední svačině je ideální porce mléčného výrobku (jogurt, tvaroh, ochucené mléko nebo zakysaný mléčný výrobek) a kus ovoce. K odpolední svačině je vhodný kousek pečiva namazaný kvalitním rostlinným tukem, obložený šunkou nebo sýrem a k tomu zelenina. Součástí svačiny může být i malá sladkost, ale nesmí být příliš energetická,“ radí nutriční terapeutka Michala Boukalová.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*