×
WomanOnly

Jak správně namíchat tatarák. Recept na hovězí i lososovou variantu

jak správně namíchat tatarák

Tatarský biftek, nebo také lidově „tatarák“, patří ke stále oblíbenějším pochutinám, a tak si tuto labužnickou záležitost můžete objednat v drtivé většině klasických českých restaurací. Co vše se do něj dává a jak si správně namíchat tatarák doma?

Jak název pochutiny napovídá, za tatarák podle legendy vděčíme kočovným Tatarům, kteří jej při svých nájezdech na Evropu do našich končin jen tak mimochodem zanesli. Tatarský biftek prý patřil k jejich oblíbeným receptům zejména kvůli jeho jednoduchosti. Namíchat si tatarák tedy určitě snadno zvládnete i vy.

Pravý a falešný tatarský biftek

Pokud si tatarák objednáváte v restauraci již zamíchaný, možná budete překvapeni, co vše se do něj dává. Určitě ale víte, že jeho základem je syrové maso. V receptu na pravý tatarský biftek figuruje pravá svíčková, ta je ovšem velmi drahá. Pokud se vám tedy nechce tolik utrácet, můžete jej nahradit zadním hovězím. Tento tzv. falešný tatarák také není k zahození. A co v receptu na tatarák najdete dále?

Recept na tatarák s topinkami. Nebojte se ochutnat syrové maso

Recept na tatarský biftek

Na přípravu klasického tataráku, podávaného za studena, budete potřebovat:

  • 0,5 kg masa (pravá svíčková, hovězí zadní)
  • 2 cibule
  • 2 žloutky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 0,2 l hořčice
  • 0,3 l kečupu
  • balíček červené papriky – mletá
  • worcestrová omáčka
  • pepř a sůl

Jak namíchat tatarák

1. Maso nakrájejte na malé kousky a umelte v mlýnku na maso. Dále prolisujte česnek a oloupanou cibuli si nakrájejte na malé kousky.

2. Maso zamíchejte s cibulí a česnekem a následně ještě dvakrát umelte.

3. Do směsi přidejte hořčici, kečup a podle chuti trošku worcestrové omáčky. Dále ji posypte mletou paprikou a opepřete.

4. Nyní přidejte do tataráku žloutky, olej, česnek, osolte jej a pořádně zamíchejte.

5. Tatarský biftek nechte 3 hodiny uležet v ledničce a poté podávejte s topinkami.

Recept na tatarák z lososa. Naservírujte si gurmánský zážitek

Tatarský biftek z lososa

Tatarák z lososa

Tatarský biftek ovšem nemusí být jen z hovězího masa. Pro ty, kdo si potrpí na ryby, je ideální volbou tatarák z lososa. I moderní tatarský biftek z lososa často najdete na jídelních lístcích v restauracích, stejně jako hovězí tatarák si jej ovšem můžete snadno připravit sami doma. Jak na to?

Recept na tatarák z lososa

Pro přípravu tataráku z lososa budete potřebovat:

  • 0,5 kg filetu z lososa
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci hořčice
  • pepř a sůl

Recept na toustový chléb. Z poctivého kvásku a bez konzervantů

Maso nakrájejte na malé kostičky, cibulky nakrájejte nadrobno a s ostatními ingrediencemi vše důkladně promíchejte. Podle chuti osolte, opepřete a nechte 5 minut uležet v ledničce. Podávejte s opečeným toustovým chlebem.

3.2/5 - (53 votes)

3.2/5 - (53 votes)


22 Komentáře Jak správně namíchat tatarák. Recept na hovězí i lososovou variantu

  1. Co to je za kravinu míchat do tataráku česnek???
    Ten se snad dává na topinku! Hrozná blbost..

  2. Jak může ve vyhledávači vyskočit jako první tenhle recept na tatarák… Učiněné zlo

  3. Není chyba v receptu? Na 0,5kg tataráku je 0,2l kečupu a 0,3l hořčice. To je vlastně 1:1 s masem.. Já postupoval podle receptu a musel jsem z toho vylejvat hořčici i kečup a i tak to bylo moc po zamíchání.

  4. Mě jen překvapuje kolik zde poučuje a všichni anonymně. Když máte pravdu tak proč ne s vlastní tváří?

  5. Tatarák podle mého otce-
    Maso hovězí svíčková originál či falešná.Naškrábaná či namletá nebo na sekáčku rozsekaná tak je nejlepší.(koření ) Sladká paprika/trochu chili mleté či tekuté/ pepř na vůni,mletý kmín nesmí chybět,kečup 2pl lžíce,hořčice plnotučná.Cibulka na jemno nakrájená.A česnek namazat jen na topinku někdo ho nesnáší tak dáte možnost výběru i lidem kteří ho nemůžou,žloudek,Olej 1x PL,a dobře promíchat se špetkou soli a nakapat Wortcestrová omáčka.Ale už jsem to vyráběl s točeného salámu ne není to ono Skusil jsem to z ryby losos není to ono.Ale Vepřová panenka tak to je pochoutka //prasečí svíčková//tak tu si dávám sem tam bez obav maso je pod kontrolou tak že žádný strach,

  6. Hlavne!!! Do opravdoveho tatrskeho steaku se nedava kecup ani cervena paprika. Tohle je pozustatek od komancu, kdy nebylo slusne maso a muselo se to nejak ochutit, aby se prerazila chut masa. Jinak salotka, dijonska horcice, kapary, worcester, sul, pepr., olej a max ta cervena paprika, ale nerad to vidim. Zkuste si nekdy udelat opravdovy tatarak a ne to co se dela v cechach.

  7. Jak typické! Pologramotná hlupačka se kdesi dozvěděla cosi o tatarském bifteku a rozhodla se oslnit svět svými znalostmi. Je však chudák hodně daleko mimo mísu. Už ji nepouštějte ke klávesnici! Jen podniky druhořadé namíchají tatarský biftek. Ten si připravuje strávník sám z podaného škrábaného koňského masa (tolerovatelnou náhražkou může být hovězí svíčková) a hromádek koření nasypaných okolo masa. Až se autorka naučí číst a psát, pozvu ji na skutečného Tatara, aby se dozvěděla o čem blábolí.

  8. V článku je neskutečný počet blábolů. Jak už zde někdo psal, s Tatary nemá tatarský biftek nic společného, pochází z Francie a byl servírován s tatarskou omáčkou. Nejlepší je pak to, jak každý ví, co musí a nemůže obsahovat pravý tatarský steak. Jen tak pro zajímavost, původní tatarák byl i z koňského masa a v některých zemích je tak chápán dodnes (Japonsko). Ale samozřejmě, pravý je pro každého jen ten, který zná on sám! 🙂 Ale teď jsem si všimnul, že tahle stránka je jen pro ženy, tak se omlouvám za nepřípustný zásah do bludů autorky článku:-)

  9. Opravdum nevím , jaký je autor odborník , česnek do tataráku ??? A taky to množství oleje , kečupu a hořčice ?? To by u nás asi nikdo nepozřel.

  10. Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Základem dobrého tatarského bifteku je maso z hovězí svíčkové, které se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Podává se společně s nakrájenou cibulí, hořčicí, solí, pepřem a worcestrovou omáčkou. Dle chuti se často přidává sladká paprika, chilli, kečup a další koření. Vše se završí syrovým žloutkem. Všechny ingredience se smíchají a podávají se u nás nejčastěji na topince potřené česnekem.

  11. Jak může někdo napsat do článku “ jak správně namíchat tatarák“, že ho umele na mlýnku? maso do tataráku se snad škrábe ne? vyhodit autora článku na hned.

  12. No nic ve zlém, ale opravdu do půl kila masa chcete dát celkem půl litru hořčice a kepuče? Neřeknu 0,5 dl, ale 0,3 + 0,2 litru??? Vždyť z toho uděláte omáčku 🙂

  13. To právě není tak jisté, že je z losa. Může to být vege varianta a ta je z losu. Nejdřív naškrábete hmotu z herních polí a následně celý los…

  14. Tatarák zřejmě vzniknul na přelomu 19. a 20. století v Paříži jako steak „l’Americaine“. V roce 1921 jej legendární francouzský kuchař a restauratér Auguste Escoffier vydal v reedici své nejslavnější knihy Le Guide culinaire . Recept neobsahoval syrový žloutek a měl být podáván s tatarskou omáčkou. Postupem času se z něho stal steak tartare a v roce 1938 v knize Larousse Gastronomique byl již popsán se syrovým žloutkem a bez tatarské omáčky. Tak ví tedy nekdo jak to bylo doopravdy.

  15. Zaručuji, že nepoznáte rozdíl mezi Tatarským biftekem ze svíčkové a kulaté plece(falešné svíčkové), popřípadě se dá použít i spodní šál ze zadního ale ten bude trošku více prorostlý.

  16. Tatarák jen z pravé svíčkové já ho mám moc ráda připravuje ho pokaždé můj manžel já bych to tak neuměla jako on od něj prostě lahoda

  17. Jak můžete smíchat maso s česnekem a dalšími surovinamia pak do něj znovu přidat česnek? Přečtěte si po sobě článek než ho vytisknete.

  18. V názvu článku je uvedeno:
    „RECEPT NA HOVĚZÍ i LOSOVOU VARIANTU“
    Když „LOSOVOU“, tak to je z LOSA, nikoliv z lososa !!!!!!!

  19. Miluji tatarák, z lososa jsem ho bohužel ještě nejedla. Píšete v mlýnku nikdy, ale vy byste čtyři porce poctivě škrábal? Já ne, protože po tomto výkonu už bych ani vidličku nezvedla 🙂

  20. Lol to psal ktery ignorant, dneska muze psat kdokoli o cemkoliv, aniz by o tom vedel prd. Tatarak a mlit v mlynku, lol to nemuze autor myslet vazne, vyhodit na miste. Debil

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*