Menu
WomanOnly
Recepty na pečení Snadné

Jak upéct pusinky? Tipy pro dokonalé sněhové cukroví

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 1 hod 30 min

Jak na to, aby se sněhové pusinky rozplývaly na jazyku a zároveň byly i potěchou pro oko? Základem je dodržení několika jednoduchých pravidel. Zjistěte, v čem tkví tajemství dokonalých bílkových pusinek a připravte si toto cukroví na Vánoce či kdykoliv během roku.

7 pravidel pro pečení sněhových pusinek

Příprava pusinek je velmi snadná a časově nenáročná. Základní recept na pusinky sestává z pouhých tří ingrediencí, kterými jsou bílky, cukr a špetka soli.

S pečením sněhových pusinek určitě nemusíme čekat na Vánoce. Velmi efektně budou působit například na narozeninovém dortu, zároveň představují skvělý způsob, jak spotřebovat nevyužité bílky.

Teď už se ale pojďme podívat na zásady, jejichž dodržení zaručí skutečně dokonalý výsledek.

Jak na to, aby se pusinky povedly:

  1. použijte co nejčerstvější vejce
  2. bílky oddělte od žloutků a nechte je cca hodinu v pokojové teplotě
  3. sníh šlehejte ve skleněné nebo nerezové nádobě
  4. použijte raději cukr krystal než moučku
  5. množství cukru neodhadujte, ale odvažte
  6. pokud používáte moučkový cukr, nejprve ho prosejte
  7. šlehejte pozvolna, nikoliv na maximum

Ideální je bílkové pusinky připravit z co nejčerstvějších bílků, které dobře oddělíme od žloutků a necháme zhruba hodinu odstát v pokojové teplotě. Sníh poté ušleháme ve skleněné či nerezové míse, která je dostatečně hluboká.

Pro přípravu pusinek je vhodnější použít cukr krystal, jelikož jej lze přidat do bílků hned na začátku. Je možné použít i prosátý moučkový cukr, nicméně ten je lepší vmíchat až do hotového sněhu. Množství cukru v tomto případě raději nedáváme od oka, ale odvážíme. Při šlehání sněhu si dáme načas. Šleháme pozvolna, ne na nejvyšší stupeň.

Hotový sníh poznáme podle toho, že se na něm tvoří špičky. Také můžeme zkusit nádobu obrátit vzhůru nohama – pokud se sníh ani nehne, máme hotovo.

Dort Pavlova – recepty na lehký dezert s ovocem

Základní recept na pusinky z bílků

Pečení sněhových pusinek není žádná věda, zvláště budeme-li se řídit výše uvedenými doporučeními. Základní recept na pusinky můžeme ozvláštnit přidáním celé řady ingrediencí – konkrétní tipy lze najít na konci článku.

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 100 °C. Pusinky se nepečou, ale suší, proto je třeba nastavit nízkou teplotu.
  2. Bílky se špetkou soli pozvolna šleháme a postupně přidáváme cukr. Pokračujeme, až dosáhneme husté konzistence. Plech si vyložíme pečicím papírem a s pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce vytváříme malé hromádky.
  3. Dáme sušit do trouby na asi 45 minut, poté ztlumíme teplotu na 70 °C a ještě zhruba 15 minut sušíme.

Jak poznat, že jsou pusinky hotové?

Doba sušení v troubě je spíše orientační, protože záleží především na tom, jak velké pusinky vytvoříme. Že jsou pusinky hotové, poznáme podle toho, že je lze snadno odlepit od pečicího papíru. Případně jednu můžeme rozlomit a zkontrolovat, že je vevnitř suchá a ne lepkavá.

Jak správně ušlehat sníh z bílků

Čím sněhové pusinky vylepšit?

Je spousta možností, jak bílkové pusinky ozvláštnit. Oblíbené jsou například:

  • kokosové pusinky – do hotového sněhu stačí opatrně vmíchat kokos
  • ořechové pusinky – ke konci šlehání do sněhu přidáme mleté ořechy
  • pusinky plněné krémem – hotové pusinky necháme vychladnout a poté je k sobě slepujeme krémem z vyšlehané smetany a moučkového cukru (250 ml plnotučné smetany + 1 lžíce cukru)

Pusinky, ať už základní, kokosové, ořechové či plněné, můžeme také obarvit potravinářským barvivem nebo je namočit do rozpuštěné čokolády. Pro svěžejší chuť je možné přidat trochu citronové nebo pomerančové kůry.

Ohodnoťte tento recept:
4,3
Právě čtete

Jak upéct pusinky? Tipy pro dokonalé sněhové cukroví