×
WomanOnly

Jak uvařit dušenou mrkev? Pochutnejte si a doplňte vitamín A

Zdroj: Shutterstock.com

Většině z nás se při spojení dušená mrkev vybaví zejména zážitky ze školní jídelny. Přitom je mrkev chutná, levná a vždy dostupná příloha bohatá na vitamín A tolik potřebný pro náš zrak. Jak tedy připravit dušenou mrkev tak, abychom si na ní opravdu pochutnali?

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Na čtyři porce budete potřebovat:

8 menších mrkví
Sůl
Máslo
Hladká mouka
Moučkový cukr
Citronová šťáva

Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na kolečka. Vložte do kastrolku a podlijte trochou vody. Osolte, přidejte kousek másla a přiveďte k varu.

Věděli jste, že doplnění mrkve o máslo je důležité nejen z hlediska chuti, ale i k podpoře vstřebávání vitamínu A, který se rozpouští v tuku?

Stáhněte plamen, zamíchejte až bude máslo zcela rozpuštěné a duste pod pokličkou doměkka. Nenechejte rozvařit!

Měkká kolečka mrkve poprašte moukou a lehce osmahněte (mouku si můžete také připravit zvlášť v hrnečku s trochou vody). Přislaďte kávovou lžičkou moučkového cukru a zamíchejte. Hotovou mrkev zakápněte trochou citronové šťávy a ihned servírujte.

Hodí se skvěle jako příloha k vepřovému či hovězímu masu nebo jako jednoduchý pokrm pro děti.

Tip WO! Ozdobte mrkev trochou hrášku nebo nasekanou petrželkou. Anebo se inspirujte francouzskou kuchyní a podlijte mrkev místo vody jablečným moštem.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*