Menu
WomanOnly
Škola vaření

Jak správně doma připravit Latte? Provedeme vás celým postupem

Redakce

Redakce

11. 1. 2017

Také byste si rádi zpestřili chladný zimní večer lahodnou kávou Latte, ale pohled z okna na zamrzlé okénko auta vás od výletu do kavárny odrazuje? Nechte kabát viset na věšáku, boty vraťte zpět do botníku, protože my pro vás máme skvělý tip na domácí přípravu, dnes tak populární, kávy Latté. Milována je především těmi, kteří neoceňují tradiční hořkou chuť „černé klasiky“.  

Pokud vás zajímá, jak tato jemná mňamka vznikla, pak se můžeme obrátit k muži jménem Lino Meiorin, který zhruba v polovině dvacátého století přidal nespokojeným zákazníkům do jejich cappuccina větší množství mléka a Caffé Latte bylo na světě. Dnes je nápoj připravován tak, že šálek espressa je přiléván k jemně našlehanému mléku.

Co si připravit?

Na Caffé Latte po domácku potřebujeme kávovar, lžíci, šlehač, 7 g kvalitní kávy, mlýnek, hrnek, vysokou skleničku, 200 ml studeného mléka, skořicový cukr a popřípadě balenou vodu.

Jak správně vařit tureckou kávu? Dodržte tradiční postupy a nebudete litovat

Espresso jako základ

Začneme tedy přípravou espressa, což je základ pro jemnou kávu Latte. Kvalitní kávová zrna nameleme mlýnkem tak, aby nevznikl prášek, ale jemná hmota. Pokud si chceme opravdu pochutnat, pak je dobré mít kávu čerstvou. Nezapomínejme, že kávě nedělá dobře vzduch, vlhkost ani teplo. Na jeden šálek použijeme 7 g dobře upěchované čerstvé kávy, kterou vložíme do předehřáté páky vyčištěného kávovaru. Poté necháme do hrníčku natéct 25 až 30 ml balené vody. Samozřejmě můžeme použít i vodu z vodovodu, ale nesmí z ní být cítit chlór. Doba toku by měla být zhruba 20 až 25 vteřin. A při tom se zkusme soustředit nejdříve na pomalý a pak rychlejší tok.

Mnoho lidí se může mylně domnívat, že základem je kvalitní kávovar či luxusní a drahá káva, ale opak je pravdou. To, na čem záleží je, mimo jiné, právě voda bez chlóru, dobře vyčištěný mlýnek a kávovar nebo správný poměr vody a kávy.

Našlehané mléko nadevše

Když už máme hotové espresso, konečně se můžeme vrhnout na výrobu vytouženého Latte. Protože slovo „latte“ znamená v italštině mléko, připravíme si 200 až 210 ml studeného, nejlépe plnotučného mléka. Pokud vlastníme kávovar s tryskou, pak jej využijeme pro dokonalou pěnu a za pomoci konvičky našleháme párou.

Pokud však takový kávovar nemáme, můžeme pěnu jednoduše vytvořit za pomoci elektrického šlehače či napěňovače mléka. Ať už zvolíme kteroukoliv metodu, je důležité myslet na to, že pěna by měla být bez bublinek. Právě pro její jemnost je často označována jako mikropěna. Do vysoké sklenice nalijeme našlehané mléko a ozdobíme vytvořenou pěnou.

Recept na kávový koktejl s příchutí banánu: Dopřejte si letní osvěžení

Vše je téměř hotové, stačí přilít připravené espresso a lehce posypat skořicí nebo kakaem. Než tuto italskou specialitu s chutí vypijete, nezapomeňte se podívat, jak se jednotlivé ingredience od sebe oddělily a vytvořily tak tříbarevnou parádu.

Pokud zoufáte, že si nemůžete výborné domácí Latte připravit, protože nemáte kávovar, nezoufejte. V dnešní době už jej seženete i za cenu menší než jeden tisíc korun. Což je celkem přívětivé. Pokud si však budete přát lepší stroj, jsou také k dostání, ale o těch až někdy příště.

Závěrem…

Přestože příprava této italské kávy není úplně jednoduchá a určitě vyžaduje cvik, nezapomínejte, že co se jednou naučíte, budete umět napořád. Kromě toho, vaše umění jistě ocení nejeden společník či společnice a takový intimní Latte večer ve dvou sotva někdo odmítne.

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak správně doma připravit Latte? Provedeme vás celým postupem