Menu
WomanOnly
Bylinky

Myrta je svatební keř, který symbolizuje věčnou lásku má i léčivé účinky

Léčivé účinky myrty jsou známy už po tisíciletí. Tento oblíbený okrasný keř je i symbolem lásky a rodinného štěstí. Odkud myrta pochází, jak si ji pěstovat doma a s čím nám pomůže myrtový esenciální olej?

Pěstování myrty u nás

Myrta obecná (Myrtus communis) je stálezelený keř, který pochází ze Středomoří. Má typické tmavě zelené kožovité lístky a bílé květy, z nichž vyrůstají dlouhé tyčinky. Ve svém původním prostředí dorůstá až pěti metrů, u nás se pěstuje v květináči a bývá podstatně menšího vzrůstu, asi tak kolem jednoho metru. Vyhovuje jí velmi teplé podnebí a nemá ráda silné mrazy.

Myrta kvete v průběhu léta, v červenci a srpnu, kdy je jí dobře na terase nebo zahradě. Během zimy je však vhodné rostlinu v květináči schovat do světlé místnosti, kde je tepleji než venku. Myrta potřebuje hodně vody a půdu, která není vápenitá. Pozor také na škůdce, zejména na mšice a molice. Pokud se objeví, volit můžete přírodní postřiky obsahující třeba esenciální oleje jako například eukalyptus či čajovníkový olej, nebo černý nimbový olej.

Nimbový prášek a nimbový olej. V čem je nimba zázračná a proč ji nesmí těhotné ženy?

Jaké má myrta léčivé účinky a využití

Myrta je rostlinou, která je vyhledávaná i pro své magické a léčebné účinky, a to už od starověku. Obsahuje silice a terpeny, například myrtol, geraniol, alfa-pinen, cineol a další, které mají výrazné dezinfekční účinky. Její využití je dnes hlavně v aromaterapii a při výrobě parfémů. Sloužila ale také jako koření, větvičky nebo sušené bobule myrty se přidávaly do jídla, například k jehněčímu masu. Myrtové větvičky se také dávaly do vína.

Pomáhá při zánětech močových cest a při léčbě různých infekcí vnitřních orgánů, poradí si se záněty v ústech, například se záněty dásní i s bolestmi zubů. Myrtový éterický olej uvolňuje dýchací cesty a je prospěšný při virózách a zánětech dutin. Má antibakteriální, antivirový, antiparazitární i antimykotický účinek. Dá se připravit odvar z listů či plodů, anebo vyrobit tinktura. Myrta se též využívá v kosmetice a přidávat se může i do zubních past nebo šamponů.

Renesanční lékař a botanik Matthioli ve svém slavném herbáři doporučuje myrtu jako prášek ze sušeného listí na zanícené rány, vředy, různé kožní problémy, proti krvácení z nosu i na otoky, podebrané nehty, hemoroidy nebo i na místa, která se hodně potí jako deodorant. Myrta byla dobrá třeba i na záněty očí a uší či k ošetřování vlasové pokožky hlavy. Myrtové bobule se nakládaly do vína proti chrlení krve, proti žaludečním potížím nebo nemocem ledvin a močového měchýře. Rovněž proti otravám a různým jedům a nákazám.

Esenciální olej myrta a jeho účinky

100 % esenciální je velice oblíbený k inhalačnímu použití. Nejlepší je nakapat si pár kapek do aromalampy nebo na polštář. Velmi výrazné jsou účinky esenciálního myrtového oleje na psychiku. Celkově uklidňuje, působí proti úzkosti i přepracování a podporuje dobrý spánek. Olej je velmi vhodný i pro ženy, pomáhá při silné a bolestivé menstruaci, celkově posiluje psychiku při premenstruačním syndromu i v klimakteriu nebo při jakékoli slabosti.

Myrta obecná a její symbolika

Myrta je známá především jako svatební rostlina. Bez myrtové větvičky na klopě ženicha si už dnes nedovedeme představit svatbu. Symbolicky myrta představuje lásku, štěstí, plodnost a radost. Už v antice nevěsty mívaly na hlavách myrtový věneček, anebo se třeba myrtový keř v den svatby zasadil jako symbol lásky. Myrta zkrátka neodmyslitelně patří ke každé svatbě a lásce až za hrob.

Zdroje: prima-receptar.cz, Matthioliho herbář, www.aromaweb.com, magazinzahrada.cz, aromakh.cz

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Myrta je svatební keř, který symbolizuje věčnou lásku má i léčivé účinky