×
WomanOnly

Jak uvařit zelí na sladko? Je to snadné ze sklenice i hlávky

Jak uvařit zelí na sladko

Protože typické kyselé zelí nemusí chutnat úplně všem, je tu možnost si zelí trošičku přisladit a získat tak krásnou sladkou chuť tradičního jídla. Pokud však neznáte žádný recept od vaší babičky ani prababičky, zkuste vařit s námi.

Nejenom že zelí je považováno za vitaminovou bombu, neobsahuje téměř žádné kalorie a ještě k tomu zasytí.

Jaké zelí koupit?

Na začátek si připravte sterilizované nebo hlávkové zelí. Přestože pomocí běžně dostupné sklenice se zelím připravíte oběd či večeři opravdu velmi rychle, cena za porci se může trošičku prodražit.

Pokud chcete ušetřit, vybírejte spíše v koutku zeleniny, kde jistě narazíte na hlávkové zelí. Jeho velikost volíme určitě podle toho, kolik porcí budeme připravovat.

Pro některé výhodou, pro jiné spíše nevýhodou, že syrového zelí musíme během vaření správně dochutit, zatímco sterilizované zelí se prodává již částečně ochucené.

Pokud jsme se však rozhodli pro levnější variantu, hlávku nejdříve omyjeme, vykrojíme košťál a pak nakrájíme na nudličky či nastrouháme. Celý obsah vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme trošku celého kmínu a zhruba jednu hodinu, při občasném promíchání, necháme na mírném ohni vařit.

Příprava sladkého zelí

Mezitím si najemno nakrájíme několik cibulek a na sádle či oleji ji osmahneme dozlatova. Když je zelí v hrnci dostatečně měkké, zahustíme hladkou moukou, přidáme cukr a trochu můžeme ještě dosolit. Pokud ochucujeme hlávkové zelí, můžeme ještě pro výraznější chuť přidat ocet.

Množství přidaného cukru, soli i octu se odvíjí podle vašich chutí a preferencí, nelze tedy jednoznačně říci, kolik čeho přesně. Pak by to nemuselo každé z nás chutnat. A nakonec to nejdůležitější, a tím je již připravená cibulka. Zamícháme do zelí a je hotovo.

K čemu podávat sladké zelí

Takto připravené zelí můžeme podávat k pečenému vepřovému masu, pečenému kuřeti či dokonce kachně. Hodí se však i k huse. Jako příloha pak poslouží ať už kupovaný nebo domácí knedlík. Jelikož má zelí při správném ochucení velmi dobrou chuť, lze je podávat i jen tak, samotné. Alespoň lépe vynikne jeho skvělá a trochu zvláštní chuť.

Co s košťálem?

Pokud jste nevyhodili košťál z vašeho zakoupeného zelí, můžete se radovat, protože tento zdánlivě nevýznamný zbyteček obsahuje mnoho živin. Říká se, že jich obsahuje až třikrát tolik, co okolní listy. Obsahuje především hodně vlákniny, draslíku, hořčíku a zároveň v něm najdeme betakaroten. Ten však oceníme především v létě.

Jak tedy vidíme, jedná se o opravdu důležitý zdroj vitamínů pro náš organismus. Kromě toho je možné zelí připravit na mnoho způsobů, takže si každá z nás může vybrat ten svůj. Některá z nás má ráda zelí na kyselo, jiná na sladko, někdo preferuje kysané zelí a jiná je ráda jí prostě tak, jak narostlo.

A kromě toho, každá česká dívka by měla alespoň tušit, jak se připravuje to naše slavné jídlo Vepřo, knedlo, zelo.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*