Menu
WomanOnly
Apetit

Jak vařit levně a zdravě

Adéla Beranová

Adéla Beranová

9. 2. 2014

Jídlo je jedna z věcí, na kterých se dá šetřit v případě, že je to kvůli rodinnému rozpočtu nutné. Neznamená to ale, že by bylo potřeba zanevřít na zdravé stravování, naopak. Chce to jen víc přemýšlet a číst etikety.

Zažili to asi všichni, do kapsy hluboko, do výplaty daleko a v žaludku kručí. Kdo kdy býval student, zná spoustu triků, jak obelstít prázdnou ledničku i chuťové buňky. Jak to ale udělat, když se to týká celé rodiny a jídlo by mělo být i zdravé? Chce to zapojit fantazii a věnovat pozornost už nakupování.

Zelenina je základ úspěchu

Nejjednodušší způsob, jak vařit za relativně malé peníze, je využívat sezónního ovoce a zeleniny. Když jsou levná rajčata a papriky, není nic jednoduššího než uvařit lečo. Podobně se dá zpracovat zelí, kapusta, řepa, ale i jakékoli ovoce. Výhodou je, že většina ze sezónních potravin se dá v nějaké podobě zmrazit a využít později. Lečo budiž příkladem.

Maso nahradí hravě luštěniny či mléčné výrobky

Obecně se při levném vaření nejsnadněji šetří na mase. Ale živiny v něm obsažené by neměly chybět ani v zeštíhlené podobě jídelníčku. Částečně můžou maso nahradit třeba luštěniny, které se hodí do polévek, salátů nebo pomazánek.

Maso bychom ale přesto úplně vynechávat neměli. Je lepší koupit kvalitní kousek kuřecího či vepřového jen jednou za čas, než se snažit šetřit nákupem ošizených uzenin či takzvaných masných výrobků, které nemají s masem nic společného.

Nakupovat jděte se seznamem, slevy mohou mást

Když se snažíte ušetřit na potravinách, je potřeba o to víc času věnovat jejich pečlivému výběru. Není nic špatného na tom, nakupovat ve slevách a akcích. Ale ty mohou často zlákat k nákupu něčeho, co vlastně vůbec nepotřebujete. Proto je nejjednodušší si dopředu připravit nákupní seznam a toho se pak držet, byť při jeho vytváření můžete využít letáky s nabídkou zlevněného zboží.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak vařit levně a zdravě