×
WomanOnly

Jojobový olej na problematickou pleť či suché vlasy. Proč tak pomáhá?

Jojobový olej
Zdroj: Shutterstock

Jojobový olej se vyskytuje v různých kosmetických produktech od šampónů přes hydratační krémy až po balzámy na rty – ať už jako jedna z přísad nebo dokonce i jako hlavní složka. Vedle toho se dá pořídit i samostatně a jeho popularita stále roste. Jaké jsou jeho přednosti? A jak jej používat?

Olej z vyprahlých pouští

Jojobový olej pochází ze semen keře Simmondsia chinensis, který přirozeně roste v pouštích a polopouštích na severu Mexika a příhraničních oblastech USA. Semena tohoto keře používali už původní domorodí obyvatelé, kteří z nich vyráběli léčivou mast. Podle dostupných zdrojů ji používali především na hojení ran a bradavice. Vlivem španělských misionářů se pak jojoba šířila dál a její plantáže se dnes vysazují všude po světě, například v Austrálii, Izraeli, Indii či severní Africe.

Jak zvýšit obsah vlákniny v jídle? Máme pro vás jednoduché tipy

Je jojoba olej nebo vosk?

Ačkoli se zcela vžil název jojobový olej, nespadá tak úplně do kategorie běžných rostlinných olejů, které se skládají především z nenasycených mastných kyselin – hlavně z tzv. esterů dlouhých řetězců, a správnějším popisem je tak jojobový vosk, respektive tekutý vosk. Díky tomu také nežlukne tak rychle, jako standardní oleje.

Tím však jeho výjimečnost nekončí. Texturou se totiž nápadně podobá našemu vlastnímu kožnímu mazu. Kůže jej většinou bez problémů přijímá a olej nezpůsobuje podráždění ani neucpává póry. Existuje zde dokonce teoretický předpoklad (ačkoli zatím ještě nepodložený), že díky této podobnosti by mohl „přesvědčit“ mazové žlázy, že pokožka už je dostatečně promaštěná, a předcházet tak jejich nadměrné funkci.

Jojobový olej na pleť a na akné

Jojobový olej se může v pár kapkách aplikovat přímo na pleť či kůži, případně smíchat s jinými oleji či nosiči, například s jílem. Jsou mu přičítány protizánětlivé a antibakteriální účinky, navíc je bohatý na vitamín E. Nezpůsobuje podráždění a alergické reakce na něj jsou vzácné. Zároveň skvěle hydratuje a hodí se i pro citlivější pleť. Díky tomu najde mnohé využití. Především se jeví jako účinná přírodní pomoc při lehčí formě akné, kde může urychlit hojení a zabránit dalšímu šíření.

Pomoc při akné potvrdila i pilotní studie německých vědkyň a vědců (Meier a kol., 2012), která u participantů zkoumala účinnost jílové pleťové masky s přídavkem jojobového oleje. Zkoumané ženy a muži si měli po dobu šesti týdnů aplikovat tuto masku dvakrát až třikrát týdně. Výsledky ukázaly, že tato kombinace skutečně měla podstatný vliv na poškozenou pokožku i na lehčí formu acne vulgaris.

Olej na vlasy. Proč ho ženy s krásnými vlasy zařazují do péče a jaký vybrat?

Jojoba na podrážděnou kůži

Z výše popsaných důvodu může být jojobový olej užitečný i při zánětlivých onemocněních kůže, jako je lupénka či ekzém, které způsobují suchou, svědící a podrážděnou kůži.

Stejně tak pomůže i na lehce spálenou kůži po opalování – ne náhodou se dnes jojobový olej často přidává do různých mlék po opalování. Také je možné jím ošetřit ranky po holení a podpořit tak rychlejší hojení.

Jojobový olej na vlasy – pomůže proti lupům i na suché vlasy

Podobně jako se jojobový olej používá pro pleť či kůži, používá se i pro ulehčení od suché a svědící pokožky hlavy nebo při problémech s lupy. Stačí vmasírovat pár kapek čistého oleje přímo na pokožku hlavy.

Na vlasech se pak jojobový olej používá především jako zvlhčovač, který poskytne dlouhodobou ochranu. Ačkoli se hodí pro všechny typy vlasů, nejvíce se doporučuje na ty suché a na ty kudrnaté. Lze jej aplikovat přímo na vlasy (přibližně jednu lžíci), případně přidat pár kapek do šamponu či kondicionéru.

Růst vlasů. Co dělat, když vlasy rostou příliš pomalu?

Jak se vyslovuje jojoba?

A na závěr ještě poznámka k výslovnosti. Vzhledem ke svému mexickému původu se jojoba správně vyslovuje španělsky jako „ho-HO-ba“, s přízvukem na druhé slabice. U nás v česku však docela zakořenila výslovnost „jo-jo-ba“, která se nám vyslovuje mnohem přirozeněji a které se už nejspíš nezbavíme. Nejsme v tom však sami, takoví Francouzi si například taky nemohou pomoct a většinou to vysloví po svém jako „ž-ž-ba“.

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*