×
WomanOnly

Svatomartinská husa, tradice a recepty. Co mají společného Martin na bílém koni a pečená husa?

Svatomartinská husa jak ji upéct

Svatomartinská pečená husa se podává zásadně na svátek svatého Martina, který se slaví 11. listopadu. Odkud pochází tato tradice a co to vlastně znamená? Které recepty na svatomartinskou husu jsou nejlepší?

Svatomartinská tradice a její význam

Svátek svatého Martina je u nás docela významný a velmi příjemný. Jedlíci se těší na vynikající svatomartinskou husu se švestkovou omáčku, nebo třeba na takzvané martinské rohlíky. Co tedy mají husy společného se svatým Martinem?

Svatomartinská tradice vychází hned ze tří legend. První vypráví o tom, že husy rušily svatého Martina, který žil ve 4. století při kázání, a proto skončily na pekáči. Druhá legenda je zajímavější. Svatý Martin se prý před zvolením biskupem ze skromnosti schovával v husníku a husy ho svým kejháním prozradily. A máme tady ještě třetí legendu. Svatý Martin byl pohřben 11. listopadu, což je zrovna období, kdy se před zimou zabíjely husy a lidé si pochutnávali na výživné pečínce před počátkem adventního půstu, proto vzniklo spojení Martina s husami a začalo se udržovat jako tradice.

Svatý Martin také tradičně jezdí na bílém koni, neboť v tento den se obvykle očekává první sníh.

Tradice porcování svatomartinské husy

Také porcování husy má svá pravidla, která vycházejí z tradice. Nejlepší sousta si nechával hospodář, křídla měli sluhové, aby lítali při práci, majordomus či výše postavený sluha měl nárok na stehno. Kůže z nohou husy se prý dávala do bot, aby se lidem nepotily nohy a aby se jim netvořila kuří oka.

Tradičně se také pekly svatomartinské rohlíky označované jako svatomartinské rohy či podkovy svatého Martina, jimiž dívky obdarovávaly své vyvolené.

Recept na svatomartinskou husu se švestkovou omáčkou

pro 4 – 6 osob

příprava: 15 min.
pečení: 2 – 3 hod.
nasolení: pár hodin až 1 den

Ingredience:

  • 1 husa (cca 4 kg)
  • 20 g másla
  • 5 šalotek
  • 5 – 6 jablek
  • 2 lžíce cukru, nejlépe třtinového
  • sůl
  • pepř
  • voda na podlévání

Na omáčku:

  • 200 g sušených švestek
  • ¼ l červeného vína (svatomartinského)
  • sůl
  • 20 g másla
  • pepř
  • citron
  • ½ l vody

Postup:

Z omyté a osušené husy oddělíme krk a konce křidélek a zvenku i zevnitř ji důkladně osolíme. Necháme uležet do druhého dne. Omytá jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme nadrobno nakrájené 3 šalotky a čtvrtky ze 4 jablek. Husu naplníme směsí a otvor uzavřeme.

Kůži na prsou na více místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal, husu vložíme do pekáče prsy dolů, přikryjeme vrchní částí pekáče a dáme ji péct do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 2 hodiny a v průběhu pečení obracíme a podléváme. Čirý tuk (bez přípečků) během pečení sbíráme. Upečenou husu vyjmeme, sádlo slijeme a husu vložíme zpět do pekáče. Zbytek šalotek a jablek rozkrojíme na čtvrtky a obložíme jimi husu. Dopékáme ji odkrytou a dokřupava cca 20 minut.

Švestková omáčka

Sušené švestky zalijeme vodou a rozvaříme. Po vyvaření vody přilijeme víno a směs zredukujeme. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citronu a nakonec zjemníme máslem.

Doporučuji udělat si z přípravy martinské husy menší rituál. Pozvěte zúčastněné již na přípravu husy. Popíjení svatomartinského vína s přáteli a pečení husy je tip na skvěle strávené odpoledne, které se se sklenkou vína určitě protáhne do noci.

Svatomartinská husa po staročesku

příprava a pečení cca 3 ½ hodiny

Ingredience:

  • husa
  • kmín
  • sůl
  • lžička hladké mouky

Postup:

Připravenou husu osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenčí. Položíme ji na pekáč prsy dolů, podlijeme vodou, přikryjeme a dusíme v troubě při teplotě do 200 °C. Husu je potřeba občas podlít vypečenou šťávou a vodou. Po chvíli se husa obrátí a opéká se dozlatova z druhé strany bez poklice. Při opékání odebíráme také část sádla, aby se neseškvařilo. Po upečení husu z pekáče vyjmeme a naporcujeme ji. Sádlo odebereme a v pekáči necháme jen trochu pro přípravu šťávy. Sádlo zaprášíme moukou, osmahneme a podlijeme vodou. Do připravené šťávy vložíme zpátky naporcovanou husu a v mírně vyhřáté troubě ji ještě prohřejeme. Husu podáváme s knedlíkem a zelím a poléváme připravenou šťávou.

Svatomartinská husa s jablky a mandlemi

příprava a pečení cca 4 ½ hodiny

Ingredience:

  • husa
  • sůl
  • pepř
  • 3 oloupaná jablka bez jadřince
  • 3 lžíce mandlových jader
  • majoránka
  • 4 šalotky
  • 3 rozčtvrcené cibule

Postup:

Oddělíme křídla a krk husy. Dovnitř husy vetřeme sůl a pepř a naplníme ji jablky s mandlemi. Troubu předehřejeme na 200 °C. Husu propíchneme v tučných místech vidličkou a otočíme stehny dolů. Krk a křídla s pokrájenou šalotkou a vodou přidáme k huse, podlijeme vodou a upečeme v pekáči na 200 °C. Přikrytou husu pečeme na 90 min. přikrytou, poté ji odkryjeme a otočíme. Během pečení ji podléváme. Vypečenou šťávu rozředíme 100 ml vody, propasírujeme a převaříme. Husu podáváme s knedlíky, případně také s červeným zelím.

Pečená husa s jablky a červeným zelím

Ingredience:

  • husa
  • kmín
  • sůl
  • 4 jablka

Červené zelí:

  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • 1 lžíce sádla
  • sůl, kmín
  • 2 cibule
  • 2 dl červeného vína
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 strouhaná jablka nebo 1 strouhaná syrová brambora

Postup:

Čerstvou husu necháme den uležet, dobře ji umyjeme, vysušíme a dáme do pekáče. Posolíme a posypeme kmínem zevnitř i zvenku, vložíme do pekáče prsy dolů, dutinu naplníme čtvrtkami oloupaných a pokrájených jablek, husu podlijeme a dáme péct na hodinu a půl do trouby. Husu je třeba neustále podlévat. Tučná husa se propíchá vidličkou, aby z ní mohlo volně vytékat sádlo, které se sbírá, aby se nepřipalovalo. Husa se také při pečení obrací. Nakonec se zahustí šťáva, a to moukou, jablíčky i třeba trochou másla.

Zvlášť uvaříme nakrouhané červené zelí s červeným vínem, zahustíme jablky či strouhaným bramborem. Připravíme také bramborový nebo houskový knedlík, ideálně z domácí výroby. Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*