×
WomanOnly

Jak uvařit rýži? 3 postupy, díky kterým si opravdu pochutnáte

Jak správně uvařit basmati rýži

Kdo se v kuchyni trochu orientuje, bude si klepat na čelo. „Jak uvařit rýži? Hodím pytlík do vody a počkám.“ Ano, je to způsob, ale zdaleka si nepochutnáte tolik, jako když vyzkoušíte jeden ze správných postupů vaření rýže. Po přečtení našich dvou návodů z vás budou opravdoví gurmáni.

Krémová rýže s vůní másla

Asi nejstylovější a nejchutnější variantou vaření rýže je ta s máslem.

V celokovovém hrnci rozpustíte kostičku másla. Pak přídáte rýži, kterou orestujete, dokud se zrníčka nezatáhnou. Díky tomu si rýže zachová škrob i všechny živiny a bude chutnější. Když se rýže rozvoní, zalijete ji vodou tak, že na jeden díl rýže připadá jeden a půl dílu vody. Pak vše osolíme a necháte vodu vyvařit.

Následně hrnec přiklopíte pokličkou a strčíte asi na deset až patnáct minut do trouby na 180 °C. Po vyndání ještě rýži načechráme vidličkou, aby unikla pára. Vařečka k tomu není vhodná, protože byste porušili strukturu rýže.

Tip: V troubě můžete přidat do rýže třeba hřebíček nebo cibuli, bude pak krásně vonět.

Rychlejší varianta vaření rýže

Než dáte rýži do hrnce, propláchnete ji studenou tekoucí vodou, dokud není voda čirá. Díky tomu se nebude rýže tolik lepit. Pak ji vložíte do hrnce a zalijete studenou vodou. Platí poměr na jeden díl rýže by se měly dát dva díly vody. Rýži i vodu přiměřeně osolte.

Rýže se má vařit na mírném plameni, jinak hrozí, že se připálí. Bude se vařit asi dvacet minut a během té doby není dobré ji vůbec míchat, jinak by se rozvařila.

Když všechna voda zmizí, je rýže hotová.

Tip: Už při vaření si můžete rýži dochutit podle vlastní fantazie. Výborná je třeba kari rýže nebo rýže s uzenou paprikou.

Nejjednodušší způsob – rýžovar

Pokud si na rýži pochutnáváte rádi a často, můžete zvážit koupi takzvaného rýžovaru. Je to chytrý hrnec, který stojí pár set korun a zvládne uvařit naprosto perfektní rýži úplně sám. Prodávají se různé velikosti, dokonce i jen na dvě porce.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*