Menu
WomanOnly
Domácnost

Jak správně uchovávat chléb? Přestaňte vyhazovat pečivo do koše

Redakce

Redakce

25. 2. 2017

Potrpíte si na pečivo, ale trápí vás krátká doba spotřeby? Podívejte se na tipy, jak chléb uchovat co nejdéle čerstvý!

Chleba je jeden z nejtradičnějších českých druhů pečiva a denně jej do domácnosti kupují tisíce lidí. Všichni víme, že nejlepší je chleba hned první den, ideálně čerstvě vytažený z pece. Jak si křehkou, křupavou kůrku a vláčné těsto užít po několik dní? Zkusili jsme vypátrat několik tipů, které by mohly zajímat i vás!

Uchovávejte chléb ve vhodných obalech

Mikrotenové sáčky nejsou úplně tou nejvhodnější volbou pro uchovávání chleba. Pečivo se v něm může zapařit a ztvrdnout. Již po generace se dědí doporučení, které radí obalit chleba v čisté utěrce nebo do papíru. Pokud tedy v obchodě máte na výběr z mikrotenového nebo papírového sáčku, vždy volte tu druhou možnost.

Recept na toustový chléb. Z poctivého kvásku a bez konzervantů

Čerstvě upečený chleba

Pokud si domu přivezete ještě teplý, čerstvě upečený chleba, nechte jej na lince vychladnout. Teprve pak jej umisťujte do chlebníku či jiné nádoby. Pokud byste chleba zabalili ještě vlažný, mohl by vám ztvrdnout.

Chlebníky – ano nebo ne?

Chlebníky mají tu dobrou vlastnost, že izolují pečivo od vzduchu nebo zbytečného světla. Tím nám chléb vydrží déle čerstvý, neokorá a neztvrdne. Některé chlebníky jsou již součástí linky, někdy je nutno jej dokoupit. Prodávají se v různých materiálech – ve dřevě, v kovu nebo v plastu.

Klíčové zde bude především to, abyste chlebník pravidelně čistili a zbavili jej tak nečistot a bakterií. Na omytí vám bude stačit octová voda.

Co s nesnězeným chlebem?

Pokud máte doma ještě dobré, měkké pečivo a víte, že jej nestačíte sníst, popřípadě odjíždíte na dovolenou, rozkrájejte chléb na plátky a vložte do sáčku. Chleba pak můžete zamrazit a v průběhu několika následujících týdnů pak zkonzumovat.

Pokud vám pečivo již lehce tvrdne, můžete jej ještě rozpéct na grilu nebo v toustovači. Italská pochoutka bruschetta se například vždy zásadně používá s několik dní starým pečivem.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak správně uchovávat chléb? Přestaňte vyhazovat pečivo do koše