×
WomanOnly

Játra na cibulce, která jsou do 15 minut hotová

Játra na cibulce
Zdroj: Shutterstock

Játra na cibulce potvrzují známé přísloví, že v jednoduchosti je krása. Připravíte je během 15 minut a s minimem ingrediencí, což oceníte tehdy, když v kuchyni nechcete nebo nemůžete trávit příliš času. Játra na cibulce jsou výborná s rýží nebo pečenými brambory, nicméně v rámci časové úspory je stačí podávat s pečivem.

Telecí, kuřecí nebo vepřová játra?

Výběr je v tomto případě zcela na vás. Bez zdlouhavého dušení lze jen tak na cibulce připravit jak kuřecí či vepřová, tak telecí játra. Nedoporučujeme však volit játra hovězí, protože ta na změknutí potřebují více času. Játra stačí nakrájet na nudličky, vhodit je do pánve s opečenou cibulkou a pár minut je opékat. Díky krátké tepelné úpravě zůstanou krásně šťavnatá.

Jsou játra zdravá nebo ne? Stále nejsou jednoznačné názory

Blesková játra na cibulce

Játra patří mezi opomíjené a podceňované potraviny. A je to škoda, protože představují významný zdroj zinku, železa, vitaminů A, D a všech vitaminů skupiny B. Navíc jsou levná a dietní – telecí, vepřová i kuřecí játra mají jen něco mezi 120 a 130 kcal na 100 gramů. V neposlední řadě jsou játra extra jednoduchá a rychlá na přípravu. Zkuste je na cibulce podle našeho receptu a podávejte je s pečenými brambory, rýží nebo čerstvým chlebem.

Ingredience:

  • 400 g jater (vepřových, kuřecích nebo telecích)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • sůl

Podle chuti:

  • mletý pepř
  • majoránka
  • mletá paprika

Postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo dostatečně hluboké pánvi rozehřejeme máslo a dáme na něj restovat cibuli.
  2. V mezičase si připravíme játra. Odkrájíme zbytky tuku, žilky apod. a nakrájíme je na nudličky. Vhodíme je k cibuli a zvýšíme plamen, aby se zprudka opékala. Dbáme na to, aby se dostatečně opekla ze všech stran.
  3. Na závěr ztlumíme plamen, přidáme větší špetku soli (a případně také koření dle chuti – mletou papriku, pepř, majoránku) a játra zhruba na minutu přikryjeme pokličkou. Hned poté játra na cibulce podáváme.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*