Menu
WomanOnly
Bylinky

Mátový sirup nabízí chladivé letní osvěžení. Jak jej připravit?

Těžko si představit džbánek s vodou na letní zahrádce v restauraci či doma na zahradě bez kostek ledu, bez citrónu a bez máty. Máta bývá nejen hlavní součástí mnoha čajů na dobré trávení, ale také nezaměnitelnou a nenahraditelnou přísadou mnoha nápojů, ať už míchaných alkoholických či nealkoholických. Ani na čaj z čerstvé máty nedáme dopustit, pokud si chceme udělat pěkný den a osvěžit dech či podpořit činnost svého mnohdy zahlceného žaludku. Jednou z možností, jak mít stále čerstvou mátu k dispozici, je mátový sirup, a to třeba i vyrobený vlastnoručně doma.

K čemu je dobrý mátový sirup?

Mátový sirup můžeme využít do mnoha letních limonád nebo míchaných nápojů. Vždy je dobré mít ho neustále po ruce. Hodí se i do smoothies, dezertů a pohárů, na zmrzlinu či palačinky. Díky obsahu mentolu a dalších látek, které se nacházejí v mátě, si zachová své léčebné účinky, například osvěží dech, podpoří trávení a tvorbu správných trávicích enzymů a žluči, pomůže při bolestech hlavy a únavě, uvolní dýchací cesty, vydezinfikuje a celkově uklidní.

Dá se i jen tak mlsat jako lék, anebo pít s vodou jako lahodná osvěžující limonáda. Pokud si během léta z čerstvé máty připravíme zásoby mátového sirupu, v zimě, kdy je všechno pod sněhem, ho náležitě oceníme.

Mátový čaj nejen na žaludek. Proč je máta peprná vhodná hlavně v létě?

Jak vyrobit mátový sirup

Sirup z máty můžeme vyrobit různými způsoby. Jeden z nich je ten, že natrháme lístky a celou nať máty, umyjeme pod proudem chladné vody, nadrtíme a nasekáme nadrobno a dáváme do zavařovací sklenice. Jednotlivé vrstvy prosypáváme cukrem, například třtinovým cukrem. Sklenici napěchujeme, dobře uzavřeme a postavíme na 2 až 3 týdny na přímé slunce na parapet. Průběžně protřepáváme. Máta pustí šťávu a vytvoří se hustý sirup. Ten potom scedíme přes sítko nebo plátno, podle toho, co se bude dařit lépe a uchováme v uzavřených, tmavých, dobře vyčištěných sklenicích, které je lepší ještě zavařit, anebo skladovat v lednici a brzy spotřebovat.

Další možností je si mátový sirup uvařit. Nasekanou mátu ponoříme do hrnce převařené vody, přidáme šťávu z citrónu a necháme den až dva louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr a začneme sirup pomalu zahřívat. Vaříme jej tak dlouho, dokud směs macerátu a cukru nezhoustne. Množství můžeme vyzkoušet 6 hrstí nasekané čerstvé máty, půl kila cukru a 2 litry vody, anebo pak libovolně dle vlastního uvážení. Hotový horký sirup nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a postavíme na chvíli dnem vzhůru.

Zdroje: www. abecedazahrady.dama.cz

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Mátový sirup nabízí chladivé letní osvěžení. Jak jej připravit?